註冊 登入

[本港新聞評論] 【逃犯條例】警員親友遭起底私隱署接60投訴查詢警設舉報熱線

【逃犯條例】警員親友遭起底私隱署接60投訴查詢警設舉報熱線 E-mail 此主題給朋友

致林鄭月娥特首、有良心的廣大市民
我是一個小小小警察
我要表達我嘅意見
.
連日來的爭議
我們沒有任何怨言
只有一直堅持
但若果延遲,或者撤回逃犯條例
我對政府的真的很失望
更加唔使諗日後可以推行23條
.
我不懂政治
我只知基本常識
但我切切實實睇到乜嘢叫做擘大眼講大話
議員、傳媒、律師、老師、宗教領袖、更包括以前自己係公務員嘅高官
你們接受的是什麼教育?
只要人多,只要聲大
歪理可以變成真理
動員所有力量
罷工、罷學、罷教、罷駛、
堵塞交通、地鐵不合作,
你地用呢啲方法去捍衛你哋嘅香港核心價值?
真係天大嘅笑話
咁我哋日日返工,
交通執法保持交通暢順,
打擊罪案維持香港穩定
咁呢啲係乜嘢?
咁我地仲做黎做乜?
咁多日,邊個支持我哋?
圍住我哋嚟鬧,指住我哋屋企人鬧
餐廳唔做我哋生意
俾人起底、俾人unfriend
衰過過街老鼠
睇住啲人戴住眼罩、揸住磚頭鐵枝掟我、插
竟然所有人都鋪天蓋地護衛工我哋係濫用暴力
但係點解無人話呢啲襲擊警察嘅人
什麼「香港媽媽」?我呸!
子女犯法,唔好好教導
仲要圍埋一齊大聲疾呼縱容佢地!
.
這就是今日大家想要的香港?
其他沒有出聲的廣大市民
睇完!若果你仍然係有良知的話
傳出去吧!

【逃犯條例】警員親友遭起底 私隱署接60投訴查詢 警設舉報熱線

[url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url][url=][/url]突發撰文:[url=]朱雅霜[/url][url=]黎靜珊[/url]2019-06-17 22:56最後更新日期:2019-06-17 23:29修訂《逃犯條例》草案觸發連串示威行動,其間警方被質疑使用過度武力,近日有警員及其親友遭「起底」,私隱專員公署至今(17日)接獲60宗相關投訴及查詢;警方就此設立舉報網絡欺凌警務人員熱線,供警員向網罪科舉報,警方提醒市民大部分針對現實世界的法例均適用於互聯網世界,因此切勿以身試法。私隱署接60宗投訴及查詢
對於警員及其親友遭「起底」,個人資料被公開於網上,香港個人資料私隱專員黃繼兒表示,截至今日下午3時正,私隱專員公署共接獲60宗相關投訴和查詢,已主動聯絡相關網上社交平台及討論區的營運商,要求營運商聯絡有關網民,要求他們立即移除及停止上載該等內容或帖文,並已聯同包括警方的其他執法機構作出跟進。
私隱專員:言論自由非絕對​權利
黃繼兒重申,言論自由、自由流通的信息和個人資料私隱保障等非絕對的權利,是受法定的制約,其他人的聲譽和私隱、公共秩序和國家安全為重要考慮,任何人在社交平台上登載他人的個人資料,必須考慮收集相關資料的手法是否合法和公平,若收集及披露個人資料以達欺凌、具煽動性和恫嚇的不法目的,肯定不屬合法。
警設24小時舉報熱線
警方刑事總部於上周五發出的內部電郵外流,內容指設立24小時的「舉報網絡欺凌警務人員」熱線,警員如發現遭「起底」,可致電向電網安全及科技罪案調查科舉報。
警:大部分法例適用於互聯網 市民切勿以身試法
警方發言人回應香港01查詢時,未有回應網罪科接獲的舉報數字,僅稱警方發現有個別警務人員及其家人的個人資料在未經同意下被人於網絡上公布,遂提供相關熱線以向他們提供適切的協助。警方提醒市民互聯網的世界並不是無法可依,大部分針對現實世界的法例均適用於互聯網世界,因此切勿以身試法。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/341683/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E8%AD%A6%E5%93%A1%E8%A6%AA%E5%8F%8B%E9%81%AD%E8%B5%B7%E5%BA%95-%E7%A7%81%E9%9A%B1%E7%BD%B2%E6%8E%A560%E6%8A%95%E8%A8%B4%E6%9F%A5%E8%A9%A2-%E8%AD%A6%E8%A8%AD%E8%88%89%E5%A0%B1%E7%86%B1%E7%B7%9A

