• 瀏覽: 25,038
  • 回覆: 122
+8
雞碎咁多就想賠...

據說反送中遊行的群眾有80%是25歲以下的年輕人。都是一群讀死書,又不懂歷史的香港孩子,真令人失望。我是馬來西亞華人,我們的祖先來自中國,我們都懂得飲水思源,為什么香港土生土長的孩子不懂?

大批示威者前晚衝入立法會大樓後,四處破壞大樓內設施,就連上址的餐廳亦不倖免。負營運餐廳的嘉嘉得飲食有限公司董事李先生今日接受《明報》訪問時表示,昨日公司兩名員工隨警察返回餐廳察看,證實收銀機被毀、員工儲物櫃被打開、雪櫃內凍肉散落一地、雞蛋不翼而飛,而雪櫃門雖然貼上「我們不是賊人,不會不問自取」的字句,但櫃內飲品「被淘空」,只有小量金錢餘下,明顯不夠支付所有失去的飲品,並形容示威者行為「野蠻、過分」。

李先生續向《明報》說,示威者「反對政府、立法會,但為何要破壞私人商戶?這是搶劫。」他又稱,餐廳只提供膳食,本身沒有政治立場,被破壞是「很冤枉」,又指破壞行徑最後亦由納稅人「埋單」;而待警察蒐證後,保險公司會再派員點算損失,相信最少有一至兩個星期無法做生意,暫時無法估計損失多少。

引用:
原帖由 呢個懷舊的羊 於 2019-7-2 01:38 AM 發表

黑白應該由民意決定,由多數人去決定
低能理論?
咁你收買嗮D人,用人多指鹿為馬都得架啦,邪惡政治理念,雖然你地而家都係。
你班假民主偽自由,遲早被天收,一定會!
😃😃睇戲

引用:
原帖由 呢個懷舊的羊 於 2019-7-2 01:08 AM 發表

變態佬?立法會本身就屬於香港市民。
打劫完比番$5人搭車好有義氣啦

清空雪櫃,得幾條野放低,玩一日都有5千啦,正福街

引用:
原帖由 edgar1992 於 2019-7-2 02:16 AM 發表

你有立法會既業權?使用權?
政府設施可以隨意破壞又偷又搶?
照你咁講你半夜想遊水就可以去爆公衆泳池門? 你想玩槍就行入警處拎?
我宜家合理質疑你想對政府立法會大樓業權進行侵吞 ...
同件柒頭講道理係嘥氣

引用:
原帖由 呢個懷舊的羊 於 2019-7-2 01:22 AM 發表

示威者先係比政府強姦個個呀
破壞易,建構難,堆倒後又如何,有乜好提議有乜好見地,一並提出啦,林鄭唔做邊個做更好呢?邊個可以中央和港人都滿意呢?有破壞冇建設又何必呢?-

我懷疑毒蘋果擺拍。

公關手段,你老母半塊玻璃都唔撚夠la, 死開la, 曱甴

引用:
原帖由 呢個懷舊的羊 於 2019-7-1 10:48 PM 發表
支持破壞 好好好

引用:
原帖由 5220 於 2019-7-2 02:21 AM 發表

你都傻既,正如樓主所講,立法會係大家既,就好似大家屋企想入就入,而市民又被政府強姦緊!
你俾人強姦完發脾氣爆門入自己屋企,再係牆上畫畫再打爛自己屋企好多野,請問咁叫犯法?呢d叫自由!
樓主 我buy你! ...
你當然可以破壞自己嘢,但你整難埋我個份,咁點計先?唔洗賠呀?唔賠咪法庭見囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]