• 瀏覽: 2,092
  • 回覆: 13
+2

昨晚(19日)6時許,堅尼地城港鐵站有野豬出沒,牠腿部受傷淌血,漁護署職員到場發射麻醉藥,野豬昏睡後被漁護署職員送走。漁護署今日(20日)回應本報查詢時指出,由於野豬傷勢嚴重及難以復元,已將其人道毀滅。漁護署指出,昨日下午接獲警方通知,表示在港鐵堅尼地城站內發現一頭受傷野豬。署方獸醫到場後施放麻醉藥捕捉野豬。該野豬為成年雄性,體重為63公斤。
經獸醫詳細檢查後,發現野豬兩隻後蹄曾有感染跡象並嚴重潰爛,其蹄甲亦已脫落。由於野豬傷勢嚴重及難以復元,獸醫今日(20日)已經以人道方式處理。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20190620/s00001/1561038189800/負傷大鬧堅城站-野豬遭人道毁滅

堅尼地城近西環果邊,
請問隻野豬來自哪裡???

同樣大鬧地鐵,點解痴瘋唔洗人道毀滅
野豬手無吋吋鐵,咁都要人道毀滅

有攻擊性的畜生是應該人道毀滅的. 

引用:
原帖由 垃圾草油 於 2019-6-20 11:36 PM 發表
同樣大鬧地鐵,點解痴瘋唔洗人道毀滅
野豬手無吋吋鐵,咁都要人道毀滅
痴瘋直頭要打把。。。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-6-20 11:40 PM 發表
有攻擊性的畜生是應該人道毀滅的.  
我公司都有畜生,我希望佢都比人人道毀滅。。。

D 野豬好可憐...

D 地比人霸晒, 森林又消失, 食物又少..

出去揾食啫, 又要比人圍, 仲要受傷, 連條命仔都無..  

上兩個星期果群放生左

附件

圍野狗.jpg(74.68 KB)

令人想起善宰

是不是姓黃的, 如果有參加暴動, 應該人道毀滅.
引用:
原帖由 kitlo0414 於 2019-6-20 11:46 PM 發表

我公司都有畜生,我希望佢都比人人道毀滅。。。

引用:
原帖由 clipperwood 於 2019-6-20 11:49 PM 發表
上兩個星期果群放生左
你當佢地係野豬

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-6-20 11:51 PM 發表
是不是姓黃的, 如果有參加暴動, 應該人道毀滅.
佢係姓何既。。。

呢個處理方式速龍小隊可以參考

仲有在地鐵攪鬼班豬蘿未捉

引用:
原帖由 ka8888ka 於 2019-6-21 08:19 AM 發表
仲有在地鐵攪鬼班豬蘿未捉
我驚隻野豬仲會大小便。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]