• 瀏覽: 88,851
  • 回覆: 11
  • 追帖: 31
+40
香港文革式洗腦,香港教育已經出左問題,政府應該及早處理,唔好再盲目自我催眠話無問題,年輕人認識假中國歷史係政府教育局施政失敗!!!

到上年, 我同個仔去香港歷史博物館, 我地去聽博物館職員介紹香港歷史
個講解員話英國佬賣鴉片係正當買賣, 林則徐係仆街, 因為佢而令到英國發動鴉片戰爭, 英國係爭取佢地應有權益, 之後不斷美化英國, 此時我慨嘆黃絲用洗腦假歷史, 偷換概念, 指鹿為馬無處不在
我一出館, 立即幫個仔清毒

面呢!香港黃屍仲要唔要臉呀!全球認證鴉片戰爭係侵華行為,香港黃屍講到佢主子好似係到自衛,散布假歷史,究竟仲有無腦呀!

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-7 08:57 AM 發表

六四事件の定性

六四只需要公認為老人政治。鄧老一生3落3上,所謂己所不欲,面對改革巨輪竟步老毛後塵把胡耀邦罷了;老胡一死啞忍的奴民悲憤雙發便爆出民運這個大頭佛,本是老鄧一手造成。當年胡耀邦趙紫陽才是改革派而鄧李楊集團被視為保守派,矛頭反鄧,醫生記者公安法官都支持民運,老鄧點會唔驚臨老衰收尾,趙紫陽夜訪天安門矛盾達至高峰,老規矩兩派唯有你死或我亡。共產國家元首應為黨總書記,老鄧官職係軍 ...
問題係出面用緊暴力對付軍警,入面係和平的,對付殺人暴徒唔用鎮壓係乜,你唔好係到自我催眠啦

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-7 09:01 AM 發表

沒有鴉片, 便沒有對外窗口, 沒有法律防火牆
搵鬼黎投資?
你條黃屍講到64點點點,鴉片作為毒品到衣家係美國仲打緊官司,呢個唔係一個國家的必需品,你仲有無人性可言,64個D係中國人,鴉片時期死個D唔係中國人?你地班始祖係64搞屎棍的逃亡人士夠膽講鴉片戰爭係岩的?咁佢有咩好意思話佢地的理念為中國人,唔好能係到嘔心人啦唔該

引用:
原帖由 siupercy 於 2019-7-7 10:38 AM 發表

最慘係當年 64 後,大陸可以完全控制到呢班有問題既學生同教師。但香港呢?我睇唔到有乜解決方法,亦預計香港只會繼續分化而走下波。所有矛盾都係泛民泛民有心攪出黎,等天收。 ...
我已經對香港教育制度感到絕望,我自己都係港英時代下接受教育的人,個時的老師都絕對無老吹到美化鴉片戰爭,最重要係英政府都係承認的錯誤,點解黎到現在教比學生係美化鴉片戰爭,列強侵華係無可厚非的事

今時今日每次個班人出黎作妖、霸街,手拿武器對抗警察,我覺得自己三十幾年的價值觀、人生觀簡直有些荒謬。我只係一個馮公守法的小市民,唔會橫過馬路,唔會違法泊車,唔會打人,唔會搶劫,但呢班黃屍霸馬路,打人,搶劫,圍攻立法會,係可以被原諒,唔會有人拉,究竟香港仲住唔住得人?

佢地個個禮拜係咁玩,只會令香港人愈來愈煩,你有金主送錢,下下阻街唔洗搵食

引用:
原帖由 gblsf4 於 2019-7-7 01:28 AM 發表
香港教育之失敗

由89年開始, 每年必定會歌頌64暴徒同學棍, 反中國政府, 但都仲會認中國大陸人係同胞

97後, 由於羅范椒芬呢隻內鬼, 取消初中中國歷史科, 通識由中一開始必修科, 一讀讀七年, 甚至係DSE考入大學必須合格科目, 令到學生更加事非不分, 不但反中國政府, 更加反中華民族

佔中前一年, 政棍見時機成熟, 開始起網上, 大學地方, 進行港獨論, 但好多年長一輩未 ...
董伯係當年的特首,佢近期都承認當年推行通識放棄中史係錯,但係去到衣家搞到咁多黃屍教師同中學生大學生出黎上街,政府仲堅持通識無錯,我都唔知衣家政府究竟係神定鬼,仲係米為香港人好

首先恢復中史必須科啦

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-13 08:55 AM 發表

六四只需要公認為老人政治。鄧老一生3落3上,所謂己所不欲,面對改革巨輪竟步老毛後塵把胡耀邦罷了;老胡一死啞忍的奴民悲憤雙發便爆出民運這個大頭佛,本是老鄧一手造成。當年胡耀邦趙紫陽才是改革派而鄧李楊集團被視為保守派,矛頭反鄧,醫生記者公安法官都支持民運,老鄧點會唔驚臨老衰收尾,趙紫陽夜訪天安門矛盾達至高峰,老規矩兩派唯有你死或我亡。共產國家元首應為黨總書記,老鄧官職係軍委主席,推翻黨總書 ...
夠啦,你夠鐘收工啦,講咁多廢話你點都推翻唔到共產黨,香港係中國的,你地目的係咩,係人都知。你地衣家行為係咩,仲仆街過共產黨。言講自由、宗教自由?全是放屁,你地除左話要自由仲識條春?同你地持相反意見就要起人底,封殺人?你地配嗎?你以為你地係乜水?做黎智英條狗?佢都係條狗ja!咁唔妥中國人可以滾遠點,64係你地口中講出真係惡心到想死

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-14 02:32 PM 發表

但你半句都駁唔到
因為新中國歷史說穿了就是這麽回事
你黃畜反搏唔到定我地反搏唔到,垃圾,返去讀下書起啦

香港黃禍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]