• 瀏覽: 96,731
  • 回覆: 117
  • 追帖: 3
+35
仔仔問點解係電視會見到啲警察叔叔用槍射市民,又用催淚彈掟市民,佢仲話大個咗一定唔會做警察,佢又話乜法例唔係用黎保障香港市民嘅咩,點解政府要立法將香港人送去極權國家坐監,我真係唔知點答佢,唯有叫佢下世投胎唔好再做香港人

我 promise 你地以後唔再搞事,大家做返好朋友,OK?
既然警方強力執法係正確做法,點解前幾日警總被包圍又唔掟催淚彈呢?即係話警方認同當天示威人士做法??

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-6-24 09:38 AM 發表
叫你個仔仔睇老夫子啦,是非分明好多。

佢讀國際學校,唔識睇中文架,有冇英文版老夫子??

引用:
原帖由 sniderayy 於 2019-6-24 10:09 AM 發表

我個仔都係讀國際學校,ESF 係有教中文既

仲有如果你真係有小朋友你係應該教佢分咩係啱咩係錯,我同小朋友一齊睇新聞台佢問我 why do the police shoot? Are they the bad guys? 我答佢,因為呢班示威人示表達示求本來係好和平但有一陪份人沖出馬路或想沖入立法會所以警察要制止。跟著佢就話係呢班人唔啱 and he said very angrily, you ...
但係仔仔又問我,點解台灣太陽花學運期間,台灣警方只是用水車射向人群,唔會用布袋彈同催淚彈掟民眾,佢又問係咪因為台灣有民主,所以警察會咁善良,我都唔知點答

引用:
原帖由 讓美女缺氧 於 2019-6-24 10:57 AM 發表

父母扮盲所以個仔做人都「唔慌光明正大得去邊」?
明明暴徒掟磚掟鐵枝,
父母應該教個仔……咁掟嘢法會掟死人㗎,
掟死掟傷都係犯罪架,
嗱……咁教仔法個仔就會明白咩嘢叫犯法! ...
就算示威人士向警察掟磚,警察大可以執起舊磚掟返示威人士,無需掟催淚彈咁殘忍

引用:
原帖由 s336990 於 2019-6-24 10:57 AM 發表
因為嗰啲唔係市民係暴徒囉
要武力搞亂香港,所以警察只能武力清場
林鄭又話係和平示威黎嘅

引用:
原帖由 JOEYU 於 2019-6-24 10:53 AM 發表
咁你作為家長就應該解釋比佢聽,呢班係暴徒,因為衝擊警方防線,警方舉旗警告無效就清場
咁如果係街市有兩個師奶嘈交打交,警察會唔會當佢地係暴徒,一個催淚彈掟過去架

引用:
原帖由 Cire 於 2019-6-24 10:51 AM 發表

1 因該果班人犯左法,警察保護奉公守法既市民。
2. 係中國犯左法既人,經香港法庭同意再加上違反特定法例,先會交回中國審理。

呢兩條問題有幾難答 ...
咁點解前排有一班台灣人係西班牙犯咗法,係西班牙用電話詐騙大陸人,都會送晒去大陸審判嘅,班台灣人又唔係係大陸犯法

引用:
原帖由 bossini888 於 2019-6-24 10:34 AM 發表
暴徒掟磚先,警察自衞,死蠢
掟催淚彈黎自衛,唔係呱

引用:
原帖由 ttyiu 於 2019-6-24 10:30 AM 發表

你個仔有無問你點解嫁臭鬼啊 係未所有香港男人都係仆街
佢知我鐘意食外國製香腸,所以無問我呢個問題

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-6-24 11:14 AM 發表

因為他們在西班牙打電話去大陸騙人,就好在大陸有引導條例,否則台灣騙徒回台灣又可立即去夜總會叫雞.
咁如果逃犯條例通過,香港人係香港上網詐騙大陸人,係咪都可以引渡去大陸,好得人驚

引用:
原帖由 chanrichard 於 2019-6-24 11:07 AM 發表
Tell your kids those are not any citizen. They are rioters.
You mean there were 2 millions rioters  took to the street to protest that day. I don't think so l

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2019-6-24 11:32 AM 發表
有你樓主呢啲老豆老母, 啲細路點會唔仆街
佢年年考第一架,點會 P 街呀

引用:
原帖由 kcondog 於 2019-6-24 11:33 AM 發表

DLLM, 你同佢講,警察打嗰班係黑社會暴徒,畜生黎嘅,咁係保護其他市民㗎,法例亦係保護市民,但班黑社會畜生要保護佢地大佬,唔想受法律制裁,想香港變成逃犯天堂,咪衝擊警察囉! ...
咁警察唔掟催淚彈得唔得先,改用水炮囉

引用:
原帖由 肥肥白白 於 2019-6-24 11:32 AM 發表

唔識教,送比網友幫你教啦!
我唔想個仔學中文,示威之後,對中國任何野都無晒信心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]