• 瀏覽: 426,468
  • 回覆: 2,799
  • 追帖: 87
+53
而家啲人中哂毒!同當年紅衞兵無分別!

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
我唔信鬼神, 人既存在純一個生物組合。。。。。 人渺小,短暫,脆弱, ....所爭取既所為自由民主, 係建基於滿足左生理需要後既心靈產物。 .....講得難聽d,  食飽飯, 無屎呵就諗d野出來做。 完。 

我照回班友!什麼地鐵月台食嘢,我放d鬼妺坐地下同食嘢!話學生手無吋鐵就放d揸住條鐵同 掟磚

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 07:11 AM 發表

佔中後,我直頭唔上唔post唔follow新野。。。

同顧客傾偈,風花雪月算,一講政治我就話"唔好講啦。。。",佢再講我借D意話去搬貨/落單算。。。 ...
我同你一樣, 告訴朋友FB是老人家玩,我已經不玩,可以扮後生!

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 12:09 PM 發表

無意見咪即係認同政府做法, 企左係政府果面!
就算企喺政府果邊又點?唔撚得?

系E道就講兩句咋, 系出面要睇下對方系邊便至敢應架(廢事講錯嘢反面啦), 如果有兩個對立嘅就揾唔出聲等哋講算.

引用:
原帖由 A1899 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
我FB的群組都差不多全退了
我直頭剛晒所有朋友及追縱,費鳩事煩

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
D人以為自己關心社會關心政治
但係對自己身邊既事都唔關心
然後卻對自己冇關係既事講到大是大非
基本上同冇思想冇咩分別

民主價值人伙為自己發聲
唔好再講唔出聲冇人為你發聲
民主係自私+妥協既結晶
為個體同群體利益是私, collective bargaining 係妥協
意思係大家既自身所代表既利益既最大公約數就係妥協結果
明顯而家出尼既人並唔係, 亦得唔到認同, 所以先會搞D嗡野出尼

講句唔好聽, 而家有幾多人上大陸住, 出咩問題?
而家有幾多大陸人出國移民, 有咩問題?
講到咁恐怖只係因為佢地無知+白痴

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 07:14 AM 發表

天與地都話:和諧不是只有一種聲音,而係要尊重不同的意見。。。
依家好似鬥大聲咁,立場企硬要蓋人把聲咁,好似要把對立意見掩沒咁。。。
good point

引用:
篇野可能有D長
班鳩毛以為香港革命已經成功,開始打壓平民

我喺朋友面前,係會講 : 我未攪得清楚條例內容,所以未有決定

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2019-6-18 12:01 PM 發表

好文支持……
理解你話咩層壓邪教果句
FB邪教真恐怖

樓主良心帖,讚👍

黃衛兵自己講乜都得,仲要話乜言論自由
其他人只要唔同意見就口誅筆伐起底
甚至唔講也都唔得,只要唔支持就係敵人,一定要鬧到你少忽肉為止

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2019-6-18 12:15 PM 發表
系E道就講兩句咋, 系出面要睇下對方系邊便至敢應架(廢事講錯嘢反面啦), 如果有兩個對立嘅就揾唔出聲等哋講算.
我公司好多黃絲,上星期三老細無端端話分享事件睇法,擺到明摸你底。有D天真既同事就真係以爲分享下
我理鳩佢啦,佢地去分享,我係位靜靜地嘆下咖啡做嘢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]