• 瀏覽: 48,212
  • 回覆: 296
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 seasonsam 於 2019-6-20 12:55 PM 發表
垃圾政府
大陸叫佢做果d就跳過立法會都要實行
一叫佢起樓就話冇地起樓耍太極
冇一個特首係為市民為民生
因為特首唔係人民選出黎
佢地只向權貴同大陸政府交代 ...
而家係d盲反政黨, 阻住拉搵地, 再同你講政府做唔到野叫你推反佢...

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-20 11:49 AM 發表

現在科技有乜土地唔起得樓,半山,山頂,填海地,何處沒起樓。交通、水、電、煤更加不是難題。

你話,香港邊處係道路起唔到的地方?
有古蹟唔起得,郊野公園唔起得,近推地區火葬場唔起得,新界地唔起得

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2019-6-20 10:15 AM 發表

最好的方法就唔好掂唔好攪
提親任何方法犯民都揾到借口反對。好啦,以後政府一次過提出多D方案,等犯民反對就撒回,兔傷和氣。拖多你幾年。市民要鬧就鬧犯民點解唔通過咯。

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-6-20 12:58 PM 發表

而家係d盲反政黨, 阻住拉搵地, 再同你講政府做唔到野叫你推反佢...
高鐵夠多人反啦,最後呢?
唔做野一定藉口多多

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2019-6-20 12:11 PM 發表

你屌左啲環保L先再屌特首啦
明日大愚又好環保?點解政府又要推
開發埋大西北d土地又點,屯門天水圍日日返工出門搭個幾兩個鐘車,生活又好好過?

仲好!唔想益左D外人!

引用:
原帖由 Alan1021 於 2019-6-20 10:33 AM 發表
如果香港男仕不娶大陸妹,你覺得仲有冇個150人黎到,真心個D新移民咪大部份嫁香港男人,點解無人發覺呢個重點!
舊年平均每日得番100咋,有鬼150咩。但都係唔夠地同配套

gogogo

引用:
原帖由 ACCLERK 於 2019-6-20 09:25 AM 發表

全部用黎起居屋壓樓價 好過比新移民!
呢句真👍,起居屋先至真正幫到班高不成底不就既中層人士,好過俾新移民/南亞/離婚公屋戶

引用:
原帖由 thanks橋 於 2019-6-20 09:03 AM 發表
公屋平均輪候時間目前已增至5.5年,房委會資助房屋小組將於本周五(21日)討論本年度的公屋編配計劃。據了解,本年度可供編配的公屋單位只有約2.41萬個,跌至本港自回歸以來的新低,亦較上年度大減逾三成。

房委會上年度可供編配的公屋單位達3.48萬個,當時創下9年以來的新高,惟高峰期後卻浮現公屋供應「斷層」的問題。

https://fs.mingpao.com/ins/20190619/s0000 ...
一定要分晒俾HK人………………嗰D走灰色地帶嘅要切……

多謝犯民反對發展新界東北, 反對填海, 反對所謂交野公園邊皮地帶起樓... 多謝

當年聽董生嘅話而家已經冇房屋問題,董生梁生最至力房屋,亦比人鬧得最重。
香港人住於香港18%嘅土地上,82%是其他地,41%是郊野地,即是說有41%地係冇開發,只係政府閒置地已有不小,相當多可以簡單平整可以用,大欖隧道外有200公頃地可住很多人,好多乜場物場冇人用,大嶼山北部好多地可用。
林病本有一番作為,可惜佢性講多過做,黃生出了報告佢唔理,走去攪無謂嘢,好啦報應來了。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-20 11:49 AM 發表

現在科技有乜土地唔起得樓,半山,山頂,填海地,何處沒起樓。交通、水、電、煤更加不是難題。

你話,香港邊處係道路起唔到的地方?
講咁易咩。玩過simcity未?
以前起個大型天水圍城,D人唔夠工作要出返市區,又嫌車費貴,交通時間耐。
起大屋村要配套番附近工作機會,以減輕運輸壓力。

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2019-6-20 01:00 PM 發表

明日大愚又好環保?點解政府又要推
開發埋大西北d土地又點,屯門天水圍日日返工出門搭個幾兩個鐘車,生活又好好過?
起碼有地起樓,解決住屋先啦...
交通配套一步一步黎嘅,以前入屯門都好很遠...

不過好難搞啦,政府除左退稅都無咩用,派糖都可以比人屌七彩,真心膠

引用:
原帖由 thanks橋 於 2019-6-20 09:03 AM 發表
公屋平均輪候時間目前已增至5.5年,房委會資助房屋小組將於本周五(21日)討論本年度的公屋編配計劃。據了解,本年度可供編配的公屋單位只有約2.41萬個,跌至本港自回歸以來的新低,亦較上年度大減逾三成。

房委會上年度可供編配的公屋單位達3.48萬個,當時創下9年以來的新高,惟高峰期後卻浮現公屋供應「斷層」的問題。

https://fs.mingpao.com/ins/20190619/s0000 ...
其實貨櫃碼頭果邊去到澳運站都一直起緊一排疑似公屋/居屋,大家再等下啦,好快有

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]