• 瀏覽: 89,603
  • 回覆: 667
  • 追帖: 1
+31
我個女都問做乜D人打警察 我真心唔敢答佢地係義士

皆因 中國二字

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2019-6-17 05:46 PM 發表

唔同立場有不同答法
That is the point, 但一些基本野,明知是錯,我無可能講是對既野

市民掟磚,根本是錯
警察打市民,都是錯

但做成呢個局面,就是政府
但政府起初想轉送在台灣殺人犯比台灣,其實是對

所以事情好複雜

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-6-17 03:32 PM 發表
1. 移交疑犯是天經地義的
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

以下借用網路評論 <標少札記 2019/6/8)
2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, ...
照你咁講
香港一早應該無雙飛兒童問題啦

因為要反清復明,
同阿彌陀佛一樣

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
唔通真是誰大誰惡誰正確? 掟警察好難講是一件對既事,我真是不懂分析比佢聽,但佢睇左都會問
首先要清楚警察嘅工作。有啲人成日將警察等於佢哋嘅對立面,打造成警察只為政府服務,妖魔化警察,事實上警察係政治中立,佢哋只係維持社會治安!
當有人做出違反法例嘅事情,警察先會執行法例賦予佢哋嘅權力。理論上佢哋有可能都係支持反修例,但現實係佢哋只可以執行上司嘅命令。
最後我覺得民主社會係求同存異,不斷將問題訴諸暴力係解決唔到問題。
ps.唔好再為難警察,人哋都只係打份工。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-6-17 04:23 PM 發表

我認為其中一個原因是人有現狀偏見,即是說眼前若有幾個新選項要你選擇,通常你會選擇維持現狀,因為這是最不需動腦力去分析思考的。(人其實很懶,能不動腦便盡量不動腦,會動腦再三思考的我們稱之為理性)。
我認為今次政府一句「補法例漏洞」到后來不足以抵消市民的恐中情緒。香港有很多逃犯?嚴重地影響著社會的穩定?為甚麼市民一直無感?修例后阿爺可隨意到香港抓人?
在很多問題未釐清半信半疑時,現狀偏見效用主導 ...
香港真係好多欠缺分析力.人云亦云之人.分析比佢聽又話5毛

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-6-17 03:32 PM 發表
1. 移交疑犯是天經地義的
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

以下借用網路評論 <標少札記 2019/6/8)
2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, ...
1 贊成
2 可能?
2.1 主權國家行駛主權無可厚飛
2.2 可能?
2.3 網上查閱 香港13 中國46 台灣48
2.4 贊同 政府準備不足
2.5 贊同 同上
支持修例,今次對政府非常失望

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-17 05:46 PM 發表

邊個黎架
用google search 下就知

引用:
原帖由 vanga 於 2019-6-17 05:39 PM 發表

但要經過香港法庭
弊在佢地話法庭係橡皮圖章.只係走過場嘅把戲

睇清楚,班人係反條例,定反政府

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:17 PM 發表
我自問學識小,但眼見咁多人上街去反對政府呢件事,都值得深思一下

仔問我,其實唔犯法不就是無事嗎?點解咁怕,要去反對修例?
身為尊貴會員,唔好在這裹扮你問我答D仆x嘢啦,唔明上utube 睇,在這裹問土共,真係問你老X。

信中共一成……

你有個叻仔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]