熱賣及精選
看事實

撐警

今日講東,聽日講西,後日晤知講乜東西!
其實,我衹係一個演員.

回覆 引用 TOP

你當差為二餐啫……咪以為自己好正義!!
政府唔請你,你可能都是示威者一份子!

唔使做吖?大部份香港人都是受人二分四,比老細鬥,比老細炳家啦!!
玻璃心的你,還須要被打磨打磨!

尼啲米叫仲衰過共產黨囉
當年德國秘密警察除左多支槍外都唔夠佢地黎

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-6-18 12:10 AM 發表

你當差為二餐啫……咪以為自己好正義!!
政府唔請你,你可能都是示威者一份子!

唔使做吖?大部份香港人都是受人二分四,比老細鬥,比老細炳家啦!!
玻璃心的你,還須要被打磨打磨! ...
唔係入黑社會咩?

回覆 引用 TOP

你著住成套保護護甲,又有盾牌,又有頭盔,又有槍,收住薪金在開工……雙反示威的人,担把遮,又可能要被打被控,兩者相比,你還怨什麼??

即係咁,你問下班警察,學生全副武裝,警察比幾舊磚頭佢地出返氣

然後警察再拉開槍個位同事出黎比學生瞄頭射

之後學生袋警察份糧,你問下警察制唔制

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-6-18 12:16 AM 發表

你著住成套保護護甲,又有盾牌,又有頭盔,又有槍,收住薪金在開工……雙反示威的人,担把遮,又可能要被打被控,兩者相比,你還怨什麼??
做警察都是,得饒人處且饒人……反正要開搶,為什麽打頭打眼,不打四肢??
(失誤不算啦)。
人在做,天在看,當差拜関公為什麽?!

引用:
原帖由 五號餐館 於 2019-6-18 12:02 AM 發表

致林鄭月娥特首、有良心的廣大市民
我是一個小小小警察
我要表達我嘅意見
.
連日來的爭議
我們沒有任何怨言
只有一直堅持
但若果延遲,或者撤回逃犯條例
我對政府的真的很失望
更加唔使諗日後可以推行23條
.
我不懂政治
我只知基本常識
但我切切實實睇到乜嘢叫做擘大眼講大話
議員、傳媒、律師、老師、宗教領袖、更包括以前自己係公務員嘅高官
你們接受的是什麼教育?
只要人 ...
點解唔考慮辭職?不過好多工作都有好難捱嘅時候,好多人做嘢亦都會有委屈嘅時候

禍不及家人,請義士收手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-6-18 12:20 AM 發表

即係咁,你問下班警察,學生全副武裝,警察比幾舊磚頭佢地出返氣

然後警察再拉開槍個位同事出黎比學生瞄頭射

之後學生袋警察份糧,你問下警察制唔制 ...
即係咁警察 全副裝備因為要執行職務,嗰班撚樣戴撚住啲濕9裝備叫衝擊,一隻狗就緊係一枝警棍都嚇撚到佢賴屎啦,咁撚多隻癲狗,緊係一槍打撚爆其中一隻個頭其他癲狗才會散開,如果唔係啲癲狗咬住唔放,只會更多癲狗受傷,趕狗就是要這樣

警察做磨心壓力真係好大,辛苦哂...
警察加油要撐住啊!:sile_38:

回覆 引用 TOP

香港有班盡忠職守不怕邪惡的好警察,但卻有個仆街無能領袖,向暴徒下跪,苦了執法人員,棄守公義

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。