• 瀏覽: 2,377
  • 回覆: 14
《華爾街日報》(WSJ)周日(23日)引述知情人士報道指,華府考慮要求用於美國本土的5G通訊設備需要在中國以外的地區設計和製造。報道認為,此舉或重塑全球的5G生產,以及進一步掀起國家間的緊張局勢。

看來未來是一個冷戰分裂的世界, 中美各自用自己的5G系統, 這樣是人類社會上一個大倒退。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/343880/美媒-華府擬排除-中國製造-本地5g通訊設備

人類沒前途了

留意番:請交專利費

引用:
原帖由 whiskybase 於 2019-6-24 07:54 PM 發表
人類沒前途了
想太多了,大部份用華為貪佢又平又快,美國人用高價雕花5g系統,身份尊貴.各有各客路多好.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-6-24 08:39 PM 發表

想太多了,大部份用華為貪佢又平又快,美國人用高價雕花5g系統,身份尊貴.各有各客路多好.
沒辦法唔貴, 還要給華為專利費。

引用:
原帖由 expedia 於 2019-6-24 08:38 PM 發表
留意番:請交專利費
我是華為我會比全世界free licence 就是不給美國。

引用:
原帖由 whiskybase 於 2019-6-24 09:03 PM 發表

沒辦法唔貴, 還要給華為專利費。
放心,任先生說了,仍會跟美國做生意,不會搞自閉

即是其他國家以後都可以任意限制美國製貨物.

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-6-24 09:58 PM 發表
即係話愛立信同諾基亞以後唔可以用中國製零件。咁呢兩間公司真係要多得侵侵唔少。
會不會給專利費

引用:
原帖由 whiskybase 於 2019-6-24 10:02 PM 發表

會不會給專利費
開心哂,,老美唔駛5G了...等n年後,4G直上6G....佢既內容係,軟,硬件,,,老美呢代廢物除咗識凶鳩人就咩都唔識...本連華為擁有幾多5G專利都漆下漆下...

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-6-24 09:58 PM 發表
即係話愛立信同諾基亞以後唔可以用中國製零件。咁呢兩間公司真係要多得侵侵唔少。
根據諾基亞和愛立信的年報,花旗銀行(Citi)分析師Amit Harchandani和羅伯·特蘭姆(Robert Lamb)分析稱,去年,愛立信有45%的產品是在中國製造,諾基亞的這一比重為10 %

不過,這名知情人士坦言,討論遇到的一個問題是:一些國家沒有足夠的熟練工人或合適的土地,這無法與中國成熟的行業體系相媲美

佢老美真係唔好做得咁明顯,否則會有人以為你真係幫緊華為架,佢地要出走中國揾地方再建立成條產業鏈,成本更高,出貨更慢

用中國稀土提煉出嚟既物質做出嚟既產品都禁埋丫笨

應回應番佢老美,所有飛機,汽車及中國有的高科技器械,超過40%配件美國制造,不得進口中國。

會爆炸

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]