註冊 登入

[政治討論] 仔仔問我~乜警察唔係會保護市民嘅咩,唔知點答

仔仔問我~乜警察唔係會保護市民嘅咩,唔知點答 E-mail 此主題給朋友

仔仔問點解係電視會見到啲警察叔叔用槍射市民,又用催淚彈掟市民,佢仲話大個咗一定唔會做警察,佢又話乜法例唔係用黎保障香港市民嘅咩,點解政府要立法將香港人送去極權國家坐監,我真係唔知點答佢,唯有叫佢下世投胎唔好再做香港人

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
熱賣及精選
呢度有冇人睇過鐵甲威龍嘅一個續集?
內容係講, 警方高層換血, 黎咗個女人, 母性大發, 話班警隊太濫權, 應該要轉型, 要俾人一個有教養嘅形象.
於是就由 Detective Murphy (即鐵甲威龍) 開始, 先將原本果個一見罪犯就二話不說以暴易暴開火還拖, 換作另一個固件, 一見罪犯就先同佢講耶穌, 陰聲細氣, 唔打犯, 唔開槍.
呢個 "女人型" 嘅鐵甲威龍一出, 傳媒當然讚不絕口, 但結果就係搞到社會大亂, 暴徒哪會跟你講耶穌, 暴徒就係暴徒.
最後, 當然係要原本嘅鐵甲威龍出場去搞定個亂局.
好嘞, 溫完故, 你哋有冇知新呢?
還是, 你仍然被深姦細鑿嘅黃霉令你覺得警隊係應該好有教養, 見到暴徒都先黎個擁抱, 然後唱下歌, 玩下玩具, 講下耶穌先咁呢? 今日仍然咬住呢個信念唔放嘅人希咩人, 睇清楚啲.

--------------------------------------------------------
Zenfone 4 (ZE554KL)
Android 8.0
It is not what you have, but how you use it.
叫你個仔仔睇老夫子啦,是非分明好多。

既然警方強力執法係正確做法,點解前幾日警總被包圍又唔掟催淚彈呢?即係話警方認同當天示威人士做法??

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
引用:
原帖由 33Chris 於 2019-6-24 09:38 AM 發表

叫你個仔仔睇老夫子啦,是非分明好多。

佢讀國際學校,唔識睇中文架,有冇英文版老夫子??

引用:
原帖由 captkkk 於 2019-6-24 09:34 發表

呢度有冇人睇過鐵甲威龍嘅一個續集?
內容係講, 警方高層換血, 黎咗個女人, 母性大發, 話班警隊太濫權, 應該要轉型, 要俾人一個有教養嘅形象.
於是就由 Detective Murphy (即鐵甲威龍) 開始, 先將原本果個一見罪犯就二話不說以暴易暴開火還拖, 換作另一個固件, 一見罪犯就先同佢講耶穌, 陰聲細氣, 唔打犯, 唔開槍.
呢個 "女人型" 嘅鐵甲威龍一出, 傳媒當然讚不絕口 ...
記得,鐵甲威龍仲俾人切開一舊舊扔响警署門口

鐵甲威龍最後走去手執高壓電纜令自己觸電,將呢啲多餘指令洗去

回覆 引用 TOP

呢D咁嘅故仔要嘅可以作好多

"立法會議員唔係審議法例咩?
點解會叫人圍立法會逼政府撤回議案嘅?"

"老師唔係教導學生知識咩?
點解老師會鼓勵學生罷課嘅?"

樓主嘅故仔我只睇到6個字: 養不教 父之過

传:邻居小朋友问佢娘亲点解示威黑衣人话屌佢老母?这种说话只曾听过学校的老师、校长讲过!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-24 09:49 AM 發表

我個仔都係讀國際學校,ESF 係有教中文既

仲有如果你真係有小朋友你係應該教佢分咩係啱咩係錯,我同小朋友一齊睇新聞台佢問我 why do the police shoot? Are they the bad guys? 我答佢,因為呢班示威人示表達示求本來係好和平但有一陪份人沖出馬路或想沖入立法會所以警察要制止。跟著佢就話係呢班人唔啱 and he said very angrily, you shouldn’t be blocking the road!!!!!

你作為一個大人係應該教佢一個正確有思考的方向,而唔係將你自己既想法灌輸比佢,唔怪得宜家年青人甘扁激!就係因為怕左你地所以我同身邊好多朋友黎緊要移民,是非黑白全部錯哂

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-24 09:49 AM 發表

有架, 英文版老夫子叫Master Q,商務有得賣㗎

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sniderayy 於 2019-6-24 10:09 AM 發表

我個仔都係讀國際學校,ESF 係有教中文既

仲有如果你真係有小朋友你係應該教佢分咩係啱咩係錯,我同小朋友一齊睇新聞台佢問我 why do the police shoot? Are they the bad guys? 我答佢,因為呢班示威人示表達示求本來係好和平但有一陪份人沖出馬路或想沖入立法會所以警察要制止。跟著佢就話係呢班人唔啱 and he said very angrily, you ...
但係仔仔又問我,點解台灣太陽花學運期間,台灣警方只是用水車射向人群,唔會用布袋彈同催淚彈掟民眾,佢又問係咪因為台灣有民主,所以警察會咁善良,我都唔知點答

goooooog men
goooooog men
係保護市民,唔係保護暴徒! 咁都唔識答?!點做人父母呀?!😧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。