鄺俊宇今早(18日)出席商台電台節目《在晴朗的一天出發》,憶述過去一星期於《逃犯條例》事件中的經歷。早前網上流傳黃衣男墜樓事件其實是鄺俊宇背後計劃,而節目中主持亦有代聽眾提問此事,鄺俊宇坦言散播謠言之人非常卑鄙,又多謝連登巴絲打幫忙維護,「我好感激連登」。
於周六(18日)發生的黃衣男墮樓事件,有網媒早前報道,消息指黃衣男與鄺俊宇其實私底下曾聯絡,內容涉及銀行過數問題。報道亦提及有知情人士解釋,其實是鄺俊宇叫黃衣男企跳,但不幸釀死意外。事後亦有人於太古廣場外的欄杆掛上橫額,直指他是殺人兇手。


鄺俊宇於節目中憶述當晚情況,又直斥出報道的人非常卑鄙、卑劣,「我希望你問一問自己嘅良心」。他續坦言:「我最遺憾嘅地方係,由頭到尾我都冇同過嗰位手足講過任何一句說話。」
他亦稱整件事中,其實亦要感謝連登巴絲打的幫忙,「我好感激連登,我真係要公開感激」。鄺俊宇解釋當時巴絲打一發現橫額出現,即於帖文內詢問有人能否幫手在現場處理,結果很快已拆走所有橫額。


終於有時間,也終於聽聞鄺神接近兩日露面了。
歸納幾點,大家自行參詳:

1, 黃衣烈士,港民族英雄,居然連登高登冇人起底,黃媒冇公布其輝煌背景,冇封孝子,冇話年好父母親要供養,冇第一時間獨家專訪聲淚俱下控訴林鄭雙手沾血,反而係所謂嘅藍媒起咗佢底;
2, 決心尋死,立下遺囑(情操高尚,起碼好過叫人沖自己鬆嘅敗類)。但從心理層面睇,都決心尋死,以死控訴,仲怕被人認到戴上口罩?徘徊橋頂多個小時?另外請各位翻睇片段,犠牲者墜落一刻係有掙扎,但是求死的掙扎,還是求生的掙扎,見人見智了;
3, 死者35歲,趕到場嘅議員36歲,元朗區議員,中學就讀元朗區,死者據報也是元朗人。兩人是否事前已認識?
4,本人昨晚在google 找到一個與死者同名同姓FACEBOOK,內冇晒個人資料,只是一個黑圈頭像。當我在網上講出此情況難以了解死者背景時,幾分鐘後連這個頭像,連同有關FB PAGE也消失了,有人在網上MON住?
5, 事件發生後,情緒崩潰,前日重要遊行及昨天均未露面;
6, 協助議員FB話5點幾接到企跳消息並趕往現場。今日佢話8點幾到場協助。議員根據其FB,4點幾仲在立法會做緊記者會直播,立法會到金鐘,中間3小時,發生了什麼?
6, 家人認屍,短時間搵到律師協助,但一般認屍好少叫埋律師,而呢位律師也非事發時在場的另一位律師。照計律師唔會認得死者,叫律師陪同原因?是否有法律程序要做,例如死者手機跌爛,但要成為物證,必須進行一些法律程序;

不過件事很可能不了了之。因為從來政治都係妥協和枱底交易的,骯髒污穢不堪,人命?點新聞放料又收番,係話俾人知揸住你春袋了。政府現一再示弱,係話俾大家聽,俾落台階了。若收手,大家好落台。拭目以待,林鄭4點講乜。

sing hallelujah to the lord! 但願公義得到彰顯!世界和平!香港人安居樂業!阿們!

記著,公義不是你們獨享嘅光環,也不是你們說了算的。
最後,引聖經關於末世既假基督(請對照現時世界各地,尤其本地那些教會/牧師/主教/信徒)---馬太福音24章23-24節說:「那時,若有人對你們說:基督在這裡,或說:基督在那裡,你們不要信!因為假基督、假先知將要起來,顯大神蹟、大奇事,倘若能行,連選民也就迷惑了。」

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/341747/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E9%84%BA%E4%BF%8A%E5%AE%87%E5%87%BA%E5%B8%AD%E9%9B%BB%E5%8F%B0%E7%AF%80%E7%9B%AE%E8%A7%A3%E9%87%8B%E8%AC%A0%E8%A8%80-%E7%A8%B1%E6%84%9F%E6%BF%80%E9%80%A3%E7%99%BB%E5%B7%B4%E7%B5%B2%E6%89%93%E5%B9%AB%E6%89%8B

* 因為我只係引用01原文,現應部分回文要求,加番: 鄺俊宇在電台已否認認識去世者,也沒有和他WhatsApp. 而且三次向警方要求直接同去世者對話,但警方拒絕。
另見回覆中有講乜不知所謂愛國人士,乜唔信二百萬人,乜想知死者背景就去搵死者,甚至咒話杏家橙。就前三者,留言嘅人請問你,我在引文及評論中有咁講過嗎?我只係以平常人,用常識去睇一宗事故。另所有港聞突發組都會跟進死人嘅背後故事,難道以後叫記者一齊去搵死人,去拿料乎?!至於咒人嘅話話,只顯示出某些人嘅驚慌,理虧。另外,無可否認鄺係一位好勤力的議員,起碼在示威區多日奔波,到處見到佢。

[ 本帖最後由 SAFARIAN 於 2019-6-18 07:23 PM 編輯 ]



引用 TOP

被引用(29)
政治太醜惡...
某議員連DSE都考唔掂卻做了議員,飛上枝頭既背後有多少不為人知既交易...
為上位,為出位,底線可以去到邊...



引用 被引用(2) TOP

人渣宇,迫人跳樓


引用 TOP

真係比個like你


引用 TOP

登巴絲打幫忙維護,即係請打手幫忙, 可能有收受利益嫌疑


引用 TOP

希望警察做到野


引用 被引用(1) TOP

禮義廉的鄺神


引用 TOP

精神病患者跳樓好平常啫


引用 TOP

黃畜首領不值一提


引用 TOP

👍🏾👍🏾 分析得好好


引用 TOP

鄺俊宇呢個仆街害死人想走咗去,快賠錢俾死者做安家費,敢做唔敢認


引用 TOP

分析很有理

呢個議員有此地無銀之嫌,希望警方唔好怕咗黃絲,認真調查,還死者1個公道



引用 TOP

正常人都知道連登仔不可信


引用 TOP

由頭到尾同佢冇講過一句話,呢句可圈可點。


引用 TOP

我估佢而加晩上睡唔着或半夜跳起身


引用 TOP

伸延閱讀
 30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
 
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。