• 瀏覽: 5,374
  • 回覆: 37
有市民入稟高等法院申請司法覆核,要求法庭頒令禁止制服上無編號的警員執勤。

七十三歲退休人士陳基裘,聲稱本月十二日金鐘衝突期間,在夏愨道一個花園休息,無參與示威,突然有警員上前喝罵他,他取出手機想拍下情況時被喝止,想投訴時卻發現警員制服上無顯示警員編號,認為是剝奪了他的投訴權,及其後的訴訟權,入稟要求法庭推翻警務處就速龍小隊毋須顯示編號的決定,同時要求頒令禁止制服上無編號的警員執勤。

點解唔支持黑警嚴正執法呀?
呢D都係多得你地平時盲撐黑警囉

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/551244/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-6-24 03:48 PM 發表
有市民入稟高等法院申請司法覆核,要求法庭頒令禁止制服上無編號的警員執勤。

七十三歲退休人士陳基裘,聲稱本月十二日金鐘衝突期間,在夏愨道一個花園休息,無參與示威,突然有警員上前喝罵他,他取出手機想拍下情況時被喝止,想投訴時卻發現警員制服上無顯示警員編號,認為是剝奪了他的投訴權,及其後的訴訟權,入稟要求法庭推翻警務處就速龍小隊毋須顯示編號的決定,同時要求頒令禁止制服上無編號的警員執勤。

...
唔好咁白痴
速龍小隊前身是飛虎隊, 由英治時期至今制服上都沒有編號的

禁都禁暴徒先啦

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2019-6-24 03:48 PM 發表

...
退休人士咁outdate?,一早已經通報金鐘有示威者聚集,休息?休息返屋企好過啦

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-6-24 03:50 PM 發表
唔好咁白痴
速龍小隊前身是飛虎隊, 由英治時期至今制服上都沒有編號的
其實警方點會唔知無編既後果, 但都夠膽唔上號碼, 更係有晒指引先敢做, 不過今次去到司法, 又另一回事

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-6-24 03:50 PM 發表
禁都禁暴徒先啦
跟國際, 立口罩法.

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-6-24 03:58 PM 發表
可唔可以司法覆核,示威者不要帶口罩示威呢?
要求政府將進口口罩立法為受管制及監管售賣貨品

引用:
原帖由 世界仔2.0 於 2019-6-24 03:54 PM 發表

退休人士咁outdate?,一早已經通報金鐘有示威者聚集,休息?休息返屋企好過啦
以為自己平時支持黑警, 黑警就唔會攪佢

黑警臥底放蛇
都無出示委任證
都要C忽67  

反中畜:便衣警察都要出示警員編號

幾時覆核埋 sdu 唔准帶頭套呀??

前日見到馬大老爺
無戴假髮
有無得C忽67 ?

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-6-24 03:58 PM 發表
可唔可以司法覆核,示威者不要帶口罩示威呢?
成班會話唔舒服都唔得?

反中畜敢做唔敢認,係人都知

佔領就佔領,講埋D乜撚野「野餐」既廢話

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-6-24 04:02 PM 發表
黑警臥底放蛇
都無出示委任證
都要C忽67  
金蛇郎君

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]