• 瀏覽: 426,727
  • 回覆: 2,799
  • 追帖: 87
+53
其實都係呢次同佔中都係一樣,像宗教洗腦,一大班爽C一定要人表態,唔支持就係敵人,社會極度撕裂,香港等死。。。

我覺得好恐怖
fb 已經唔敢講怕被人圍
點知like唔同立場都出事

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:41 AM 發表

97前大家都唔講政治,人與人之間真係和諧好多
C兄97前唔係唔講政治⋯⋯係唔講得政治否則填海都有你份

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
深有同感每次睇新聞見到班人你鬧我我鬧你就覺得好煩

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 12:05 AM 發表
樓主你放心,相信香港有一半人都係咁既心態...
我平時食飯,一講政治,立刻食番自己碟飯唔出聲,由得佢地講...
坦白講,依家問題係一講政治,兩方立場不同的人就會互相鬥大聲,完全唔會說服到對方,呢種情況,不如唔好出聲算.....

近排,我連報紙新聞版都唔睇,遠離政治,身心舒泰..... ...
x 2

引用:
原帖由 a_drew 於 2019-6-18 12:41 AM 發表
個班人惡過乜,仲拉埋我個未夠兩歲女來罵,FB都少講政治
自佔中開始, 已有唔睇 fb
我個 fb set 哂 privacy, 驚畀人起底
而家個 account 只留嚟打機用

引用:
原帖由 dtw 於 2019-6-18 10:17 AM 發表
香港太多人被洗腦,缺乏獨立思考。宗教、社福,教育、政黨、再加上電台、電視、utuber,成個社會充斥一個氣氛就是要反。為什麼?不知道,總之就是唔好啦!
情況就似逃犯條例係華為,泛民係老尾!
老尾話華為唔安全,有證據?那裡不安全?不知道,總之信唔過。
逃犯條例那裡有問題?總之送中啦! ...

引用:
原帖由 墨明智 於 2019-6-18 12:25 PM 發表

C兄97前唔係唔講政治⋯⋯係唔講得政治否則填海都有你份
以前有政治部

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
在共產下,沉默的權利都冇。這是常識,尊貴會員,唔係咁都唔識吓?

引用:
原帖由 三級警司 於 2019-6-18 11:56 AM 發表

我在粵B,免得被計算入遊行人數
明明遊行個日你有份!唔好扮半蚊!

引用:
篇野可能有D長
我系你就屌9柒啲黃屍,我有遇到呢啲人吖,屌到佢收聲。

利申:我唔好老脾人黎。😆

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:38 AM 發表

同感!
我而家係親朋戚友面前提都唔敢提政治
自己意見都唔夠膽講!
因為都試過係朋友group度呻一句就俾人圍攻
坦白講,啲人成日話大陸一直在剝削香港人的言論自由,但我真係唔覺得,反而我的言論自由而家係被香港人剝削 ...
屌柒佢地啦

同感,但我也不是政治冷感,當我表示覺得兩邊也不支持時,不支持黃絲反送中的反而冇野,支持黃絲痛恨警察的就不停怪責我。頂,他們不是要言論自由嗎?現在有時好像看見新共產檔反共產檔,說到尾是幫助了其他人嘅政治權力鬥爭⋯⋯

打個比喻, 可能唔係好貼切, 但應該反映到鬧樓主的人部份心態

樓主睇到有強姦案發生, 樓主心諗, 我唔參與, 只係袖手旁觀, 亦唔報警, 日後即使發生任何事, 受害人及強姦犯追究起上黎, 兩邊都唔關我事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]