• 瀏覽: 89,645
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+31
你答佢,洗撚理咁多,而家D人總之同中國有關嘅都反, 同人傾計時你跟大隊就啱㗎喇, 不過人哋去衝時你記得唔好去, 坐監嘅嘢等其他人嘅仔女去做啦。

引用:
原帖由 poiuy258 於 2019-6-17 11:59 PM 發表
第一: 通過後 到時沒記者 或 政治家願意發聲
因為隨時會比帶到大陸審 只需特首審批。
例如較早前 大陸貪污 香港 官員貪污 潛建
都係由記者 同 政治家 揭露。 萬一通過後 人人自危 沒人再甘講野 間接影響香港一直引緣為傲的 言論自由 新 聞自由! 你要知道 中國司法制度是不完善, (例如較早前銅鑼測書店老闆 賣禁書 被判為交通罪~ )

其次(較深入) 會影響香港國際金融中心地位
美國較早前 ...
香港同印尼,斯里蘭卡等都有引渡協議。難道這些落後地方嘅司法比中國更加信得過? 而家入境印尼仲係有機會畀海關索取小費㗎。

引用:
原帖由 ivan003 於 2019-6-18 10:37 AM 發表

我喺電視見到有個女人喊晒,求d警察唔好再打啲學生
嗰個係工黨嘅,戲子一名

引用:
原帖由 ivan003 於 2019-6-18 10:51 AM 發表

我上網見到啲警察打完學生,將佢哋驅散咗之後, 啲警察好自豪! 一齊影集體相慶祝
兩回事,你可以唔喜歡警察影相,但佢哋咁做冇犯法, 亦唔影響任何人。

暴徒向警察衝擊掟磚,才引發驅趕清場係事實。 如果你真係坐定定唔郁,冇任何暴力衝擊行為,警察點會出動武力?

引用:
原帖由 ivan003 於 2019-6-18 11:53 AM 發表

你覺得警察冇使用過大武力 ?
討論呢樣嘢必須有基礎, 而家犯民永遠都係講緊 "和平集會手無寸鐵", 咁根本冇任何可以展開討論嘅基礎,因為明明眼見 有人掟磚掟鐵馬, 仲要擘大眼講大話。
所以要先釐清是否承認有人掟磚衝擊,引發警察清場,大家要先同意呢一樣嘢,先至可以喺同一基礎上再討論清場時有否使用過份武力。

引用:
原帖由 ivan003 於 2019-6-18 12:18 PM 發表

你有冇喺電視見到中槍嗰個男教師? 佢中槍之前嗰一刻都冇對警方造成任何威脅, 警方可以喺完成無警告之下, 向佢個頭開槍。
我見到之後心裏面寒一寒,係咪真係要想打死人呢? ...
你仍然唔肯承認有人掟磚衝擊,仍然係"和平集會手無吋鐵",我聽見仲心寒

引用:
原帖由 ivan003 於 2019-6-18 01:02 PM 發表

不要屈我,我在#511有留言說有人掟。
其實我對呢班年青人心裏好矛盾, 因為我唔認同佢哋嘅方法, 只要有少部分人掟磚掟鐵支,整個和平活動都會被有心人污名化 抹黑。
同時知道他們要出很大他代價……
令人很痛心。
但另一方面心裡亦都好感激佢哋,他們為了香港法治嘅基石,在那個關鍵時刻勇敢的走了出來。 ...
荒謬,你話係警方打人先過佢哋先掟磚?睇片唔該。開始有人掟磚時,警方根本未有清場行動, 你諗下都知,唔係有人衝擊,警方點會開始使用武力?

https://youtu.be/ZQfOfIAexzw

我當唔係全部人有份暴動,但係警察叫你班友走, 叫咗幾粒鐘唔聽,仲開始掟磚衝擊,當件事定性為暴動之後你仲唔走,你繼續留喺現場,你就理所當然係暴徒,比警方用武力清場冇得好怨。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]