• 瀏覽: 52,391
  • 回覆: 429
+7
官逼民返?囤積居奇?咁點解唔反呢d去反修訂條例阿?

其實我每一次我都好想出去遊行佔領,但每一次遊行佔領d主題都係白痴到爆,公民提名,反送中。。唔係最政治果樣係唔遊行佔領。。

你唔試下遊行領佔爭取每人派一萬?明明好有好能多民生既野可以爭取,但偏偏去反既都係d白痴野

你話政府囤積居奇MA, 點解唔遊行佔領反對呢樣野阿?因為反對派唔敢阿,樓價高,一堆人吊,樓價跌,另一堆人吊更多。。

以前英殖港督獨裁時代,政府大舉填海造地,冇人夠膽反對,夠膽出聲,起幾多樓,幾多公屋都得。回歸後,政府用盡名種方法揾地起樓,都有很多人,很多政客,很多團體反對,令政府起樓艱難,唔係地產商背後發功,邊個可以有咁大財力,物力,資源。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-6-25 07:47 AM 發表
都唔知係民迫官定官迫民。
立法係堵塞法律漏洞。
既然學生支持放生殺人犯,政府今次亦順應民意咁樓主仲唔滿意?
官商勾結?樓主可否舉例。有邊方面官商勾結而香港嘅傳媒無報道?真係可以官商勾結?
巧立明目眾籌更可恥。私吞眾籌錢無須向公眾交待。

民要盲反做官嘅可以點?請樓主明示。 ...
點樣堵塞法律漏洞?我好想知。。
如果法律管轄區已經明言因為呢條法律而移交既果位殺人者,係絕不接收的,咁我想問下你講既『放生殺人犯』個結論仲成唔成立?

本來三個月能夠解決既問題(至少有另外兩種方法),結果拖左人半年,然後又用三個月借口『堵塞漏洞』而不理民意和專業意見(律師和法官),然後仍然係用『唔能夠放生殺人犯』做藉口?
你地係聾既還是盲的?還是幼稚到唔知發生乜事,只要阿爺話好就跟住叫好?

好喇,既然立法既『初心』無法達到(其實係一讀前就已經知道呢個事實!),點解有關當局仲有強推?(原封不動提交,以及所有宣傳口徑都係話要彰顯正義,然而『正義』之舉早就比人拒絕左!)
到底係港府後知後覺什至毫無感覺,還是係以為香港市民係白痴?還是另有目的?
本來兩三個月可以搞定既事情,何解要拖左九個月?
難道呢種發展,不啟人疑竇嗎?

樓主:D平民聽外敵差使,攪亂香港。誰來幫呢?請教

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-6-25 02:28 PM 發表
以前英殖港督獨裁時代,政府大舉填海造地,冇人夠膽反對,夠膽出聲,起幾多樓,幾多公屋都得。回歸後,政府用盡名種方法揾地,都有很多人,很多政客,很多團體反對,令政府起樓艱難,唔係地產商肯後發功,邊個有咁多財力,物力。 ...
話港英時代既港督獨裁,呢一點係值得商榷囉。。

1、『獨裁』既定義係乜?
只係因為『不是民選』嗎?
然而,非洲好多國家既獨裁者都係民選的啊。。

2、港督如果係乎合嚴格意義上邊既『獨裁』,咁港英年代有壓制言論嗎?香港市民有怕講錯野既恐懼嗎?有不理民意強行通過法例嗎?有那麼多反政府示威嗎?

港督唔係民選係事實!
然而,現在的『民選』特首,有做得比港督更好?又沒有做過比港督更過份的事嗎?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-6-25 07:47 AM 發表
立法係堵塞法律漏洞。
官商勾結?樓主可否舉例。有邊方面官商勾結而香港嘅傳媒無報道?真係可以官商勾結?

大家支持放生大陸來的逃犯, 咁咪放晒佢地出黎囉

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:30 PM 發表
人地我唔知,我有份去參加200萬人遊行,本來一直唔理,但係當我見到612之前一晚警方既行為(大舉係金鐘地鐵站無理搜身),仲要係由CCTVB播出,我就認唔住當晚馬上沖落去了解『真相』。。

你話喇,CCTVB係外國勢力嗎?
還是當晚警方行為受到外國勢力影響?還是香港警方高層就係外國勢力?

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:30 PM 發表
成日外國勢力,你唔悶,我都煩。有無諗下自身問題?政府,中央,一D問題都無?人地點做你無得揀,諗下自己應點做先喇!

直呼習大大名字,拉你番去!

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
可惜 大多是刁民

引用:
立法係堵塞法律漏洞。

李嘉誠都怕左官商勾結, 去左外國發展了。

引用:
原帖由 benben999 於 2019-6-25 02:37 PM 發表

大家支持放生大陸來的逃犯, 咁咪放晒佢地出黎囉
事實上,有無發生過大陸殺人犯逃過來香港先?
我只知事實就係台灣殺人犯係香港人,而台灣表明因為呢條法例通過而進行既移交,係唔會接受呢個『殺人犯』的。。
而本來事件發生之後兩三個月就可以用其他方法解決(至少有兩個方法),但點解港府要拖人半年呢?然後又要用三個月沖沖通過一條根本就已經唔係『正義初心』既法律呢?

好心啦,你地老我知,但都唔好當人地死既一樣,來回Loop『正義初心』啦,係你地強行通過法例之前,你地所謂既『正義之舉』,早就無左啦。。
係老糊塗還是刻意扮傻啊?

引用:
原帖由 cp2677 於 2019-6-25 14:40 發表

成日外國勢力,你唔悶,我都煩。有無諗下自身問題?政府,中央,一D問題都無?人地點做你無得揀,諗下自己應點做先喇!
有圖有真相!.............

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
咁做咩唔去圍發展商屋企?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]