[本港新聞評論] 【逃犯條例】港商福建被捕審判拖20月看守所病發亡

引用:
原帖由 kopandem 於 2019-6-19 10:47 AM 發表

大量呢D案件,更證明送中法例有必要,國有國法,在大陸犯罪,冇送中法保障,港人在大陸犯罪,唯一就是長期被大陸扣留,不准保釋回港。
送中就真係找死

熱賣及精選
引用:
原帖由 getmerambo 於 2019-6-19 09:47 AM 發表

逃犯條例鬧得熱哄哄,《香港01》知悉有港商在福建投資,卻因經濟糾紛等罪名被捕,拘留在看守所20個月沒審判。港商兒子期間多次為患心臟病的父親申請保釋及保外就醫不果,兒子指父親最終在審訊前數天病發死亡。公安部門其後在未得家屬同意下,擅自解剖港商遺體。家屬至今六年仍未能領回遺體查出死因,但港商被控的案件在港商死亡當年終止審理。港商兒子認為父親被「砌生豬肉」,指父親在中國未能得到公平的審判,盼能早日領回遺 ...
呢啲報導不全面。
只有結果,沒有過程同原因。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁老闆 於 2019-6-19 10:01 AM 發表

算吧啦黃媒,6年前嘅嘢,點解要趁宜家先報呀,犯法就犯法啦
犯法(其實未審訊)就唔應該有人權醫病?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-6-19 10:42 發表

就係大陸做生意以為科水就得, 咪拉9 lor
咪儍啦比小D都唔得呀

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-6-19 10:46 AM 發表

6年未領回遺體,之前再被拘留20個月,差不多8年前的新聞,當時有沒有向特區政府求助﹖
當時知道犯咗法,出乜嘢聲,宜家有機會爆料有錢收,仲唔出嚟抽死人水呀

引用:
原帖由 丁老闆 於 2019-6-19 10:46 AM 發表

點樣冇人性?犯法唔洗拉?你估度度都係香港無法無天?
段新聞講緊

拘留20個月沒審判、患病不能保釋及保外就醫、未得家屬同意擅自解剖遺體

呢啲你覺得無問題?

魚就陽干屍法

回覆 引用 TOP

每一個罪犯都話自己無辜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁老闆 於 2019-6-19 10:48 AM 發表

係乜事實?犯咗法比人拉天公地道,冇乜問題?你不如問吓佢個仔收咗幾錢爆料啦
你有乜證據話人收左錢似乎你作野仲勁

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-6-19 10:23 AM 發表

原來係咁,知道啦,多謝國內殯葬資訊分享
但國內咪好多墓園既,咁點?火化後落地?
大陸死後全部火化, 火化後你點做係你個人選擇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-6-19 10:49 AM 發表

犯法(其實未審訊)就唔應該有人權醫病?
同d毛毛講人權,哂氣啦!奴才係唔知咩叫人權!

恐倫布

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 getmerambo 於 2019-6-19 09:47 AM 發表

逃犯條例鬧得熱哄哄,《香港01》知悉有港商在福建投資,卻因經濟糾紛等罪名被捕,拘留在看守所20個月沒審判。港商兒子期間多次為患心臟病的父親申請保釋及保外就醫不果,兒子指父親最終在審訊前數天病發死亡。公安部門其後在未得家屬同意下,擅自解剖港商遺體。家屬至今六年仍未能領回遺體查出死因,但港商被控的案件在港商死亡當年終止審理。港商兒子認為父親被「砌生豬肉」,指父親在中國未能得到公平的審判,盼能早日領回遺 ...
有引渡可以申請回香港服刑,
現在?sorry只有客死異鄉。

邪飛教創教教主+
厠盤水位修理中心創辦人+
自由紫微斗數分析員+
JEREMY換片專員
引用:

冇犯法就唔怕啦 #曲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豆皮壽司 於 2019-6-19 10:44 AM 發表

如果你係無收錢打字嘅,其實你有無人性㗎?
佢無唔通你有?

"總之反中漢奸反對既就支持,支持既就反對,就實無錯。 "

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。