• 瀏覽: 34,108
  • 回覆: 277
+36
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-6-25 12:43 PM 發表

都話叫你唔好只係睇網,
你呢一個係以每平方米四人計出黎的「理論」可載客人數,
而且,如果講每平方米6人,已經係另一件事了,
此外,你呢一個係2013年數字。

此外,你果一個數字係單向,乜港島綫係單向咩?
查下地鐵圖啦! ...
https://www.hk01.com/社會新聞/147814/港鐵料2036年金鐘為轉車站之冠-每小時8萬人次咁比2036既你睇..

附件

擷1111.JPG(25.52 KB)

引用:
原帖由 CB1668_2 於 25-6-2019 12:44 發表

地鐵隨時講每平方米6人都係「正常」,你睇下樓上幅圖啦!
就豪埋比你每平方米6人即係樓上圖+25%, 即係每小時10萬

呢個係理論值, 唔係人人都去遊行, 仲有好多去街, 返工, 旅遊, 同埋當時地鐵唔係分半1班

你自己搵格1X1米企6條友入去(唔洗咩背包)唔比出界, 企到半粒當你贏, 我請飲啤

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-25 12:58 PM 發表

就豪埋比你每平方米6人即係樓上圖+25%, 即係每小時10萬

呢個係理論值, 唔係人人都去遊行, 仲有好多去街, 返工, 旅遊, 同埋當時地鐵唔係分半1班

你自己搵格1X1米企6條友入去(唔洗咩背包)唔比出界, 企到半粒當你贏, 我請飲啤 ...
每平方米6人同每平方的4人比較,係升高左50%,唔係25%,
番去讀下小學先啦!

果日真係前世未迫過?重去「旅行」?

都未及香港200幻+1

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2019-6-25 11:50 AM 發表

暴徒承諾可以信嗎?
如果暴徒不承諾,道歉,警方也不用承諾,道歉,很公平。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 25-6-2019 13:02 發表

每平方米6人同每平方的4人比較,係升高左50%,唔係25%,
番去讀下小學先啦!

果日真係前世未迫過?重去「旅行」?
得啦你話全部就全部, 50%你o岩, 單向每小時12萬人夠未? 仲想要多幾多?

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-6-25 12:58 PM 發表
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/147814/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%96%992036%E5%B9%B4%E9%87%91%E9%90%98%E7%82%BA%E8%BD%89%E8%BB%8A%E7%AB%99%E4%B9%8B%E5%86%A0-%E6%AF%8F%E5%B0%8F%E6% ...
都話就算唔黎香港,都要睇清楚地鐵結構,
你講地鐵轉車處,咪啱囉!
咪就係講緊單向囉!

問題在於港島綫唔係金鐘一個轉車處,
亦唔係人人要轉車,
所以你果一個係「估計使用人數」,而唔係「最高使用人數」,
例如荃灣綫去中環,金鐘就唔駛轉車,
港島綫去中環亦唔駛轉,
正如我之前講,香港唔止金鐘一個轉車處,
例如去觀塘就唔會係金鐘轉。

配合你樓上講左,每平方米企4人,單向都8萬,
即係每平方米企6人,再加上雙向,每小時可載客量,已經可達24萬以上!

重未完呀!
港島唔係無人島黎!
有大約2成人口住港島架!
佢哋當日行路都得!當200萬人中有35萬係港島人(小弟係其中一人),
就番165萬人,

此外,香港亦唔係只有地鐵,絕大多數隧道巴士過海第一站都係遊行路線附近,
(當日天星小輪都迫爆)
當有35萬搭其他交通工具,
即係剩下130萬人搭地鐵!

地鐵係8-9小時內,一定清得哂!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 25-6-2019 13:17 發表

都話就算唔黎香港,都要睇清楚地鐵結構,
你講地鐵轉車處,咪啱囉!
咪就係講緊單向囉!

問題在於港島綫唔係金鐘一個轉車處,
亦唔係人人要轉車,
所以你果一個係「估計使用人數」,而唔係「最高使用人數」,
例如荃灣綫去中環,金鐘就唔駛轉車,
港島綫去中環亦唔駛轉,
正如我之前講,香港唔止金鐘一個轉車處,
例如去觀塘就唔會係金鐘轉。

配合你樓上講左,每平方米企4人,單向都8萬,
即係每平方米企6人, ...
點解釋我由官塘轉將軍澳線爆鐵去天后, 4點9出閘咁鬆動?

附件

_DSC1402.jpg(371.49 KB)

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-25 01:21 PM 發表

點解釋我由官塘轉將軍澳線爆鐵去天后, 4點9出閘咁鬆動?
4點9先出閘去起步?

你唔好再玩我啦!
龍尾都等緊出發了!
要起步都寧可係銅鑼灣崇光出,或者鵝頸橋出啦!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 25-6-2019 13:33 發表

4點9先出閘去起步?

你唔好再玩我啦!
龍尾都等緊出發了!
要起步都寧可係銅鑼灣崇光出,或者鵝頸橋出啦!
係呀你講中, 維園已經空晒, 所以我先覺得200萬係吹水

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-25 01:10 PM 發表

得啦你話全部就全部, 50%你o岩, 單向每小時12萬人夠未? 仲想要多幾多?
港島綫係雙向,
既可搭乘荃灣綫經金鐘轉車東行到銅鑼灣,
亦可由觀塘綫經油塘轉將軍澳綫到北角轉車,西行到銅鑼灣。

兩邊都係接人口稠密地區。

所以每小時可以送24萬人黎。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 25-6-2019 13:40 發表

港島綫係雙向,
既可搭乘荃灣綫經金鐘轉車東行到銅鑼灣,
亦可由觀塘綫經油塘轉將軍澳綫到北角轉車,西行到銅鑼灣。

兩邊都係接人口稠密地區。

所以每小時可以送24萬人黎。 ...
當你每小時送24萬人能力, 不過冇咁多人坐車

我實地感受就係圖中咁樣, 1落車就散晒仲少人過平日灣仔站

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-25 01:35 PM 發表

係呀你講中, 維園已經空晒, 所以我先覺得200萬係吹水
即係你已經承認之前想用地鐵載客能力推翻有200萬參加集會已經無可能。

事實上,以該路程2小時計,再加上啲人係鵝頸橋插隧(果度交通更加四通八達),
所以5點時維園人少一啲都唔出奇。

大陸人唔熟香港,更加唔熟港島,
有疑問一啲都唔奇。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-25 01:44 PM 發表

當你每小時送24萬人能力, 不過冇咁多人坐車

我實地感受就係圖中咁樣, 1落車就散晒仲少人過平日灣仔站
我相信你連網上資料都懶搵先會咁講。

你4點9先到,我中午12點半出街食飯,
已經「黑衫處處」........

算把啦講到冇野好講就話人大6人

我坐西行線去已經睇得出西行已經唔係每小時12萬,任你作東行有幾爆, 所有人唔去維園, 豪比你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]