• 瀏覽: 89,988
  • 回覆: 445
  • 追帖: 1
+10
[更正:HK01的記者擺咗個大烏龍。華為微博系講佢同時有兩款用於手機的7nm晶片,唔係講佢會出一款用兩個7nm晶片的手機。我睇新聞時都俾記者誤導咗,好彩後邊有師兄提醒。之前誤導了大家,講聲對唔住。

Anyway,華為有能力同時出兩款7nm晶片,仍然係佢實力的表現!]

華為終端手機產品線總裁何剛日前在微博上宣布,華為即將在周五(21日)推出全球首部同時使用兩款7nm SoC晶片的智能手機,會用在最新nova 5系列。
有內地傳媒引述產業鏈的最新消息指,新晶片預計會冠以「麒麟810」之名,與美國晶片生產商的「驍龍7」(Snapdragon)系列競爭。

華為將會推出全球首部同時使用兩款7nm SoC晶片的智能手機。(微博)

報道指,華為旗下的晶片設計公司海思將會超越蘋果或高通,擁有兩款都使用7nm工藝的晶片,即去年8月底推出的「麒麟980」及即將推出的「麒麟810」。「麒麟810」相信是「麒麟710」的大幅升級版,不會較「麒麟980」遜色太多。
此外,報道又指,「麒麟980」的升級版「麒麟985」亦預計在今年9月推出,目前華為方面已在積極準備中,「準備過程非常順利」。「麒麟985」會使用第二代7nm工藝的新技術,性能及功耗都較之前提升20%。
報道表示,高通最新的晶片「驍龍865」可能仍是沿用第一次7nm工藝,與「麒麟985」相比,後者單從工藝升級來說,性能及功耗上會有一定優勢。

高通最新的晶片「驍龍865」會是「驍龍855」的升級版。(視覺中國)

報道在最後特別提到一點,華為智能手機的目標是出貨量要超越三星及蘋果成為世界第一,且有可能明年就能做到。與此同時,華為有意提升麒麟晶片在自家手機中的使用比例,減少對高通等晶片公司的採購。
目前華為的高階智能手機已經全部採取自行研發的晶片,未來將會加快增加在中低階智能手機中的使用比例。華為全部智能手機去年下半年採用自行研發晶片的比例不足40%,但今年上半年已增至45%,下半年預期會再升至60%。

=====

盲反中成日以為大陸乜都係抄. 佢地唔知而家好多手機生產商都投資左好多資源去科研度, 特別係華為.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/大國小事/342351/自行研發-華為-將推出全球首部同時使用兩款7nm晶片智能手機

最重要果點冇提,D晶片邊度製造? 台積電?而家冇乜邊間晶片厰造到7nm

反對華為抄襲高通用手拎住晶片去影相呢個動作。

用手拎晶片呢個動作技術係偉大既白人苦心鑽研既......

正呀

麒麟芯片 = 華為
驍龍芯片 = 美國高通

又坐時光機去未來抄美國科技

引用:
原帖由 golfboy 於 2019-6-20 05:40 PM 發表
最重要果點冇提,D晶片邊度製造? 台積電?而家冇乜邊間晶片厰造到7nm
你真係葡萄得咁緊要? 中國公司冇自家7nm晶片, 你哋就笑他們冇, 現在人哋有啦, 你就雞蛋裏挑骨, 話不是華為自己製造, 莫非高通的晶片又係他們自己製造的?
其他人講這餐飯由我親手煮的, 會唔會有傻H會挑剔話最重要果點冇提, D食材都唔係你親手種和養?
莫非你過的生活, 全部自給自足?

引用:
原帖由 golfboy 於 2019-6-20 05:40 PM 發表
你估中國真係做唔到?

係邊度排隊訂。

引用:
原帖由 宇宙無限 於 2019-6-20 06:49 PM 發表

你真係葡萄得咁緊要? 中國公司冇自家7nm晶片, 你哋就笑他們冇, 現在人哋有啦, 你就雞蛋裏挑骨, 話不是華為自己製造, 莫非高通的晶片又係他們自己製造的?
其他人講這餐飯由我親手煮的, 會唔會有傻H會挑剔話最重要果點冇提, D食材都唔係你親手種和養?
莫非你過的生活, 全部自給自足?

...
請了解下晶片工業情況先講,而家可造最精細晶片公司只得幾間,我所知大6冇份

引用:
原帖由 golfboy 於 2019-6-20 07:10 PM 發表

請了解下晶片工業情況先講,而家可造最精細晶片公司只得幾間,我所知大6冇份
佢地都無提, 反中白痴咩都唔識做, 就學人話獨立...

引用:
原帖由 HKusers 於 2019-6-20 06:51 PM 發表

你估中國真係做唔到?
有難度

引用:
Levi's牛仔褲自己織布?做拉鍊?自己車?

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-20 07:12 PM 發表

佢地都無提, 反中白痴咩都唔識做, 就學人話獨立...
佢哋話開採天然氣呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]