• 瀏覽: 8,238
  • 回覆: 55
熱賣及精選
當初不是第一批香港人上深圳投資 大陸會成第二大經濟體嗎?

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-6-19 08:33 PM 發表

果班係支持建制派架,係你口中既藍屍喎。見有利用價值,又咁好口叫返香港人啦,乜再唔係話快啲死返大陸既咩!

回覆 引用 TOP

仲好講沙士,唔知係D咩仆街帶嚟香港,又唔知D咩仆街地區隱瞞疫情

引用:
原帖由 巴士濃濃 於 2019-6-19 08:43 PM 發表

無人迫佢地上去, 況且 班友都搵左唔少錢啦
冇香港做第一批白老鼠 禾諗刀幾難有第一批外資 投資共產黨地方

引用:
原帖由 巴士濃濃 於 2019-6-19 08:17 PM 發表

生於憂患,死於安樂,正是香港人的寫照。港人享樂慣了,卻以為一齊來得理所當然,甚至受外國勢力唆擺,接受了西方妖魔化中國的一套,「反中」好像成了大部分港人的主要價值,令香港人盲目相信,香港今日時今日可以不用再依靠祖國,有網民觀乎現時社會亂象,發覺其實問題是出在港人不懂感恩,在本文帖文下撰文抒見,全文如下:

有句話叫「當局者迷」,或者可以解釋部分港人對某些事睇法的偏執。

英國殖民時期,港人基本衣食 ...
當年中國政府做了二件事。
(1)穩定滙率避免人民幣貶值
(2)發聲明支持香港
當時中國政府的所起作用,是給予投資者對市場增加信心,但真金白銀去打這仗是港府從外滙基金掏出的。
至於港府的外滙基金的來源,有識之仕都明白跟中央沒有多少關係。
內地很多文章確實都誤讀了外匯儲備是內地支持。
樓主請小心選擇資訊來源,不要只看大公,文滙的報導,定能看清事實的全部。
謝謝

為何中共人永遠無法自省?
為何反對中共就認為必然是戀殖或受外國勢力指使?

落毒政權 失眠 頭痛 作嘔 暈眩 思考遲緩 記憶衰退
偷竊 監視 竊聽 騷擾 擅闖民居 放置蟑螂 不誠實取用電腦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-6-19 08:33 PM 發表

屌,八十年代,全中國幾乎全部係Toyota 同大實力,香港算係乜!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴士濃濃 於 2019-6-19 08:17 PM 發表

回歸22年,香港馬照跑,舞照跳,如果不是經歷了97年亞洲金融風暴,索羅斯襲擊港元匯率事件,香港又有幾多人知道,或者願意知道,當年幫助香港政府擊退金融大鱷的龐大資金來源 ?

中國政府收到港府的求救信息後,24小時內,調撥國庫全部外匯儲備到港,迎頭痛擊空方,擊退大鱷,保住了香港的經濟命脈。

香港人感恩過嗎?
2003年,沙士期間,中國政府派醫護人員到港醫治患者。
真係笑死冇命賠。

沙士? 強國隱瞞疫情就隻字不提?

回覆 引用 TOP

引用:

生於憂患,死於安樂,正是香港人的寫照。港人享樂慣了,卻以為一齊來得理所當然,甚至受外國勢力唆擺,接受了西方妖魔化中國的一套,「反中」好像成了大部分港人的主要價值,令香港人盲目相信,香港今日時今日可以不用再依靠祖國,有網民觀乎現時社會亂象,發覺其實問題是出在港人不懂感恩,在本文帖文下撰文抒見,全文如下:

有句話叫「當局者迷」,或者可以解釋部分港人對某些事睇法的偏執。

英國殖民時期,港人基本衣食 ...
師兄你絕大部份都講得對,不過有樣東西不是很對。
當年索羅斯追擊港元,中央政府當然力挺香港,但香港並未有使用任何中央政府的錢,因爲不需要中央政府的錢香港就把索羅斯擊退了。可惜香港的T+2交割太落伍,給索羅斯逃脫了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴士濃濃 於 2019-6-20 02:02 AM 發表

你要明白如中國無 企出來表明支持香港 單靠香港嘅外匯基金係冇可能擊退炒家!
我亦已提到中方的措施所起嘅信心作用.咁究竟起左多大嘅作用,不是我回應嘅目的。
樓主繪形繪聲咁描述中方如何在24小時內,”調撥國庫內全部外滙儲備到港”
這點不實嘅訊息予以澄清而已。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]