• 瀏覽: 3,749
  • 回覆: 22
+2
請政府快點做,替死者申冤。

源:教協

愛國是愛國民,當中包含維護中國人民的人權。
政權一旦剝奪中國人民的人權,便不是愛國的政權。
泛民為香港及中國人民爭取人權,便是真愛國民,便是真愛國了。
可能唔駛咁煩,一日冇法例,事主家人分分鐘可以叫人從台灣買兇來香港搞掂佢,查到都返左去台灣一樣冇得引渡

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-6-18 11:48 發表
可能唔駛咁煩,一日冇法例,事主家人分分鐘可以叫人從台灣買兇來香港搞掂佢,查到都返左去台灣一樣冇得引渡
唔使咁遠,大陸都可以

香港行殖民地普通法,
不是主權國普通法
只有國際公約要求加域外法權先得
否則就是嚴格用屬地原則不管域外罪行
而且就算香港真是審得到,所有人證物證都是台灣單方面提供
無得傳召證人上庭,無得控辯交叉盤問,
要怎樣舉證已經是大難題
台灣杜氏父子廣東殺害五人案,
台灣法庭都是接受廣東公安單方面提供的人證口供同物證鑒定報告,
無得叫大陸證人上庭。

低能的建議
1)加日落條款,下次有同類案件又要再加日出條款?

2)海外如何搜證已是問題,人地國家會乖乖合作,俾你侵犯執法主權同司法主權?你以為你係美國?

還有今次謀殺案,日後有海外強姦,傷人,非禮,販毒等罪又如何處理?

殺人罪要毫無合理疑點,單單取證程序和香港不一樣就已經可以成為抗辯理由根本係紙上談兵。

最簡單方法就係台灣承認九二共識

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-6-18 12:44 PM 發表
低能的建議
1)加日落條款,下次有同類案件又要再加日出條款?

2)海外如何搜證已是問題,人地國家會乖乖合作,俾你侵犯執法主權同司法主權?你以為你係美國?

還有今次謀殺案,日後有海外強姦,傷人,非禮,販毒等罪又如何處理? ...
日落條款,係處理完案件,成個條例都收皮

引用:
原帖由 liberale 於 2019-6-18 11:39 AM 發表
請政府快點做,替死者申冤。

源:教協

林鄭,你呃人。

其實諗番成件事
林鄭係俾反對派同蔡英文trap中哂

當case 出現時,政府用修改法例去處理,本來問題不大,台灣都無反對,港人亦無乜嘈

之後,美國佬/反對派/蔡英文就諗左一個大計對付中國/林鄭,首先反對派做左好多野去挑起市民對中國嘅恐懼,之後去到5或6月,蔡英文直頭話呢條修例係惡法,通過左都唔會移交,呢一個裏應外合,正正給市民一個訊息,台灣都唔收個犯,你林鄭仲修例做乜,仲唔係賣港送中? 之後 好多人越黎越驚,政府亦騎虎難下,幾十萬人出黎示威,事件至今仲未完全平息

成件事我覺得,林鄭真係唔夠班,或者唔夠奸去同班漢奸鬥,佢應該發夢都諗唔到反對派可以pk 到,一宗完全合乎公義嘅事會俾反對派搞成咁

好明顯,叫得郁蔡英文嘅會係邊個,美國係呢件事,聯合英國台灣等等在外指指點點,在內就有班漢奸搞風搞雨,香港真係風雨飄搖,但香港人點解回歸左22年都仲係咁蠢被班漢奸利用,漢奸得閒都會返大陸玩佢地都未驚俾人捉,我地點解咁多人係香港反而會怕被人捉上大陸,真係唔明……

引用:
原帖由 liberale 於 2019-6-18 06:54 PM 發表

林鄭,你呃人。
而家有二百萬香港人撐陳同佳呀,點做野呀?

引用:
原帖由 haappy78901 於 2019-6-18 11:57 PM 發表

而家有二百萬香港人撐陳同佳呀,點做野呀?
不是撐陳同佳。是反修例。須知修例阻礙引渡陳同佳(因台灣反對)。

引用:
原帖由 liberale 於 2019-6-19 12:49 AM 發表

不是撐陳同佳。是反修例。須知修例阻礙引渡陳同佳(因台灣反對)。
講咁多,都係唔想佢去台灣,我明既。

其實台灣都唔想收架啦。

係估唔到香港有二百萬人撐陳同佳咋。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]