• 瀏覽: 19,562
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
+6
https://www.toutiao.com/a6669163698025660683/

我的回答可能會有些與眾不同。嚴格來說,因為所有常規探測雷達以及戰機都可以發現B2隱形轟炸機(區別只是發現距離),所以,凡是有常規探測雷達、噴氣式戰機,或者中程以上防空導彈的國家,都有可能擊落美國的B2轟炸機。但是,關鍵的問題是,B2並不是單獨作戰的。

作為美國的“寶貝”,為了隱蔽自己的出動信息,B2往往從大後方起飛,甚至經常通過空中加油,跨越漫長的疆域,最終達到目標附近進行攻擊。而且B2在出擊時也並非橫衝直撞,前面早有大量的偵察衛星、高空偵察無人機、戰術偵察機等將對方的所有預警雷達基地、防空導彈基地,以及布防移動等信息探測了個七七八八,然后嚴格規划了航線,迴避了所有未被摧毀的、有可能對自己造成威脅的預警雷達、防空導彈等。B2一旦進入戰區,附近區域將會有龐大的護航機群,比如制空戰機、對地壓制戰機、電子戰飛機等等。在這種形勢下,要想擊落B2,並不容易。
1997年,B-2轟炸機服役;1999年,B-2第一次投入戰場,也就是南斯拉夫。南斯拉夫有探測隱身目標的無源雷達,有防空導彈,有還算先進的米格29戰機。在各種努力下,南斯拉夫還擊落了一架F117隱身攻擊機。所以,南斯拉夫還是有一定的力量的,還是可以發現隱身目標並擊落它的。但是,B-2卻毫髮無損。這可能是概率問題,但也說明了難度。

B2轟炸機曾經連續飛行了70個小時。呢70個小時唔管對於發動機仲系飛行員嚟講都系極大嘅考驗,但飛行員要點撐下嚟?

見過一次B2,很震撼.

附件

IMG_2275.JPG(81.6 KB)

IMG_2279.JPG(78.37 KB)

呢個係假設嘅問題。
實情係中共好L強大,否則點樣解釋美帝至今仍唔敢入侵中共?
噢......噢......又射啦

仲要講話曾經擊落一架F117戰機, 成件事只係一個狗屎撞馬棍意外而已, 當時導彈根本擊落唔到F117

究竟是什麼武器將F117擊落下來呢?經過雙方對比作戰記錄後,這才搞明被擊落的原因:原來在當天夜晚,除了F117以外,還有美軍的F16機群攻擊,南聯盟為抵抗這批F16的攻擊,發射了幾枚SA-3防空導彈,巧合的是,此時美軍的F117正好進入了SA-3的攻擊範圍內,不出所料,擊落F117的也正是這SA-3導彈

SA-3防空導彈
SA-3地空導彈,依靠無線電指令制導的落後導彈,按理根本不對現代北約飛機構成威脅。
然而由於北約飛機的干擾,南軍發射的SA-3全部偏航,無一擊中目標,陣地還遭到了轟炸,損失嚴重,F16投彈完畢後揚長而去,而發射出去的SA-3在失去動力後不久相繼自毀,南軍防空陣地也開始進行設備搶救。誰也不知道有一枚SA-3並沒有在規定時間內自毀,這樣就沿拋物線飛行到了對空射程以外,成了一發地對地導彈。
湊巧的是,在這枚地對地導彈下落途中F117正好就飛到了SA-3的下落軌道上,不知是自毀系統此時遲發火正好動作,還是彈上近炸引信還在工作,這枚無動力下落的SA-3在1架F117上方爆炸了,落下的彈片擊中了這架F117,其中一個彈片打穿了這架飛機 發動機的油路造成這架F117墜毀,所以美軍飛行員沒有得到導彈瞄準警告,飛機上探測導彈尾焰的紅外線告警裝置也沒有發現導彈接近飛機,美軍飛機莫名其妙就被打下來了。南軍當時也不知道此事,是幾個小時後有農民報告才知道有F117墜毀,所以美軍才輕易救出了飛行員。

真相大白後美國將被擊落的F117座艙罩,彈射椅,發動機殘骸以及飛行員攜帶的物品贈送給了南斯拉夫貝爾格萊德航空博物館永久保存,並將碎片留給了南斯拉夫貝爾格萊德航空博物館,作為這次偉大巧合的幾年,其餘全部F117殘骸以及部分彈片被美國回收保存。

原文網址:https://kknews.cc/military/6p98j8m.html

建議預警雷達和紅酒進駐瓜得爾。

引用:
原帖由 ovalkop 於 2019-6-25 10:34 AM 發表
B2轟炸機曾經連續飛行了70個小時。呢70個小時唔管對於發動機仲系飛行員嚟講都系極大嘅考驗,但飛行員要點撐下嚟?
咁既問題都會有人問,有時都幾搞笑。

遠洋個d船一開就一頭半個月 先埋岸, 先唔好講對發動機,對揸船個個都係極大考驗,咁揸船個個人點樣撐下來?

b2好似可以坐2個人,可唔可以輪流揸70個小時?

