• 瀏覽: 12,547
  • 回覆: 38
+7
國安需要時間逐個審查,

一定係要等耐少少㗎喇!

俾多啲耐性等下佢地囉!

區議會選舉將於11月24日舉行,不少對政府不滿的市民欲在選舉中「血債票償」。但網傳有市民更換新智能身份證後,發現自己被無故取消選民資格,質疑是入境事務處或選舉事務處程序出錯。選舉事務處澄清,沒有選民因換領新智能身份證而失去選民登記身分,承認入境處因電腦系統出現問題,曾在轉交選民資料上有延誤,但強調絕不會單方面取消已登記選民的資格。

news-images
選舉事務處已向約7.8萬名選民發出查訊信件。(資料圖片)

news-images
(新智能身份證)

網民流傳,有最近更換新智能身份證的市民,在換證時已剔選繼續當選民,但其後發現其選民資格被取消,該網民質疑是因入境處未有將資料傳去選舉處,令「幾十萬人無啦啦無咗選民資格」。惟翻查資料,新智能身份證申請表中,僅有一項寫有「本人是已登記的選民,我明白本申請書內所填的個人資料將會轉交選舉事務處,作修訂選民登記冊的用途」選項。

入境處曾延誤轉交資料

選舉處昨回應時澄清,處方確定沒有選民因換領新智能身份證而失去選民登記身份,但承認曾在本月3日接獲入境處通知,因該處電腦系統出現技術性問題,導致只能將5萬名選民的資料交予選舉處;選舉處在兩天後,獲取其餘約23萬名授權入境處轉交的選民資料。選舉處正核對由入境處轉交的資料,如發現換證人的資料與選民登記冊不符,處方會聯絡有關選民,查核及更新選民登記冊資料,強調絕不會單方面取消已登記選民的登記資格。據了解,市民授權入境處轉交的資料,只會用作修訂選民登記冊,例如更新地址,但並不涉及更改選民登記資格。

選舉處發信查核選民地址

不過,選舉處表示,在今個選民登記周期繼續執行查核措施,已向約7.8萬名選民發出查訊信件,要求核實選民資料,未有在下月2日前回覆信件的選民,會被納入「取消登記名單」,須向選舉處提出申索或更新住址,否則將被取消選民資格。對其選民登記狀況有懷疑的市民,可進入「選民資料網上查閱系統」核實其登記狀況及資料;如市民發現其選民資格被取消,仍可在下月2日截止前,重新登記成為選民。

新聞來源連結:

https://www.am730.com.hk/news/新聞 ... 舉處:絕不單方面取消資格-176953

傳:電腦故障?俾美帝入侵吧?

不如改規則,投票前簽確認書,投左當選後又反共的參選人,投票人一齊坐監,重典治亂世。

網上又係到於謠言。

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-19 06:45 AM 發表
國安需要時間逐個審查,

一定係要等耐少少㗎喇!

俾多啲耐性等下佢地囉!

區議會選舉將於11月24日舉行,不少對政府不滿的市民欲在選舉中「血債票償」。但網傳有市民更換新智能身份證後,發現自己被無故取消選民資格,質疑是入境事務處或選舉事務處程序出錯。選舉事務處澄清,沒有選民因換領新智能身份證而失去選民登記身分,承認入境處因電腦系統出現問題,曾在轉交選民 ...
講真去邊登記?

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-6-19 11:02 AM 發表
不如改規則,投票前簽確認書,投左當選後又反共的參選人,投票人一齊坐監,重典治亂世。
星加坡 咪用呢一招囉, 不過佢係懲罰全區嘅居民, 只要邊一個地區選咗反對堂嘅議員, 所有市所嘅安排同埋基礎設施一律排到最後。

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-6-19 12:12 發表

星加坡 咪用呢一招囉, 不過佢係懲罰全區嘅居民, 只要邊一個地區選咗反對堂嘅議員, 所有市所嘅安排同埋基礎設施一律排到最後。
如果懲罰全區咁驚嚇,新界東和九西咪好高危,叫朋友快D搬。

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-19 06:45 AM 發表
國安需要時間逐個審查,

一定係要等耐少少㗎喇!

俾多啲耐性等下佢地囉!

區議會選舉將於11月24日舉行,不少對政府不滿的市民欲在選舉中「血債票償」。但網傳有市民更換新智能身份證後,發現自己被無故取消選民資格,質疑是入境事務處或選舉事務處程序出錯。選舉事務處澄清,沒有選民因換領新智能身份證而失去選民登記身分,承認入境處因電腦系統出現問題,曾在轉交選民 ...
香港人真係好L蠢,傳乜聽乜,永不求証。香港沉淪係有原因嘅。

政府同共産黨一樣,唔好信

引用:
原帖由 港人無能治香港 於 2019-6-19 12:49 PM 發表

香港人真係好L蠢,傳乜聽乜,永不求証。香港沉淪係有原因嘅。
今次又唔同,政府未及時update,令到有人查不到選民資格的記錄,所以會查詢。政府應該加多啲人手加快審查資料

連登垃圾真係當全世界同佢一樣傻

引用:
國安需要時間逐個審查,

一定係要等耐少少㗎喇!

俾多啲耐性等下佢地囉!

無知真係可怕

咁驚咪唔好要身份證囉

信嘅都低9能

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]