• 瀏覽: 42,548
  • 回覆: 8
+5
有市民就警方上星期三在金鐘地區執勤時,向神職人員要求「叫你的耶穌下來見我們」,向高院提出司法覆核,要求法庭下令警務處處長道歉。

他向高院提出司法覆核,指上星期三,有警員在金鐘執勤時,向神職人員要求「叫你的耶穌下來見我們」,認為根據《警隊條例》,無授權警察在執行職務時可作出宗教的歧視行為,或褻瀆他人信仰。

我反而有另一個建議: 希望所有教徒向耶穌祈禱, 希望耶穌接呢位警務人員及其家屬, 一齊上天堂見佢

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/550909/

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-6-19 03:02 PM 發表

有啲難度,條X街隨時要落地獄
見完咪落番地獄囉

引用:
原帖由 全職炒手 於 2019-6-19 03:10 PM 發表
唔好on9啦,耶穌有神力就復活左自己,唔使考古發現條屍爛到阿媽都唔認得
所以咪叫黑警同埋佢屋企人一齊上天堂見耶穌囉

引用:
原帖由 全職炒手 於 2019-6-19 03:17 PM 發表

天堂?聽多D sing hallelujah to lord就見到,不過有正常能力架人都唔會聽可以產生幻覺,令人情緒崩潰架所謂「聖」詩
原來係咁~
唔怪得林鄭好似short short地咁啦

引用:
原帖由 全職炒手 於 2019-6-19 03:27 PM 發表

佢都係教徒,聽左幾十年short有乜出奇?又一證明「聖」詩魔力
咁你覺得一個精神失常既人應唔應該繼續做特首呢?

引用:
原帖由 最愛沈大師2015 於 2019-6-19 03:30 PM 發表
咁你覺得一個精神失常既人應唔應該繼續做特首呢?
仲有好多保皇黨議員都自稱係教徒喎

引用:
原帖由 ckh28382 於 2019-6-19 04:02 PM 發表

我正响度諗緊,嗰句說話既唔係法案又唔係政策,佢覆核D乜嘢
行為都可以覆核的

「認為根據《警隊條例》,無授權警察在執行職務時可作出宗教的歧視行為,或褻瀆他人信仰...」

引用:
原帖由 flowerson 於 2019-6-19 04:14 PM 發表

歧視位喺位邊到呢? 定係神漬人員歧視警察呢?
所有宗教入面, 神靈都係不可侵犯既

引用:
原帖由 黑白羊 於 2019-6-19 04:36 PM 發表

其實個警察係好合邏輯因為宗教教義係教人 懲惡揚善
但係當個人犯緊法嘅時候 撻佢哋個 耶穌 個朵出嚟 咁警察問清楚叫佢嗰位耶穌落嚟睇下係咪佢指示嘅好合情理喎😅😅 ...
犯左法就拉左啦~就係因為冇犯法, 條死黑警咪辱侮人地既宗教囉

主題標籤 #警務處
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]