• 瀏覽: 1,680
  • 回覆: 1
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽



乘坐公共交通工具,座位一人一座十分公平,但有人卻認為手袋亦要佔座位?有網民在社交群組發放一條短片,片中一名女子疑因用手袋佔用小巴座位,導致有人冇位坐,小巴司機霸氣斥責,「你以後唔好坐我車」。女子雖然未有出聲反駁,但就一直以手機反拍司機。

昨日(1日)有網民在Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」上載一條片段及多張圖片,又稱「女人搵個袋霸住個位,搞到開唔到車!」片段開始,便聽到相信是司機的男子向中排座位一名女乘客說:「做人做到咁樣...如果你係男人,就第一時間拖你落車」,最後更霸氣說:「你以後唔好坐我車」。片段所見,當時小巴幾乎滿座,惟獨女乘客旁邊座位是空出來。至於被斥責的女乘客,一直表現沉默,沒有反駁,不過就舉起手機,估計正拍攝司機。

片段亦引起眾怒,網民指摘女乘客行為自私,「依家啲女人真是麻煩」,「拎佢個袋掉出車啦」,有人建議「叫佢畀兩份錢囉」,不過亦有人搞笑稱:「唔通佢要等到有個靚仔坐埋嚟先肯攞開個袋?」亦有人激讚司機「鬧得好」。




:係我就叫她落車,不落車就不開車


新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190702/bkn-20190702070053009-0702_00822_001.html



博吊?


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]