• 瀏覽: 12,710
  • 回覆: 85
特首黎智英

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-6-18 02:02 PM 發表

不過要完成任期要+8喎
中央領導人一般都唔會太大年紀
只有少數例外咋
咁咪唔好做囉。做嘓兩年幾箭靶就不如唔做。

葉劉

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-18 03:01 PM 發表

咁咪唔好做囉。做嘓兩年幾箭靶就不如唔做。
人地可能真係一腔救港心
就係呢個艱難時刻先要出嚟扛住
呢啲嘢有時講使命感嫁

再者
就算自己只得兩年貨仔
或者可同自己啲馬仔搵到更開闊明天呢
不失為儲備未來政治能量方法

泛民急到瀨尿,恐怕失去今次機會去反,因為做左好耐過街老鼠

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-18 01:05 PM 發表
雖然呢獲野,同政府撐到行,但係對林鄭落台,反對!!

佢嘅民生政策,做得其實好好!
某個程度佢嘅房屋政策,好過煲呔曾,有樓嘅,冇樓嘅,矛盾冇以前咁激烈!!

呢部嘢搞到咁,第一佢對中港關係嘅複雜性,了解不足!第二,推行政策完全進退失據!!

如果林鄭真係要下台,葉劉啦!相信阿爺會信佢,佢又有充分嘅香港政府管理經驗!!

香港而家做特首,一定要得到阿爺相信,第二點,亦都有能力,壓得住班政府公務員!! ...
中央唔鍾意葉劉,佢係好忠心,真妒忌林鄭成日講埋D唔啱聽說話

唔知基本法,有冇講如果香港好亂,又暫時冇特首,會點做?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2019-6-18 01:02 PM 發表
基本法有規定

基本法 第五十三條:「香港特別行政區行政長官短期不能履行職務時,由政務司長、財政司長、律政司長依次臨時代理其職務。(行政長官缺位時,應在六個月內依本法第四十五條的規定產生新的行政長官。行政長官缺位期間的職務代理,依照上款規定辦理。)」

起碼頭嗰6個月唔會有指派
用呢6個月物色人選
(CY重作馮婦?係就好玩) ...
CY有左上次經驗,再做一定很好!加上有黎智英讚佢係天使,所以一定掂!

引用:
原帖由 a_drew 於 2019-6-18 01:08 PM 發表

CY如果肯回朝同個班人攬炒就好, 可惜機會不大了
cy回唔到啦,佢係建制派中太多仇家,佢落台呢點都係原因之一.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-18 02:56 PM 發表
就算我呀,都係奶咗阿爺啲法律,先至局住返!!
你算得d咩野^_^

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-18 02:54 PM 發表
嗰二百萬人真係反林鄭?心照啦,全部都係信唔過阿爺司法制度,呢個就係阿爺信小人,廢人嘅後果!!
你這個廢老死都要吠都無人幫到你ga^_^

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-18 02:50 PM 發表

你冇知啫,政治從來都係講代價,講利益,有咩自己人?

英國佬教我地,冇永遠嘅朋友,亦都冇永遠的敵人,只有永恆嘅利益!

真係要講立場,咁就講軍事實力,唔需要政治啦!!

建制派班傻佬,如果中國政府真係出軍隊,你班咁嘅廢人,小人仲有屁用咩!!

自己冇撚用,就想政府出軍隊,出得軍隊,第一批,你班人就要受罰,因為你班撚樣冇用,搞20年,都冇辦法建立香港人,同阿爺關係! ...
你d廢老價值觀咪出來比人笑喇^_^

引用:
原帖由 cycannon 於 2019-6-18 04:01 PM 發表

你這個廢老死都要吠都無人幫到你ga^_^
我需要邊個幫呢?你??

引用:
原帖由 cycannon 於 2019-6-18 04:02 PM 發表

你d廢老價值觀咪出來比人笑喇^_^
有咩好笑啫,我講嘅嘢都係人哋講嘅,你只不過喺度批評英國佬咋嘛!

我只不過,將人哋講個野同你講一次!

話時話,你係建制派,定係革命黨啊?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]