大專學界限政府明日下午5時前回應訴求。 資料圖片
更多
【星島日報報道】大專學界代表今早召開記者會,對政府就修訂《逃犯條例》的處理手法感到非常不滿及憤怒,要求行政長官林鄭月娥,在明日(20日)傍晚下午5時「死線」前回應訴求,否則會升級抗爭行動,包括號召市民6月21日包圍政府總部,學界亦會支持市民自發各種不合作運動,例如阻塞港鐵。
中大、科大、教大、城大、演藝、恆大學生會及專上學生聯會表示,不接受特首林鄭月娥的道歉,並提出4個訴求,包括撤回修例草案、收回6.12暴動定性、撤銷有關所有控罪,以及徹底追究警隊涉嫌濫用暴力。城市大學臨時行政委員會署理外務副會長邵嵐表示,除了大專生,相信廣大市民都認為林鄭月娥的道歉「無用」,形容是帶大家「遊花園」。她重申,學界有4點訴求,要求政府在6月20日死線前回應,否則大專學界會將行動升動。
中文大學學生會會長蘇浚鋒批評林鄭月娥道歉欠誠意,又指政府內部互相推搪及推卸責任,保安局局長李家超及律政司司長鄭若驊一直未有出來交代事件。



點解有咁多人上街點解要升級
不如先問下林鄭政府做過D咩

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E5%A4%A7%E5%B0%88%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%9C%83%E8%A8%AD-%E6%AD%BB%E7%B7%9A-%E6%98%8E%E5%8D%885%E6%99%82%E6%92%A4%E4%BF%AE%E4%BE%8B-%E5%90%A6%E5%89%87%E6%8A%97%E7%88%AD%E5%8D%87%E7%B4%9A%E5%9C%8D%E6%94%BF%E7%B8%BD-043100459.html



引用 TOP

被引用(68)
阻人搵食,就必定用動武


引用 TOP

希望佢地有人會跳樓同自焚啦!唔係日日吠咁無撚用


引用 被引用(2) TOP

唔放火唔掟磚 正仆街


引用 TOP

冇做過d乜,研討逃犯條例好再交立法會決定,立法會民選的


引用 TOP

升級啦!惡就乜都得架啦


引用 TOP

好快一國一制啦


引用 TOP

一早叫林鄭企硬啦,宜家俾政棍愚民恐嚇喇,不過即管級囉,睇吓呢 d廢物可以做到咩出嚟,咪又係攪亂社會秩序,唔同夠膽衝解放軍駐港軍營咩,成班垃圾。


引用 TOP

同樣力量對付李氏力場,200萬人在李氏中心及其居所請願,口號還富於民,交還不義之財,所有樓盤及商場必需按現價1折以下售給市民,否則行動無限升級,要佢慘過林鄭。

咁樣大家就可以上車買鋪,只傷地產4大,對整體香港人得益。



引用 TOP

升级囉 睇下有幾叻 咪等全香港人一齊受囉 破壞社會 破壞香港


引用 TOP

呢班大專生真係搞事搞非 
人地都解釋左唔會重整住 
係都要打要拉要鎖先識驚 
呢班人真係唔治下佢 遲下破壞社會安寧



引用 被引用(1) TOP

期待解放軍出動!


引用 被引用(1) TOP

今次唔係民陣呀?


引用 TOP




附件

B8HBLOVA5M4F0001.jpg(49.25 KB)

2019-6-19 05:25 PM

歷史不繼重演.....

B8HBLOVA5M4F0001.jpg

引用 TOP

依家啲大家生咁似鄭依健😂😂


引用 TOP

伸延閱讀
 69 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。