• 瀏覽: 9,470
  • 回覆: 52
+3
深圳人工會唔會高過香港?幾時會高過香港?係呢排網上熱烈討論嘅話題。根據官方數字,上年深圳月入中位數只得差唔多6000港元咁大把,而香港嘅中位數就有成17500蚊,差距都仲係好大⋯⋯

🤭🤭
香港台灣外國一撤資
深圳周街都系機
258又返呢啦

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/熱話-十年後深圳人工高過香港-031542060.html

又想引香港人上大灣區接火棒 

深圳食住都平, 6千蚊好駛過香港16000

現時內地大量金融人材來港工作+學習
隨時一下抽走,連人帶錢都bye bye
香港可以返去回歸前做漁港

去年逾7千名金融服務專才來港就業增一成|即時新聞|港澳|on.cc東網

引用:
原帖由 chulun8863 於 2019-6-23 08:28 PM 發表
深圳人工會唔會高過香港?幾時會高過香港?係呢排網上熱烈討論嘅話題。根據官方數字,上年深圳月入中位數只得差唔多6000港元咁大把,而香港嘅中位數就有成17500蚊,差距都仲係好大⋯⋯

🤭🤭
香港台灣外國一撤資
深圳周街都系機
258又返呢啦

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E5%8D%81%E5%B ...
高層黎講,依家高過香港都唔出奇,基層黎講應該唔會追咁快

引用:
原帖由 chulun8863 於 2019-6-23 08:28 PM 發表

🤭🤭
香港台灣外國一撤資
深圳周街都系機
258又返呢啦

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E5%8D%81%E5%B ...
屆時粵B人會到粵Z港買洗潔精

十年前同你講深圳GDP會超香港你信唔信?

P2P大爆破,地方債大到不能倒,空置死城無處不在 

黃絲最好唔好害街坊,搞份黃絲名冊對抗大陸,睇下將來邊個坎坷邊個真賣港

十年後我俾條L你含啦!

引用:
原帖由 starr 於 2019-6-23 08:32 PM 發表
現時內地大量金融人材來港工作+學習
隨時一下抽走,連人帶錢都bye bye
香港可以返去回歸前做漁港
香港財政儲備有幾多?

徹資?走得去邊,五個大國首先唔去俄羅斯、中美打緊仗、英國脫緊歐、法國黃背心

包商銀行突遭接管 官方增中小行支持
26/5/2019

© MetroDaily  互聯網  
「金融大鱷」肖建華旗下包商銀行(圖)出現嚴重信用風險,中國人民銀行及中銀監較早前宣布,為保護存款人及客戶權益,由5月24日起已接管包商銀行,其業務由建設銀行(939)託管,期限直至2020年5月23日。

是次包商銀行遭接管,為繼1998年海南發展銀行被宣布關閉及接管後,內地20年來第一間被勒令接管的商業銀行。人行及銀保監會發言人表示,會全面依法依規展開接管工作,防範系統性風險,最大限度保護存款人及其他客戶的合法權益,保持包商行業務不中斷。另外,人行表明會關注中小型銀行流動性、加強市場監測、綜合運用公開市場操作等多種貨幣政策工具,保持銀行體系流動性合理充裕,維護貨幣市場利率平穩運行。

驚撚咩,香港有綜援嘛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]