• 瀏覽: 52,466
  • 回覆: 429
+7
又病發, 近排病發得好密, 因為暑假唔駛返學......

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:14 PM 發表

你以為香港無地?
富商將地“囤積居奇”啊!
富商用錢買地,你可以從地產商手上攞地?
夾硬嚟同賊有無分別。

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-6-25 03:08 PM 發表

英殖時代,你夠唔夠膽公開反對英國政府,反對港督政策,當面辱罵警察。行政局,立法局,成員全部係港督委任,係自己友,又有英皇制誥,皇室訓令,殖民地規例加持,港督擁有最高決策權,推行嘅政策冇人會反對,係唔係獨裁,你自己諗下。 ...
我可以話你知,我就係做過當面『辱罵』警員,仲要搶佢張PASS來睇(因為本來就係佢不對在先,當時夜深無人,我一個人對三個差人。)。。。
至於反政府示威,講真,你比個理由我反佢丫?
當年我可以自由追逐我既夢想,可以自由發表意見,最重要係當年唔會有你地呢班人係道出來潑婦罵街,亦唔會有人出來大罵追尋自由既人。。
不如你比個理由我當年做乜要出來反對政府先?

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:30 PM 發表
看清現況,
富商把土地囤積居奇啊!
不要只做風水師傅(十年八年後才見的
)
明日大嶼 正是 打擊富商土地囤積居奇 的有力方案。
中短期的覓地方案亦被反對派拖死 (新界東北、郊野公園 ................)。

你還憑甚麼叫人看清現況?

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2019-6-25 03:06 PM 發表

學校區學生放學
然后去下麥記買杯咖啡
坐一陣聽下附近
全普通話學生在對話
你咪知過去二十年發生左咩事

好實在的出巡一下就明 ...
你講呢d有咩意思,其實你只係唔鍾意聽普通話姐!不如話你唔識好過!

其實呢150人,根本就係香港帶落呢嘅!

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:09 PM 發表

緊你地以後唔好番大陸就得囉,錢有識賺
對啊,呢條法例通過之前,我唔返大陸就得啦。。
但呢條法例之後,所有曾經參與過大陸人既『資產配置』活動既港人,無論係金融、保險、地產,一個都走唔甩!

即係話,就算自己無犯法(香港唔犯法,但內地卻有可能犯法!),他日都會因為內地有人『供』你個名出來,只要當局立案,你還可以安居香港嗎?

PS。首先呢,你呢翻說話係知識水平問題,更加係人生生活水平的問題,你未遇過,只因你水平不足,根本唔會接觸到呢種事既真相。。

PS2。唔知乜叫『資產配置』?Google可以幫到你,其實你去百度更加可能幫到你,然後你快D去進修一下到底『資產配置』行為係內地既活躍程度同跟香港人到底有乜關系啦。。
單就2018年,香港某家保險公司就因為呢種活動而錄得高達100幾億收入,呢D都係公開資料來的。

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
通過逃犯條例,大把走佬貪官即刻賣樓走人;通過明日大嶼,大把地起樓,業主急急放樓;通過郊野公園農地改用途,大把地起樓,業主急急放售。。。不過全部都吾通過,樓價就有排升啦!

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:19 PM 發表

對啊,呢條法例通過之前,我唔返大陸就得啦。。
但呢條法例之後,所有曾經參與過大陸人既『資產配置』活動既港人,無論係金融、保險、地產,一個都走唔甩!

即係話,就算自己無犯法(香港唔犯法,但內地卻有可能犯法!),他日都會因為內地有人『供』你個名出來,只要當局立案,你還可以安居香港嗎?

PS。首先呢,你呢翻說話係知識水平問題,更加係人生生活水平的問題,你未遇過,只因你水平不足,根本 ...
依條條例有話會捉你地有錢搵就識見阿爺既人咩,又係驚呀

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-6-25 03:18 PM 發表

你講呢d有咩意思,其實你只係唔鍾意聽普通話姐!不如話你唔識好過!

其實呢150人,根本就係香港帶落呢嘅!
儍逼

我係大陸嘅時間多過香港

我跟福建上海杭州成都重慶人做生意

福建上海四川話也懂咁你話呢

所以話多出去走走才説吧

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:30 PM 發表
看清現況,
富商把土地囤積居奇啊!
不要只做風水師傅(十年八年後才見的
)
通過明白大嶼,通過郊野公園起屋,房屋無限量供應,富商仲會囤積居奇嗎?正正係有班人乜都反,富商明知政府揾吾到地,梗係囤積啦,非常顯淺的因果關係。

好似炒 iPhone, 限量賣3000個,梗係囤積,宜家一出十萬個,你會吾會囤積?

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
反對填海
不遷不拆
鄉郊保育
集體回憶
又冇本事
冇鬼得住
可謂抵死
關人L事

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:21 PM 發表

依條條例有話會捉你地有錢搵就識見阿爺既人咩,又係驚呀
如果你明白,熟識內地既刑偵手段,你就會明白商界、金融界既人驚乜野。。。
『坦白從寬、抗距從嚴』,對香港人來講,係由一個笑話開始(表姐你好野。),然而,真實狀況卻係——你犯罪嗎,你就死定了,但如果你供出更大案件,就能將功折罪,減輕罪名。
跟住落來既事,你能夠想像得出嗎?

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假定』,搜集証據係辯方既事。。
而又有實例可以証明,辯方既証人,係可以隨時被Ban不準上庭的。(電視新聞都有報呢單野。)
然後,你覺得,就算你確定你自己無犯法,但所耗人力和精力,你個人受得了嗎?

又,你會唔會想既然自己無犯法,又何來招惹受罪受呢種苦?

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:29 PM 發表

如果你明白,熟識內地既刑偵手段,你就會明白商界、金融界既人驚乜野。。。
『坦白從寬、抗距從嚴』,對香港人來講,係由一個笑話開始(表姐你好野。),然而,真實狀況卻係——你犯罪嗎,你就死定了,但如果你供出更大案件,就能將功折罪,減輕罪名。

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假 ...
不如你諗下大陸引渡肥佬黎,李X銘有無可能成功,泛民吾會八百萬人示威嗎?

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:29 PM 發表

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假 ...
攪緊多野,通晒天拉你地d蝦毛,妄想被逼害症呀
咁你地班人就唔好講到咁偉大啦,咩公義呀

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2019-6-25 03:24 PM 發表

儍逼

我係大陸嘅時間多過香港

我跟福建上海杭州成都重慶人做生意

福建上海四川話也懂咁你話呢

所以話多出去走走才説吧 ...
其實,香港人當中,好多支持政府的,都係好少回大陸的(當然反政府果邊都好多。),然後想當然認為反政府的必然係未見過世面的。。

除非重大利益到有幾百億生意,先唔會出聲或者至少表面支持政府,否則大多中產一年百零萬收入的,都係內地經歷過唔少事,然後香討呢道打躉班老人係根本想像不出的。。
再講,生意大到如李嘉誠者,佢已經大到連北京都忌佢,自然亦唔會遇到過中產曾經經歷過既野,至少佢有保護自己既能力同自由啊。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]