• 瀏覽: 10,972
  • 回覆: 76
引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-6-24 09:00 AM 發表
泛民們基本都在自high,自娛自樂,自說自話,在自己的幻想裡久久徘徊,像吸鴉片一樣。
香港旁邊的深圳,今年第一季度gdp增長7.6%,正在向亞洲科技中心邁進。廣州7.5%。
台灣1.7%,香港0.5%。深圳廣州的增速是香港的15倍。
廣州今年gdp超香港。從經濟總量看,香港已經是中國第五大城市。後面仲有重慶、天津、蘇州等城市在快速追趕。天津4.5%是其中最慢的,但增速仍然是香港的9倍。 ...
台灣有1.7%,香港只有0.5%。
說明建制派講大話。背靠祖國,香港想窮都幾難係大話,呃人。
背靠祖國死得仲快。

同時說明董建華的大陸好,香港好係騙人。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-24 09:32 AM 發表

台灣有1.7%,香港只有0.5%。
說明建制派講大話。背靠祖國,香港想窮都幾難係大話,呃人。
背靠祖國死得仲快。
唔係有祖國, 得d反中白痴的話, 早早出現負數了...

終極一爆

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-24 09:38 AM 發表

唔係有祖國, 得d反中白痴的話, 早早出現負數了...
台灣出現負數?

引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-6-24 09:46 AM 發表

你錯了。
事實已經證明,港人自身沒有能力治理好香港,香港是大灣區發展速度最慢的城市。
只有中央直接管理,香港才能發展更快。
大灣區超越香港咩?

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-24 09:46 AM 發表

台灣出現負數?
台灣同大陸比如何?

你完全沒經濟常識。

經濟愈落後,發展速度可以愈快。因為基數低,百業待與。

好似香港發展成熟經濟體,要發展行業已經發展咗,難有突破。

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-24 09:49 AM 發表

台灣同大陸比如何?
台灣發展成熟過大陸。
你睇世界已發展國家,沒一個國家有5%,6%增長。

就以大陸自己本身,江、胡時代,年增長率達10%,11%。
現在不能達到10%增長。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-24 09:53 AM 發表

台灣發展成熟過大陸。
你睇世界已發展國家,沒一個國家有5%,6%增長。
已發展都咁弱, 中國只係發展中都強你咁多, 唔靠祖國靠邊個?

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-24 09:58 AM 發表

已發展都咁弱, 中國只係發展中都強你咁多, 唔靠祖國靠邊個?
點靠?
香港對中國零關稅,中國對香港樣樣收重稅。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-24 10:02 AM 發表

點靠?
香港對中國零關稅,中國對香港樣樣收重稅。
台灣比唔惦又講第二樣, 唔緊要...

人地一帶一路,帶你去搵錢, 又呢樣又果樣...

你覺得唔靠都得既, 咪錶現得如果唔靠大陸都可以搵到錢, 又做唔到...

引用:
原帖由 後不見來者 於 2019-6-24 09:00 AM 發表
泛民們基本都在自high,自娛自樂,自說自話,在自己的幻想裡久久徘徊,像吸鴉片一樣。
香港旁邊的深圳,今年第一季度gdp增長7.6%,正在向亞洲科技中心邁進。廣州7.5%。
台灣1.7%,香港0.5%。深圳廣州的增速是香港的15倍。
廣州今年gdp超香港。從經濟總量看,香港已經是中國第五大城市。後面仲有重慶、天津、蘇州等城市在快速追趕。天津4.5%是其中最慢的,但增速仍然是香港的9倍。 ...
你識唔識金融知識架,單係睇經濟增長就代表掂唔掂?香港發展比深圳廣州早幾十年架,唔識嘢返去學下經濟先啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]