• 瀏覽: 52,458
  • 回覆: 429
+7
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-6-25 08:10 AM 發表

政府話發展郊野公園 7 % 就可以人人有屋住,你地話要行山;
政府話填海就可住二十萬人,你地話唔得;
CY 話揾地起屋,你地就話盲搶地;
宜家,你話無屋住,話喘不過氣!
好的,你玩吧! ...
得罪D市民係業主及地主

你睇下邊個阻住政府搵地先啦,政府話填海,郊野公園邊陲地建屋又話影響生態,當時英殖時代開山砍石開發沙田又唔嘈,成日叫政府去收棕地,政府唔係唔收,係業權複雜,收地時間長,最快有成效,就係填海造地,民主黨真係害人害物的,阻住香港發展,香港已經比大陸追過哂啦,求下民主黨唔好再玩啦

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:41 PM 發表

你仲係唔明利害關系。。
唔係阿爺想捉我地,係『有人想減罪而供出無關人等但又係佢地認識之人』。。。
呢個係內地刑訊『行為』之下必然會出現既結果。。

只係現在因為沒有引渡條例,所以就算佢地供左出來,內地都無香港人乎。。 ...
其實太多人有幻覺
自己當正自己係猛科之人
以為全港七百幾萬人
都比大陸拉晒
真係低能得恐怖
另外有D人就扮嘢
乜都要反
亦是低能一族

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-6-25 03:55 PM 發表

好心你上大陸就少啲同班貪員一齊,大陸行咗(無罪推定)成廿年。

我開始懷疑你幾耐無上大陸?
第一,我無同貪官一齊,如果按照內地官場五年一換既規矩,新領導人上場必洗太平地既習慣,我早就死左九年,使宜家仲可以同你地互吹?
係內地江湖行走,如何同有關人士保持距離,都係一種生存技巧來的,好嗎?

第二,我好想知道,你根據邊一條內地法律,去証明內地係行緊『無罪假定』?
唔該你証明一下。。
(你話廿年前?以我所知,我仲識得人係幾年前玩緊『有罪假定』去追債,唔識點玩?哈哈,咪問我點樣玩。)

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:49 PM 發表

你有冇諗下先?
諗乜?

我記得當年小學聽到有人屌董伯伯個八萬五,結果班人大部分都........。明日大嶼如果玩完,冇物業的只可以趁大灣區仲未貴到買唔起之前入返間。

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
喂,果d家屬富商,咪就係逃犯羅,你又要幫佢地反對,係咪人格分烈啫?

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
比d心機做正經野,學下用腦唔好人講乜就信乜做乜,學下獨立分析思考,咁樣搵到多d錢既機會都多d, 成日怨天怨地賴呢個賴個個,遲早同d廢青一齊失業乞食

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
政府冇送層高價豪宅俾不願努力和付出的年輕人,迫佢反政府?
政府發展更多土地,令地產商冇得囤積居奇,抬高樓價,迫市民反政府?

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
閪不痕,不做雞!

引用:
原帖由 型男1號 於 2019-6-25 04:03 PM 發表

其實太多人有幻覺
自己當正自己係猛科之人
以為全港七百幾萬人
都比大陸拉晒
真係低能得恐怖
另外有D人就扮嘢
乜都要反
亦是低能一族
你就當我幻想好了,反正你唔知我係乜人,係咪?
幾百萬人就無咁誇張,不過十萬八萬一定有。。
就以去年某保險公司為例,佢地做左百幾億內地生意,全部都係『配資配置』概念下既行為,然後,你覺得有幾多果間保險公司既從業員因為法例通過而有風險?

係內地,『資產配置』行為並不犯法,但利用『資產配置』去走資卻係犯法行為,一經查獲,都係重罪,而涉案港人係新法例下,佢可以有乜風險?

我講呢個例子,全部有公開資料可查,你地唔去查証,當然就唔係我既責任啦。。
不過,香港最重要既金融、地產、保險行業,現在一年既生意額當中,超過一半以上同大陸人有關,我諗你地唔會有異議吧?
還說我發夢呢。。。
哈哈。。

引用:
原帖由 Mr.Hing 於 2019-6-25 03:37 PM 發表

我都話係而家政府垃圾,如果好似當年港英政府咁,出動軍隊去遏止暴動,暴徒即捕即打,然後送去監倉,所有議員都係橡皮圖章,咁就幾多樓都可以起啦,所有學校唔准講政治,就算大學都係請自己友,唔會教學生反自己,香港人有乜衣郁,就即刻請返政治部,香港政府都做唔到咁,真係無鬼用。 ...
1/67暴動不能同今次相提並論,歷史唔講喇。自己google下。
2/好呀!出老解好呀!我都想睇吓中央有無種。

壞腦

發展新界北區,打鼓嶺,粉嶺至沙頭角,啲人話要種地喎,陳茂波畀人鬧到狗血淋頭,咁又點睇呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]