• 瀏覽: 24,451
  • 回覆: 140
+5
引用:
原帖由 kayakfans 於 2019-6-25 09:23 AM 發表
絕對認同,好彩既我生於香港既黃金時代,呢一代就very sorry 了!
有時我都有呢佪諗法,
富不過三代,老一輩死捱死做,創造出一個黃金時代俾我地呢輩,
然後出一堆敗家仔仆街仔,其實都好正常 .....

提示: 違規內容已被屏蔽

學歷越高越低智
無讀過書個班仲叻
佢地先係社會嘅王者
例如警察

引用:
原帖由 ZH-BOY 於 2019-6-25 08:17 AM 發表
二佰萬好小啫!中國有十億重勁啦!
你呢D咪低智商囉,九唔搭八

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-6-25 07:12 AM 發表
在電視畫面見到,有兩個鏡頭拍攝到,有兩個年輕人,一個男,一個女,阻住其他人進入稅務大樓,被人責駡,他們兩個不斷說 "對不住、對不住",但又依然阻住別人,我覺得他們的行爲很低能。此外又見到,有個男人叫攔路年輕人唔好影響其他人,年輕人回應說:‘政治就是影響所有人’,好大條道理啊。
我覺得不是所有年輕香港人都好似他們咁低智商的,但爲數可能不少,這會直接拖累香港的發展。
如果佔 ...
香港太多暴民,被人洗哂腦,將來真係男做賊女做鷄。

而家D廢青成曰話為將來為下ㄧ代,就要推翻共產黨。都唔知乜歪理?唉!比人洗哂腦。

嗰d父母行出嚟話要為下一代未來著想,原來係舖條爛路俾佢地唧下一代,班年輕人行出嚟又話要為自己唧下一代著想…唉唉唉…

社會係要照顧D失敗者,如果唔係呢啲失敗者就會出嚟搞局,博攬抄,希望推倒重來。

漁港而家住屋,教育,就業,退休福利全部都傾斜一邊,醫得到都好大手術  

18樓C座其實今日講得好好(比晴朗持平)

大家不妨諗下幾時香港由穩定嘅制度,變咗合約制度,長俸變咗ORSO,ORSO再變自負盈虧嘅MPF。低下工作價低者得,商家無良,但係正苦係咪需要咁做。

大學做 research要由 fund support, fund啲錢洗晒,如果唔再批俾你,你可能冇咗份工。

想做律師跟唔到師傅好大鑊,跟嗰陣時,當然諸多剝削。

社福界脫離左公務員薪酬行列。

教師做好多年助教都攞唔到一個固定教席。

有啲好學校變咗好貴嘅自資學校,好多人望門興嘆。

半官方機構CEO千萬年薪,薪俸稅率同所謂中產一樣。

做記者嘅,平庸嗰啲,十幾年都會同一個人工。

唔好以為放啲大陸人溝淡有效,係漁港係行唔通嘅。

以前啲失敗者,年年都有少少人工加,宜家比個劣等評核,斗零都冇得加。當然冇人自認係失敗者,所以繼續有排玩,即係漁港有排衰。

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-6-25 07:12 AM 發表
在電視畫面見到,有兩個鏡頭拍攝到,有兩個年輕人,一個男,一個女,阻住其他人進入稅務大樓,被人責駡,他們兩個不斷說 "對不住、對不住",但又依然阻住別人,我覺得他們的行爲很低能。此外又見到,有個男人叫攔路年輕人唔好影響其他人,年輕人回應說:‘政治就是影響所有人’,好大條道理啊。
我覺得不是所有年輕香港人都好似他們咁低智商的,但爲數可能不少,這會直接拖累香港的發展。
如果佔重要比例的香港年輕人咁蠢 ...
你估佔少數,我估佔八成

引用:
原帖由 拉屎圍家私 於 2019-6-25 11:02 PM 發表
香港台灣的年輕人 蠢貨太多了

被毒媒洗腦 洗傻了
我已經感覺到香港將會變成另一個台灣

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-6-26 01:26 AM 發表
而家D廢青成曰話為將來為下ㄧ代,就要推翻共產黨。都唔知乜歪理?唉!比人洗哂腦。
鬼咩,教協,反對派,聯合蘋果毒報一早佔領了大部分校園,政府則麻木,很多家長渾渾噩噩,眾多年輕人一早被洗腦了。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2019-6-25 11:23 PM 發表

佢地只去韓國,日本等地!大陸在他們心中還停留在五,六十年代,不屑一顧!
我係80後,年初先去過上海放行
覺得上海進步唔少(比剛畢業返大陸做野時)

而公司啲同事就成日問我做咩要去大陸旅行,話好怪,唔會花錢去。

引用:
如果佔 ...
可憾的是⋯⋯智障的佔了大多數!

我係白癡仔,呵呵呵呵呵

佔大多數
好多同事仔女如是
成班無思想
價值觀蘋果日報洗腦Clone出來

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]