• 瀏覽: 12,707
  • 回覆: 85
而要民陣步步進逼要林鄭下台。
假設林鄭真係辭職,中央會對特首一職點處理?
上次董健華腳痛下台,中央指派煲𧘹接任。但今次會指派邊個呢?我睇指派邊個都會受靶,見光死。不但解決唔到問題,更可能會被民陣利用加多一個要求公民提名選特首。擴闊鬥爭路線。
如果唔指派,就要做補選。補選時,建制派有冇人敢接呢個火球呢?
建制派,不理出於乜理由都好,如果統一唔參選,泛民會唔會參選?我又好難睇到泛民會有人敢站出嚟宣誓擁護由共產黨主政嘅中華人民共和國。
咁嘅情況,响未選出新特首時,林鄭就會留任成為一個可以乜政策都唔會推出嘅守護特首。可以對任何指責不回應。
香港會唔會就咁被慢慢陰乾?

傳:陳自私?

引用:
原帖由 得棚牙 於 2019-6-18 12:30 PM 發表
傳:陳自私?
點解?

再進一步諗。
如果今屆完結後都未選出新特首,中央指派一個人接任,泛民又會大鬧破壞基本法。如果唔指派,香港咪要停擺!

基本法有規定

基本法 第五十三條:「香港特別行政區行政長官短期不能履行職務時,由政務司長、財政司長、律政司長依次臨時代理其職務。(行政長官缺位時,應在六個月內依本法第四十五條的規定產生新的行政長官。行政長官缺位期間的職務代理,依照上款規定辦理。)」

起碼頭嗰6個月唔會有指派
用呢6個月物色人選
(CY重作馮婦?係就好玩)

雖然呢獲野,同政府撐到行,但係對林鄭落台,反對!!

佢嘅民生政策,做得其實好好!
某個程度佢嘅房屋政策,好過煲呔曾,有樓嘅,冇樓嘅,矛盾冇以前咁激烈!!

呢部嘢搞到咁,第一佢對中港關係嘅複雜性,了解不足!第二,推行政策完全進退失據!!

如果林鄭真係要下台,葉劉啦!相信阿爺會信佢,佢又有充分嘅香港政府管理經驗!!

香港而家做特首,一定要得到阿爺相信,第二點,亦都有能力,壓得住班政府公務員!!

引用:
原帖由 桑下樽前 於 18/6/2019 13:02 發表
基本法有規定

基本法 第五十三條:「香港特別行政區行政長官短期不能履行職務時,由政務司長、財政司長、律政司長依次臨時代理其職務。(行政長官缺位時,應在六個月內依本法第四十五條的規定產生新的行政長官。行政長官缺位期間的職務代理,依照上款規定辦理。)」

用呢6個月物色人選
(CY重作馮婦?係就好玩) ...
CY如果肯回朝同個班人攬炒就好, 可惜機會不大了

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-6-18 01:02 PM 發表
基本法有規定

用呢6個月物色人選
到今屆完結,成個管治班子已不存在。
如果好似我所講,都未選出新特首,咁又點?

成日叫林鄭下台。林鄭不台你哋就會收聲咩?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-6-18 01:02 PM 發表
基本法有規定

用呢6個月物色人選
依我嘅假設,係如果補選唔出一個新特首,咁基本法53條就唔適用。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-18 01:11 PM 發表

到今屆完結,成個管治班子已不存在。
如果好似我所講,都未選出新特首,咁又點?
無論有冇今次呢件事,
呢屆政府到2022就會完結
之前(2021?)就會開始搞新特首O既參選程序

如果林鄭真係提早落台,只不過將時間提早。
當年個個以為糖糖接任時,CY都係突然殺出嚟,當年基本法寫得6個月呢個時限,應該會夠。
仲有,呢位繼任者都係做到2022(參考曾特首),搵個人捱吓義氣頂個短時間啫。張建宗或者都唔介意。至於班底我估都係小修小補算數。

下台又點?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-18 01:19 PM 發表

依我嘅假設,係如果補選唔出一個新特首,咁基本法53條就唔適用。
補算唔出?
CHING驚建制冇人參選?
曾前主席同葉劉都有機會肯捱義氣

引用:
原帖由 ntworks 於 18/6/2019 13:12 發表
成日叫林鄭下台。林鄭不台你哋就會收聲咩?
一定繼續反架啦

曾前主席,講真雖然係一隻見多識廣嘅老狐狸,但係佢未必玩得掂,政府公務員呢班猴子!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]