• 瀏覽: 53,833
  • 回覆: 14
  • 追帖: 3
叫人入大嶼 佢自己應該入去寶蓮寺到出家吧啦

6240億打造新移民居所 香港人瞓街都似

引用:
原帖由 hamkachan中女 於 2019-6-18 12:27 AM 發表

如果你係無產年輕人,反正乜都冇,有機會都唔要?無知代價就係交一世租,無錢更加要瞓街,好有本事嘅就成千萬買得果百幾尺嘆下你想引導無知蠢才,代代比租你收啫 ...
以前 機會係比有準備的人
而加 機會係留比新移民
新落成屋邨 十個住戶 九個用唔咸唔淡廣東話甚至唔識
去公立醫院 嘈得最大聲 係講不太純正廣東話 
我kind唔好當其他人傻先得架 

引用:
原帖由 hamkachan中女 於 2019-6-18 12:39 AM 發表

你有本事,過幾年咪比千萬買百幾二百尺嘆下世界囉,唔係就乖乖地交租,機會唔係只比新移民,你都一樣有,有條路比你你自己又選擇唔行,只去怨人阻街?呢啲氹細路就得 ...
你當香港人傻的先真 重可意思講填海 同地產商傾掂公私比例未先 

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-6-18 01:52 AM 發表

儍 Kai, 你又有冇發覺酒樓樓面、洗碗、清潔工人,護老院員工。。好多都係講唔純正廣東話的人?
老實講,靠香港人生的下一代(包括埋我兩個仔),個個公主同王子,一係就望政府打救,香港真的死得! ...
日日150你計下條數先啦 

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-6-18 02:25 AM 發表

首先,你 check 下,據說個 quota 是用唔哂的,已好多年了。我可能會錯。
第二,香港人口繼續老化,已計埋呢的年輕新增人口了。年輕人口,不是負擔來的。你去日本你就知。
第三,香港的將來,是靠他們在社會階梯向上流動所推動。正如我們六十年代後期出世,個個公屋大,個個都非努力去改善生活環境,社會也因此而進步。 ...
低能6240億再再加上超支隨時過萬億 陶空庫房唔再講 成本咁高將來d樓會賣幾錢先填得條數 

引用:
原帖由 初心仍在 於 2019-6-18 02:42 AM 發表

講就講成萬億姐 呢個數字係用嚟同班地產商講數
如果同班地產商買農地 你哋又話會話官商勾結
咁咪出口呢招 邊度用成萬億去填海啊
高鐵超咗幾多支? 唔超支d點cap水 你明的

引用:
原帖由 初心仍在 於 2019-6-18 02:50 AM 發表

今次唔同 用3000億填海都比多佢 唔會填咁大塊架
吹成萬億 與你地反對 都冇諗過行 跟住咪同地產商傾農地囉 地產商賣得貴 咁我咪填海囉 填大塊啲囉 呢個遊戲幾好玩 雙贏局面 ...
唔填大塊地產商會同你73比 發夢就有

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-6-18 02:52 AM 發表

對!條數是要計得清清楚楚。
香港儲備,是很多的,但也好像是不足香港一年 GDP,  即係你一年揾 50 萬,儲蓄也有 50 萬。但為了將來,你也會用 儲蓄去投資將來,例如講個 MBA, 又或者送個仔女出國留學吧!
這個是對將來的投資!
如果唔作好準備,比對手超越,收入減少,你所講好大嚿的儲蓄,食不了太久。 ...
將來得一個計畫 3跑呢 醫療呢 教育呢 s錢會變架

引用:
原帖由 初心仍在 於 2019-6-18 02:59 AM 發表

7:3比就預咗啦 農地劈喺度 就得個擺字 生意佬呀做生意 香港䁠少啲 到時大灣區大把地咪俾佢玩囉 況且上次佔中後 香港輸咗比深圳 依家 都冇眼睇囉 ...
大灣區 地產佬會咁天真無邪………

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-6-18 02:59 AM 發表

兄台!三跑是用來搵錢的,搵到的錢是去比醫療同教育使的。
你係預言家定有天眼通 你真係以為年年咁好景

量入為出
最重要係有second choice

引用:
原帖由 廚房枯燥的水樽 於 2019-6-18 03:14 AM 發表

其實冇的,所以條數要認真計。
但總不能因為唔係天眼通,就坐着等。等也不會變成天眼通。總要投資將來。
當年,有人也說不用起地鐵,起輕鐵就得。因為當年起地鐵,又貴,建築過程又痛苦。。。。
如果真的起輕鐵,你話會點?! ...
輕鐵 ????

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-7-17 10:45 AM 發表

呢啲藉口呃細路就得!你有咩證據證明只俾新移民住?
根本就沒有,憑空捏造!
入水泉澳邨睇下 十個住戶9個講普通話 
廢話只有五毛先講得

引用:
原帖由 千億散盡還復來 於 2019-7-17 11:09 AM 發表

真係有90%?
你統計過?

有時政治上腦會令人產生幻覺的
新移民係有。但不少係港人住的。
約出黎行轉好嗎? 每日我做288統計過架

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]