還是我誤會左你意思

其實遠洋轟炸機 係有啲多餘 如果美國嘅陸機導彈 能夠射去中國 咁使乜搵架飛機來回兩萬幾公里 呢啲只係做個勢 但係有作用咩 一旦開火 中國嘅東風41 一樣打去美國本土 同遠洋轟炸機嘅效果 有乜唔同

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-25 06:29 PM 發表
其實遠洋轟炸機 係有啲多餘 如果美國嘅陸機導彈 能夠射去中國 咁使乜搵架飛機來回兩萬幾公里 呢啲只係做個勢 但係有作用咩 一旦開火 中國嘅東風41 一樣打去美國本土 同遠洋轟炸機嘅效果 有乜唔同 ...
轟炸機既侮辱性比導彈串得多。 而且出轟炸機即係仲有得返轉頭。 導彈沒有回頭(自己銷毀都得, 不過好瘀

引用:
原帖由 treo000 於 2019-6-25 07:26 PM 發表

轟炸機既侮辱性比導彈串得多。 而且出轟炸機即係仲有得返轉頭。 導彈沒有回頭(自己銷毀都得, 不過好瘀
美國要用遠洋轟炸機嚟嚇中國 證明美國根本就怕咗中國 周圍都係美軍基地 菲律賓可以起飛去南海島嶼 日本韓國都有軍事基地 點解要用遠洋轟炸機 原因係其他國家唔配合 或者怕咗中國 所以要響美國起飛 如果畀中國嘅雷達搵到 更加容易係笑話 咁樣可以侮辱到中國 其實相當嘥氣

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-25 07:35 PM 發表

美國要用遠洋轟炸機嚟嚇中國 證明美國根本就怕咗中國 周圍都係美軍基地 菲律賓可以起飛去南海島嶼 日本韓國都有軍事基地 點解要用遠洋轟炸機 原因係其他國家唔配合 或者怕咗中國 所以要響美國起飛 如果畀中國嘅雷達搵到 更加容易係笑話 咁樣可以侮辱到中國 其實相當嘥氣 ...
咩世界只有中美兩國?研發B2時,是對付華約㗎喎。

戰略,戰術就梗係要多角度去諗㗎啦。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2019-6-25 07:55 PM 發表

咩世界只有中美兩國?研發B2時,是對付華約㗎喎。

戰略,戰術就梗係要多角度去諗㗎啦。
唔使緊張 我只不過認為遠洋轟炸機對中國係冇乜用 冇乜阻嚇力 都係飛機一架 喺邊度起飛根本唔重要 你話佢另有作用 我又唔反對嘅 但係當導彈技術越嚟越先進 作用就越嚟越細

B2 作用係潛入敵國偷襲

但係, 美國真係試過用B2"潛入"敵國?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-25 06:29 PM 發表
其實遠洋轟炸機 係有啲多餘 如果美國嘅陸機導彈 能夠射去中國 咁使乜搵架飛機來回兩萬幾公里 呢啲只係做個勢 但係有作用咩 一旦開火 中國嘅東風41 一樣打去美國本土 同遠洋轟炸機嘅效果 有乜唔同 ...
因為長程導彈好易被攔截,如果裝埋核彈更害埋自己國土,所以用遠程隱形轟炸機

引用:
原帖由 wai177 於 2019-6-25 05:40 PM 發表

咁既問題都會有人問,有時都幾搞笑。

遠洋個d船一開就一頭半個月 先埋岸, 先唔好講對發動機,對揸船個個都係極大考驗,咁揸船個個人點樣撐下來?

b2好似可以坐2個人,可唔可以輪流揸70個小時?

還是我誤會左你意思 ...
由於B-2大量的自動化的操作,大多數的飛行過程中它只需要一名飛行員即可,而另一名機組人員同時則可以休息。這種特性使得B-2在長程任務中得以保持機組人員的操作效率

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]