[本港新聞評論] 本年度可供編配公屋僅2.41萬伙回歸以來新低 (21:43) - 20190619 - 港聞 香討焦點

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-6-20 12:37 PM 發表

填海係最佳選項。
郊野公園對城市空氣很重要。加上散布大量山墳。要收地一啲都唔易!而且道路及排污網絡要接入舊有系統中。成本絕對不輕。又易做成交通問題。填大島係最佳選項 ...
仲有古樹,新生物物種,候鳥濕地,寺院寺廟等。
排污最花時間搞,道路同照明。再加警局消防E院等。
所謂多地,係頭腦簡單既人先會講。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
港島剩係銅鑼灣<=>金鐘都可以有成200萬人

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-20 12:58 PM 發表

而家係d盲反政黨, 阻住拉搵地, 再同你講政府做唔到野叫你推反佢...
俾佢地做特首又咪係死。學台W每個政府衰幾年,輪住衰會好咩?
人人為選票,根本冇能人比到妥善方法。只識反反反

引用:
原帖由 Alan1021 於 2019-6-20 10:33 AM 發表

如果香港男仕不娶大陸妹,你覺得仲有冇個150人黎到,真心個D新移民咪大部份嫁香港男人,點解無人發覺呢個重點!
有本事可以取鬼妹

回覆 引用 TOP

拎綜援會炸死 咪有公屋住囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-20 12:56 PM 發表

唔好幫盲反拉籍口啦, 唔話盲反果d走去話搵地果d...
有唔覺意睇到我平時留言應該唔會話我幫盲反,我冇偏左冇偏右,我係幫道理,政府有邊次做野唔俾人反先,根本睇吓政府有冇心做,高鐡唔反咩,一帶一路唔反咩,咪又係照通過,所以唔好講到政府咁委屈囉唔該

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-6-20 01:17 PM 發表

港島剩係銅鑼灣<=>金鐘都可以有成200萬人
咁淨發展港島都住到成千萬人啦

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-6-20 01:21 PM 發表

俾佢地做特首又咪係死。學台W每個政府衰幾年,輪住衰會好咩?
人人為選票,根本冇能人比到妥善方法。只識反反反
個個鬥呃蠢人,鬥開空頭支票,落敗左就想辦法拖死執政黨等自己有機會上...

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-6-20 09:29 AM 發表

新移民優先分配公屋,本土人瞓天橋底住籠屋
本土人住緊丁屋,沒有這個問題

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 賢豬 於 2019-6-20 09:39 AM 發表

唔好幫政府搵藉口啦,高鐡夠話唔俾起咪又係通過,林鄭政府正閪政府黎
同意,政府要開始聽市民意見,話左唔好起就唔好搞咁多嘢啦

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-6-20 01:27 PM 發表

咁淨發展港島都住到成千萬人啦
咪係lor………..200萬散場都冇問題先最勁
dllm去果陣就up北角,中環,金鐘,天星排到hihi……….咁點走

引用:
原帖由 thanks橋 於 2019-6-20 09:03 AM 發表

公屋平均輪候時間目前已增至5.5年,房委會資助房屋小組將於本周五(21日)討論本年度的公屋編配計劃。據了解,本年度可供編配的公屋單位只有約2.41萬個,跌至本港自回歸以來的新低,亦較上年度大減逾三成。

房委會上年度可供編配的公屋單位達3.48萬個,當時創下9年以來的新高,惟高峰期後卻浮現公屋供應「斷層」的問題。
https://fs.mingpao.com/ins/20190619/s0000 ...
越反政府,施政覓地越難
只會越來越小
多謝暴動人士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大口窮奇 於 2019-6-20 09:44 AM 發表

粉嶺高球場幾時搞啊?未睇地圖都覺得無必要搞個球場,睇過之後真係吊一聲,咁大地方俾少數人用。
高球場有百年樹木,反對用黎起樓,不過支持開放俾全香港人入去打波,但唔可以起樓

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2019-6-20 01:36 PM 發表

高球場有百年樹木,反對用黎起樓,不過支持開放俾全香港人入去打波,但唔可以起樓
咁橫洲起碼住70萬人......

回覆 引用 TOP

應該有地就起居屋 私樓同公屋全停

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。