• 瀏覽: 89,608
  • 回覆: 667
  • 追帖: 1
+31
我自問學識小,但眼見咁多人上街去反對政府呢件事,都值得深思一下

仔問我,其實唔犯法不就是無事嗎?點解咁怕,要去反對修例?

證明你個仔仲未被洗腦成功,恭喜ヾ ^_^♪

引用:
原帖由 Htfung000 於 2019-6-17 03:18 PM 發表
證明你個仔仲未被洗腦成功,恭喜ヾ ^_^♪
我真是唔明,呢兩日,正反雙方既野我都睇晒,但我又真是不明點解要反修例?

有一些市民仲要帶埋下一代去行,其實咁細,他們明嗎?做父母想既野真是對嗎?

我真是唔明

1. 移交疑犯是天經地義的
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

以下借用網路評論 <標少札記 2019/6/8)
2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, 行政長官的決定可能要聽從中央指示, 風險不能排除, 這元素卻不存在其他對等國家的引渡中。

2.2) 大陸沒有司法獨立概念, 黨指揮一切, 引渡案若是基於政治動機的, 就不會有審訊公正的保障。

2.3) 大陸法治往績不佳, 法治世界排位也不高。

2.4) 減低憂慮的修例方法是存在的, 政府卻充耳不聞, 只顧利誘建制派, 減少可引渡罪行的數量, 也一再把可判監的罪行門檻提高至7年。法例第503章《引渡條例》所訂的是可判監12個月的罪行, 政府為了收買建制派在立法會的投票, 不惜任何代價。

2.5) 政府借陳同佳案製造條例逼切性的假象, 乘機快推條例, 在數月之間, 解決二、三十年來都訂立不到的法。

你教佢做人不用獨立思考能力, 電視話係你就照做勒

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2019-6-17 03:41 PM 發表
你教佢做人不用獨立思考能力, 電視話係你就照做勒
我就是唔想做呢一款家長

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-6-17 03:32 PM 發表
1. 移交疑犯是天經地義的
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

以下借用網路評論 <標少札記 2019/6/8)
2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, ...
我都有親友在大陸,他們現在比我們過得更好,不明香港人擔心什麼

同個仔講:不公平法律就係剝削無產階級,勞動人民嘅工具,所以我哋一定要反抗!!

阿爺法律只不過係搵錢嘅工具,嚴格立法,酌情處理,為結黨營私,創造條件!!

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:46 PM 發表
我都有親友在大陸,他們現在比我們過得更好,不明香港人擔心什麼
很難概括如何為之過得比我們好, 我舉一些例子:
1. 大陸拐賣兒童仍很嚴重 (劉德華也拍了一部電影, 他是男主角)
2. 在大陸, 香港的電視訊號隨時被腰斬, 因為資訊審查
3. 食品藥品安全問題

如果一些城市的收入比香港富足, 便感到生活比我們好, 至少我不認為是這樣,
不過, 大陸很多方面一直進步是事實

報紙, DJ, 老師, 同學都話反送中
你老豆係五毛。

你答佢,洗撚理咁多,而家D人總之同中國有關嘅都反, 同人傾計時你跟大隊就啱㗎喇, 不過人哋去衝時你記得唔好去, 坐監嘅嘢等其他人嘅仔女去做啦。

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:17 PM 發表
我自問學識小,但眼見咁多人上街去反對政府呢件事,都值得深思一下

仔問我,其實唔犯法不就是無事嗎?點解咁怕,要去反對修例?
我認為其中一個原因是人有現狀偏見,即是說眼前若有幾個新選項要你選擇,通常你會選擇維持現狀,因為這是最不需動腦力去分析思考的。(人其實很懶,能不動腦便盡量不動腦,會動腦再三思考的我們稱之為理性)。
我認為今次政府一句「補法例漏洞」到后來不足以抵消市民的恐中情緒。香港有很多逃犯?嚴重地影響著社會的穩定?為甚麼市民一直無感?修例后阿爺可隨意到香港抓人?
在很多問題未釐清半信半疑時,現狀偏見效用主導了人們的行動便不奇怪了。

點解佢唔問點解要撐送中嘅!?

引用:
原帖由 得閒看看 於 2019-6-17 04:34 PM 發表
點解佢唔問點解要撐送中嘅!?
佢都有問我點解d人要掉磚頭去警察到

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:25 PM 發表

我真是唔明,呢兩日,正反雙方既野我都睇晒,但我又真是不明點解要反修例?

有一些市民仲要帶埋下一代去行,其實咁細,他們明嗎?做父母想既野真是對嗎?

我真是唔明 ...
印象中香港人大亢奮潮有:
1)九七排隊炒樓
2)九九炒麥當勞史諾比公仔
3)佔中
4)反送中

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]