• 瀏覽: 10,148
  • 回覆: 56
+6
警務處處長盧偉聰會見傳媒,「澄清」他日前有關6月12日示威衝突的暴動說法,解釋他只是指某些人的...

警務處處長盧偉聰會見傳媒,「澄清」他日前有關6月12日示威衝突的暴動說法,解釋他只是指某些人的行為涉嫌干犯暴動罪,不是指整個事件是暴動。前保安局局長、行會成員葉劉淑儀在 facebook 發文,指認同處長的澄清,暴動並不是由警務處長「定性」的,更不是把當日整個示威活動「定性」為暴動。

她引述據《香港法例》第245章《公安條例》,第19條是「暴動罪」,列明「如任何參與非法集結的人破壞社會安寧,該集結即屬暴動,而集結的人即屬集結暴動」及「任何人參與暴動,即犯暴動罪」,「個別人士有沒有涉及暴動、干犯暴動罪,要視乎證據及事實;若有足據證據,諮詢律政司意見,才決定是否檢控,而檢控後則由法庭裁決」。

她又指出,暴動並不是由警務處長「定性」的,更不是把當日整個示威活動「定性」為暴動,「我們的制度沒有『定性』這回事,希望市民明白,並且不用擔心自己和平遊行表達訴求會被指暴動。」

釋放被捕學生訴求  葉劉:破壞法治

另一方面,社會上有聲音要求政府「釋放被捕學生」,葉劉認為,這是破壞法治的訴求,是衝擊的司法制度,「正如前述,個別人士有否干犯某種罪行,最終由法庭裁決。」葉劉淑儀認為,警方有沒有使用過分武力等問題,我目前已有機制處理,包括投訴警察課及法定監警會。由監警會審核及決定投訴是否成立,「是法律框架下的制度,故不需要成立另一個獨立調查委員會。」

葉太呢段時間駁命抽水 唔知想博咩呢?

新聞來源連結:
https://thestandnews.com/politics/認同盧偉聰-澄清-葉劉-暴動與否不是由處長-定性/

澄佢老母!

聰聰呢隻肥頭耷耳、識講人話的雜種警犬又想用言語偽術去呃香港人!

今時今日仲用啲咁嘅手法去呃香港人係唔得㗎喇!

【請廣傳】

盧偉聰呃人! 佢根本完全無改過「暴動罪」嘅定性。

因為覺得好奇怪,點解可以5個人犯暴動罪,而其他人唔係。咁我就即刻問問相熟嘅律師啦(佢以前專做criminal case)。

答案係:無可能係咁! 只要一個人被控暴動罪,整個示威一定要被理解為暴動,否則就唔可以用暴動罪來控告。

警方的確可以只控告5個人「暴動罪」,但佢只係而家唔拉你住,其他所有人一樣係被理解為參與暴動,以後隨時可以再用「暴動罪」告你。

所以盧偉聰根本完全無讓步,佢只係扮唔再定性612為暴動,只要「暴動罪」唔完全撤回,暴動定性就無變過!一係佢唔識法律,一係佢欺騙大眾。
唯一保證大家安全嘅方法,就係政府明確保証唔會用「暴動罪」起訴任何人。

唔好被騙,唔好被分化,佢地乜Q都無畀過!!!

一定要堅持落去,直到林鄭同盧傳聰下台,同埋政府撤回暴動罪起訴!!!

想知啲technical details, 可以睇screen cap

香港公安的暴力行為算唔算暴動?

警方作出檢控,是否暴動由法官判,又有咩問題?
法治唔係跟據法例執行咩?
你掟磚襲警你咪犯法囉!差佬無故打你你咪告差佬囉!

孽瘤做咗攝政特首呀??

港獨份子要全香港跟港獨份子的例..
引用:
原帖由 顛顛 於 2019-6-18 12:15 PM 發表

籚葦不是蔥而是左搖右擺嘅草,

有機會做特首

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-6-18 08:43 AM 發表
警務處處長盧偉聰會見傳媒,「澄清」他日前有關6月12日示威衝突的暴動說法,解釋他只是指某些人的...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/yip_HyVtJ_1200x630cropcenter.png

警務處處長盧偉聰會見傳媒,「澄清」他日前有關6月12日示威衝突的暴動說法,解釋他只是指某些人的行為涉嫌干犯暴動罪,不是指整個 ...
呀湯生話出現係暴動場合個啲人都係犯咗暴動罪喎!

洗唔洗夾下口供先

引用:
原帖由 顛顛 於 2019-6-18 12:15 PM 發表
暴徒/包庇暴徒果d, 扮唔明!

引用:
原帖由 hospitalhead1 於 2019-6-18 01:17 PM 發表

呀湯生話出現係暴動場合個啲人都係犯咗暴動罪喎!

洗唔洗夾下口供先
何不在法庭抗辯?

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-6-18 08:43 AM 發表

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/yip_HyVtJ_1200x630cropcenter.png

警務處處長盧偉聰會見傳媒,「澄清」他日前有關6月12日示威衝突的暴動說法,解釋他只是指某些人的行為涉嫌干犯暴動罪,不是指整個 ...
有時真係好奇怪,
好似個個都可以代表政府中央答問題.......

她又指出,暴動並不是由警務處長「定性」的,更不是把當日整個示威活動「定性」為暴動,「我們的制度沒有『定性』這回事,希望市民明白,並且不用擔心自己和平遊行表達訴求會被指暴動。」

靚抽!講得幾好

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]