• 瀏覽: 88,849
  • 回覆: 605
  • 追帖: 31
+40
年長既香港人比64厄得好慘
當年既熱血青年個個都以為屠城!

引用:
原帖由 任展鑾. 於 2019-7-7 08:57 AM 發表

六四事件の定性

六四只需要公認為老人政治。鄧老一生3落3上,所謂己所不欲,面對改革巨輪竟步老毛後塵把胡耀邦罷了;老胡一死啞忍的奴民悲憤雙發便爆出民運這個大頭佛,本是老鄧一手造成。當年胡耀邦趙紫陽才是改革派而鄧李楊集團被視為保守派,矛頭反鄧,醫生記者公安法官都支持民運,老鄧點會唔驚臨老衰收尾,趙紫陽夜訪天安門矛盾達至高峰,老規矩兩派唯有你死或我亡。共產國家元首應為黨總書記,老鄧官職係軍 ...
一睇"六四事件の定性" 幾個字就知係日倭, 中國事關日倭卵事咩

引用:
原帖由 petsbb 於 2019-7-7 10:45 AM 發表
年長既香港人比64厄得好慘
當年既熱血青年個個都以為屠城!
有啲人知覺就會承認, 有啲為私利或面子死不認錯, 唔張大眼睇後來出現的證據

引用:
原帖由 siupercy 於 2019-7-7 10:38 AM 發表

最慘係當年 64 後,大陸可以完全控制到呢班有問題既學生同教師。但香港呢?我睇唔到有乜解決方法,亦預計香港只會繼續分化而走下波。所有矛盾都係泛民泛民有心攪出黎,等天收。 ...
我會和平咁行出黎投建制。犯民令我好失望。當年我選過長毛一次。之後我搬左。
起旺角同李柱銘傾過,當年佢已冇參選。
E加犯民變晒質。希望民主黨做番好D啦。

引用:
原帖由 gblsf4 於 2019-7-7 01:26 AM 發表
首先講吓自己個背景先, 我本身係一個理科人, 而且墨水唔多, 可能會詞不達意!!!

我由小學開始接觸聖經, 而且我家人都係基督徒,只有我唔係, 但我亦相信聖誕裡面的神,是真正唯一的神, 喜歡基督教既教義宣揚愛, 守天上法律, 亦要守地上法律, 基督徒係地上的光和鹽

我自細都認同自己係中國人既身份, 但對於中國大陸, 對我來講是陌生的, 第一次對自己係中國人有強烈感覺, 係89年 ...
個過程同而家香港差不多

為子女前途著想,有能力送佢地出外讀書,係香港佢地實會被黃老師同黃媒漂白成非中國人,事非黑色不分!

香港冇得救喇,毒入曬骨。就算今日開始清毒,起碼都要兩代人時間,等於2O年。算喇,唔好再講政治喇,收口。

引用:
原帖由 siupercy 於 2019-7-7 10:38 AM 發表

最慘係當年 64 後,大陸可以完全控制到呢班有問題既學生同教師。但香港呢?我睇唔到有乜解決方法,亦預計香港只會繼續分化而走下波。所有矛盾都係泛民泛民有心攪出黎,等天收。 ...
我已經對香港教育制度感到絕望,我自己都係港英時代下接受教育的人,個時的老師都絕對無老吹到美化鴉片戰爭,最重要係英政府都係承認的錯誤,點解黎到現在教比學生係美化鴉片戰爭,列強侵華係無可厚非的事

自圓其說,如果中共係邪惡不仁,會有今日既成就?國力能同美國平起平座?

只有冇能者,才會不顧一切去否定成功既人

引用:
原帖由 b444327z 於 2019-7-7 09:46 AM 發表

我由老婆帶返教會,已決志,但未受洗。你說得很對,在我心目中基督教係宣揚愛,守誡命。但近來見好多教會團體,牧師是非不分的行為,令我對呢個信仰有所動搖。 ...
基督教 已經過界
點解中國政府 滅法輪功 或唔俾d 教會作大
其中一個原因就係 教會力量 影響到人既思維 思想
邊政治武器
當年西藏 勞奴制度 就係班 西藏喇嘛 幫人洗腦
話距地今世係嚟受 辛,下輩子先可以上天堂
有興趣可去睇睇解放西藏紀錄片段
所以毛澤東提出 無神論
江澤民 打擊法輪功 就係咁

北京六四事件香港人三十年來不斷悼念,不斷記掛,六四事件影片不斷在重覆播放又播放,很多剪接偽造嘅片段已深刻印在香港人腦海中,難以磨滅,認為真確無誤,已經認定大陸政府當年係鎮壓人民,殘殺人民。謊言講一百次就有人當以爲真,影像在自己腦內現出一百次就有機會實現,現在香港人正進行自我實現的預言,六四事件香港版遲早會出現,香港越來越亂,暴亂發生至不可收恰,最後軍隊入城平息暴亂,到時香港人就明白當年為甚麽會有北京六四事件,為真正六四事件真相平反,香港亦得以劫後重生。

分析唔重要,最重要係邊個有能力拆依個局?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2019-7-7 10:34 AM 發表
64時我都有去遊行,當時都好憎李鵬,真係想飛去北京將佢xx,但住年紀大左,見嘅野多左,望嘅野闊左,有某些想法改變了.
我2x頭已經覺得六四有問題 唔係咁簡單
好大機會刁民太多  政府未必錯曬
為什麼
因為出嚟做嘢之後 好多傻人 好多自私自利既人
小事見大事

樓主講嘅全部係事實

引用:
原帖由 港人無能治香港 於 2019-7-7 11:52 AM 發表
分析唔重要,最重要係邊個有能力拆依個局?
冇人拆
繼續玩落去
玩死香港經濟
港人失去優越感
2047取消特區

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]