• 瀏覽: 48,109
  • 回覆: 296
  • 追帖: 4
+14
引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-6-20 11:15 AM 發表

嗰七成係乜地先?
理得佢乜地,有土地就要用來發展城市,擴展城市。

如果細分成各種各樣土地,仲使發展。

如果係有一百億身家,仲要垃圾桶搵嘢食,係你賤。
細分家產,50億房屋,街鋪,唔賣得;
30億股票、基金唔賣得;
20億現金,做定存,儲蓄唔動得。

仆街(特首)!你唔垃圾桶執嘢食都幾難。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-20 11:27 AM 發表

理得佢乜地,有土地就要用來發展城市,擴展城市。

如果細分成各種各樣土地,仲使發展。
你好聰明呀
起樓唔使理土質,唔使理交通水電,唔使理綠化比例,唔使理人口密度。
不如自己上山起鐵皮屋算啦。

泛民要付全責,乜點返

個林鄭根本唔想起樓
口講一套做又一套

樓市GOGOGO

香港唔再需要公屋,點解要益班新移民?一般市民根本達唔到公屋入息標準,除非辭左份工

應該改晒做起居屋

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-6-20 11:15 AM 發表
冇所謂,本土 L 唔會接受正苦呢 d 小恩小惠
佢地target 係有會所新樓

叫班遊行人士自己搵地自己起囉

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-6-20 11:36 AM 發表

你好聰明呀
起樓唔使理土質,唔使理交通水電,唔使理綠化比例,唔使理人口密度。
不如自己上山起鐵皮屋算啦。
現在科技有乜土地唔起得樓,半山,山頂,填海地,何處沒起樓。交通、水、電、煤更加不是難題。

你話,香港邊處係道路起唔到的地方?

一係焗住攪抗爭
一係焗住搵真銀

香港市民愛霸路瞓街唔使俾賤犯民

不遷不拆又掂

多謝犯民 租樓日日賺

引用:
原帖由 thanks橋 於 2019-6-20 09:03 AM 發表
公屋平均輪候時間目前已增至5.5年,房委會資助房屋小組將於本周五(21日)討論本年度的公屋編配計劃。據了解,本年度可供編配的公屋單位只有約2.41萬個,跌至本港自回歸以來的新低,亦較上年度大減逾三成。

房委會上年度可供編配的公屋單位達3.48萬個,當時創下9年以來的新高,惟高峰期後卻浮現公屋供應「斷層」的問題。

https://fs.mingpao.com/ins/20190619/s0000 ...
其實無少到,因為個3成去左綠置居,咁舊公屋一樣有供應空出黎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]