• 瀏覽: 3,176
  • 回覆: 10
其實我知這是一個偽命題, 泛民由始至終都不希望香港可以過安寧日子, 社會動盪他們才有事可幹

引用:
原帖由 蕭何 於 2019-6-21 13:52 發表
其實我知這是一個偽命題, 泛民由始至終都不希望香港可以過安寧日子, 社會動盪他們才有事可幹
我年輕的時候,聽老師講文革嘅恐怖,我當年心裡諗,只能夠話因為愚民實在太蠢,所以毛某一煽就動。
今天見到所謂嘅"受高等教育"嘅香港人,亦見識過黃衞兵嘅蠻橫無理,才明白當年紅衛兵點解會失控,文革點解會"瘋魔"全國。
當年我估啲人嘅諗法同今天嘅黃衛兵都應該係大同小異
——我嘅先係道理,你唔跟就跪玻璃!

https://www.youtube.com/watch?v=Xs7fkSO0O4U
飛身到天邊 為這世界一戰
紅日在夜空天際出現
拋出救生圈 為你舞我的劍
邪道外魔星際飛閃

你你你 快跪下 看我引弓千里箭
你你你 快跪下 勿要我放出了魔氈
你你你 快跪下 勿要我手握天血劍
你你你 快跪下 狂風掃落雷電

美少女轉身變 已變成戰士
以愛凝聚力量 救世人跳出生天

身體套光圈 合上兩眼都見
明亮像佛光天際初現
雖詭計多端 但美少女一變
邪道外魔都企一邊

你你你 快跪下 看我引弓千里箭
你你你 快跪下 勿要我放出了魔氈
你你你 快跪下 勿要我手握天血劍
你你你 快跪下 狂風掃落雷電

明亮像佛光天際初現
邪道外魔都企一邊

飛身到天邊 為這世界一戰
紅日在夜空天際出現
拋出救生圈 霧裡舞我的劍
邪道外魔星際飛閃

明亮像佛光天際初現
邪道外魔都企一邊

引用:
原帖由 蕭何 於 2019-6-21 01:52 PM 發表
對美國有好處

當然對香港冇好處,我知你知個個都知,但對有心人來講亂就有選票,有選票就搵到錢

引用:
原帖由 蕭何 於 2019-6-21 01:52 PM 發表
聽講文化大革命時期係因為國家唔夠糧食, 年青人才被煽動到去鬥地主........

香港今次暴動係保障逃犯, 已經係大錯特錯, 年輕人去反餵飽佢地嘅政府.....一旦政府停擺超過一個月, 停批大學經費, 就停批教師薪金, 停批政棍奉祿, 停批社福界資源, 好多政府養肥的反民都要紥炮, 到時睇下佢地點向自己交代?

和平不是泛民需要的環境

亂港反中, 香港人仆街, 望大陸陪葬

自己做漢奸, 就西鬼之下, 大陸佬之上

引用:
原帖由 貓男 於 2019-6-21 02:56 PM 發表

我年輕的時候,聽老師講文革嘅恐怖,我當年心裡諗,只能夠話因為愚民實在太蠢,所以毛某一煽就動。
今天見到所謂嘅"受高等教育"嘅香港人,亦見識過黃衞兵嘅蠻橫無理,才明白當年紅衛兵點解會失控,文革點解會"瘋魔"全國。

https://www.youtube.com/watch ...
其實參加當年文化大革命嘅,好多係中國最高學府,清華,北大學生,中間有好多原因!!

最關鍵嘅,其實所有大政府結構,都都唔到年青人支持!!

聽朋友講,文化大革命前,其實中國社會,處於一個非常政府壟斷嘅社會狀態!呢啲咁嘅社會結構,從來都得唔到年青人嘅歡心!!

事實上,一個大政府結構,從你一出世,管到你死,呢啲咁嘅嘢,其實非常討厭!

引用:
社會愈亂
反政府份子愈得益

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-21 03:58 PM 發表

其實參加當年文化大革命嘅,好多係中國最高學府,清華,北大學生,中間有好多原因!!

最關鍵嘅,其實所有大政府結構,都都唔到年青人支持!!

聽朋友講,文化大革命前,其實中國社會,處於一個非常政府壟斷嘅社會狀態!呢啲咁嘅社會結構,從來都得唔到年青人嘅歡心!!

事實上,一個大政府結構,從你一出世,管到你死,呢啲咁嘅嘢,其實非常討厭! ...
你最好先搞清楚,你既烏托邦係民主政府定係無政府主義? 就算民主美國都要有一個聯邦政府

個人而言我唔可以講民主唔好,只是暫不適合實施於中國,因為中國實在太多人,只會變成另一個印度,導致行政效率龜速

而民主亦唔可以解決所有問題, 尤其是當民主混合了資本主義裡的金權政治, 反而更難解決一些具道德爭議的政策,
eg美國的3大問題 1.槍械管制 2.成年人濫藥 3.種族矛盾, 皆因大企業財團勢力,以至骨子裡的白人優先主義,而導致更難有解決的一天

引用:
原帖由 貓男 於 2019-6-21 02:56 PM 發表

https://www.youtube.com/watch ...
我先前都出過不少po, 個人是理解年輕人的憤怒是源自今天世界的經濟結構, 不過他們社會經驗尚淺,未必會捉到事實的重點,不過就會不斷找不同借口發洩不滿情緒

而他們變成了黃衛兵,就絕對是政棍為了自身政治利益挑撥的結果,這就是我厭惡泛民的原因,他們和載耀廷之流,等同當年的老毛, 世界好像每天都在變,但人性基本上不會變

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]