• 瀏覽: 56,685
  • 回覆: 234
  • 追帖: 3
+26
https://zh.wikipedia.org/wiki/禁蒙面法
為保障示威人士安全,國際標準係唔畀蒙面

美國[編輯]

不少美國州份有禁蒙面法。[1]

禁蒙面法可追溯至20世紀中期,不少州份通過禁蒙面法取締三K黨。三K黨成員通常戴上亞麻布製成的白色尖頂頭罩。[2]
現時蒙面的政治示威者,比如政治立場偏激的匿名者組織戴著蓋伊·福克斯面具的成員,是禁蒙面法的主要打擊目標。[3][4][5][6]
加拿大[編輯]
在幾次高調的示威後,加拿大國會引入Bill C-309,禁止在騷亂及其他違法集會中戴面具。[7][8]法案在2013年6月19日通過。[9]違例者可以被處10年監禁。[10]
歐洲[編輯]
奧地利[編輯]
自2002年起,按照集會法§ 9(Versammlungsgesetz),在示威中禁止蒙面。違反禁令者如果蒙面沒有威脅公共秩序和安全,不一定會被檢控。按照法律§ 19a違反禁令可以被處六個月監禁,再犯者可以被處一年監禁或罰款。
丹麥[編輯]
在丹麥,示威中戴面具是違法行為。[11]
法國[編輯]
法國禁蒙面法是法國參議院在2010年9月14日通過的法案,除了特定情況外,禁止在公眾場所以面紗等蒙面。
德國[編輯]
自1980年代起,根據集會法§ 17a Abs. 2,在如示威等公眾集會中不可以掩飾身份,以便警察能夠辨認。違法者可以被處一年監禁。[12]
俄羅斯[編輯]

根據聯邦法№ 54-ФЗ[13]

在公眾活動中禁止戴面具及用其他任何方式遮掩身份;
活動主辦者必須要求所有參加者不得以任何方式遮掩身份。
西班牙[編輯]
根據2013年11月的公民安全法(Ley mordaza),掩蓋面部的示威人士,可以被科三萬歐元罰金。[14]
瑞典[編輯]
根據在某些情況禁止蒙面法,[15]禁止示威者將面部的全部或部份遮蓋,使得身份難以辨認。這項禁令只適用於示威中公眾秩序受擾亂,或者有受擾亂的即時危險。這項禁令對因宗教原因遮蓋面部者不適用,也不適用於已獲准遮蓋全部或部份面部的示威者。
瑞士[編輯]
在巴塞爾城市州(1990年)、蘇黎世州(1995年)、伯爾尼州(1999年)、盧塞恩州(2004年)、圖爾高州(2004年)、索洛圖恩州(2006年)、聖加侖州(2009年),都有禁止戴面具的法律。

冇禁蒙面法嘅苦果……

太遲了。

支持立蒙面法!!

引用:
原帖由 big3624 於 2019-6-25 09:02 PM 發表
支持立蒙面法!!9838400
10個國家都冇,國際標準。

有權利就有義務,既然是和平示威遊行,就應該光明正大,蒙哂面掟磚一定係內鬼有心搞事,一於畀警察拉返去鬼打鬼
民障一定要阻止呢班老鼠屎,同佢地劃清界線,唔可以甲佢地沾污示威者的和平訴求

引用:
原帖由 caledis 於 2019-6-25 09:04 PM 發表

10個國家都冇,國際標準。
睇中文版係驚你唔識英文,你知而家D學生水平啦
英文版有16個,都係最先進民主嘅國家

早應該立蒙面法,D人系諗至無人知亂咁來

若係民主國家,有禁止蒙面法例應該可以被公眾接受。

食屎啦,立幪面法有鬼用,到時暴徒人人出示醫生紙話感冒戴口罩,點先。

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-6-25 07:50 PM 發表
https://zh.wikipedia.org/wiki/禁蒙面法
為保障示威人士安全,國際標準係唔畀蒙面

美國[編輯]

不少美國州份有禁蒙面法。[1]

禁蒙面法可追溯至20世紀中期,不少州份通過禁蒙面法取締三K黨。三K黨成員通常戴上亞麻布製成的白色尖頂頭罩。[2]
現時蒙面的政治示威者,比如政治立場偏激的 ...
可惜中共唔跟國際標準

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-6-25 09:20 PM 發表

• 1North America
  • 1.1United States
  • 1.2Canada
  • 2Europe
  • 2.1Overview
  • 2.2Austria
  • 2.3Belgium
  • 2.4Denmark
  • 2.5France
  • 2.6Germany
  • 2.7Ital ...
  • 你咁唔係幾好,一巴車落去頭都甩

作賊心虛!

引用:
    原帖由 kglam98 於 2019-6-25 09:30 PM 發表

可惜中共唔跟國際標準
    唔駛可惜,你想跟足中共標準?都得架

引用:
    原帖由 singsingcat 於 2019-6-25 09:20 PM 發表

1North America1.1United States1.2Canada2Europe2.1Overview2.2Austria2.3Belgium2.4Denmark2.5France2.6Germany2.7Ital ...
    俄羅斯?

鍵盤翻頁
    左右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]