• 瀏覽: 48,190
  • 回覆: 147
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 behappy1997 於 2019-6-18 09:45 AM 發表
美國佬推動顏色革命的背後意義是什麼?
出了美國南北戰爭外,美國沒有在本土發生過戰爭。 所以美國本土是世界上地沿政治最安全的地方。 經濟實力雄厚,科技發達。 美國要保持這種優勢就必須要消滅其他國家的實力。 而最有效的方法就是讓其他國家亂, 而且這樣美國更可以撈取更多的利益。 顏色革命的背後目的就是這樣。 
要推動顏色革命就需要有口號, “民主自由”;
需要有方案, 年輕人為最大的推動者, 因為 ...
可悲的是 香港的少年人甚至成年人 就這樣繼續被洗腦下去 看不到他們有醒覺的一天

冷血林鄭都話係顏色革命先喎!呢幾日又唔提既?嘜野顏色呀?

如果自己行得正企得正,點會派人搞?

香港新生代是反智一群
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28292516

台灣媒體都如實評論
https://youtu.be/Jo4E_FhZXIU

引用:
原帖由 新日光輝 於 2019-6-17 12:36 PM 發表
對「反送中」抗議遊行的意見:第一,逃犯條例本來在香港回歸之前就有,這次只是增修,因為之前這條條例香港只與20個司法管轄區簽有移交逃犯的引渡條約,卻不包括中國大陸、澳門和台灣,這次是把中國大陸、澳門和台灣加進去。第二,增修條例草案明確規定只適用於移交必須是37種國際公認刑事犯罪,且刑期都在7年或以上的罪犯。第三,必須要特區法院和特首雙批准才能實施移交。第四,增修條例草案明確規定「八不移交」,明確說明 ...
全中了,李卓人就糸好例子,神秘地收了美國民主基金會二十幾年

引用:
原帖由 新日光輝 於 2019-6-17 12:36 PM 發表
對「反送中」抗議遊行的意見:第一,逃犯條例本來在香港回歸之前就有,這次只是增修,因為之前這條條例香港只與20個司法管轄區簽有移交逃犯的引渡條約,卻不包括中國大陸、澳門和台灣,這次是把中國大陸、澳門和台灣加進去。第二,增修條例草案明確規定只適用於移交必須是37種國際公認刑事犯罪,且刑期都在7年或以上的罪犯。第三,必須要特區法院和特首雙批准才能實施移交。第四,增修條例草案明確規定「八不移交」,明確說明 ...
香港是可以實行這計劃的地方....現在己看到成果...
如果政改不是被中央及時控制...中國肯定要出動解放軍才能控制到香港了...

香港政府最冇能就係唔識幫自己宣傳,對家就今次反送中完全冇放過任何一個媒體包括YouTube 已經大量不同機構團體既宣傳片/評論去煽動市民上街。香港政府係0宣傳。以前英國管香港時不停出公民教育宣傳片,令市民感到共鳴。一句講晒,鬼佬玩政治比起中國/香港人係勝一籌。

引用:
原帖由 greywood 於 2019-6-17 01:13 PM 發表
只能言說美國是做得很出色。

那些人從不在人性的角度思考,中國要控制人民思維要的是穩定,社會、政權、的穩定。

美國呢?成立民主基金,反對派年年去美國,唔通要全世界民主?非洲不民主,饑餓問題,多的是。如果美國是正義的化身大把野可以做。咁美國為咩,其實很明顯。只是那些人以為自已所爭取的都是自發。實則是一些有心人引導。就如年輕人不聽父母,朋輩說的才正確一樣。 ...
講個例子,好多出去遊行,問佢原因,佢話要守護香港,言論自由,遊行權利。我問今次政府係打壓香港,禁你自由同遊行,所以你走出黎?咁佢地就會開始 9 唔搭 8 講其他無厘頭既原因。我只想講,有 d 時候,唔係表達意見咁簡單,反對派而家咁大膽,好似攞正牌,無恥和明目張膽咁扭曲事實,抹黑,批鬥,係你地呢 d 是非不分,自以為正義既人比佢地,係你地幫佢地抬橋,令佢地有持無恐,沖擊好人既底線。見到呢 d 人真係覺得好可悲。

可悪

我也對香港人水平太失望了。前晚父親節一家人興致勃勃在晚餐講遊行. 祇有我兩公婆完全冇出聲。但我的小學一年班女兒不停問什麼什麼。他們就開始想解釋給她聽。老婆終於出口:"不要對小學生講政治, 請你們轉話題. " 他們就反問為什麼不能, 我們沒有回答。轉了話題去什麽地方玩好。

層次不同根本不用傾。但不會動怒也不會插嘴是氣量和包容。適當時候要開聲就是保護小朋友。

引用:
原帖由 Noyeah 於 2019-6-18 11:17 AM 發表
我也對香港人水平太失望了。前晚父親節一家人興致勃勃在晚餐講遊行. 祇有我兩公婆完全冇出聲。但我的小學一年班女兒不停問什麼什麼。他們就開始想解釋給她聽。老婆終於出口:"不要對小學生講政治, 請你們轉話題. " 他們就反問為什麼不能, 我們沒有回答。轉了話題去什麽地方玩好。

層次不同根本不用傾。但不會動怒也不會插嘴是氣量和包容。適當時候要開聲就是保護小朋友。 ...
真的。試幻想一棵大樹,一個人既經歷,性格,學到既知識,道德,宗教,朋輩和家長影響,成長環境等等好多因素來決定一個健康既政治取向,呢個係由下而上。我會說呢 d 因素好似大樹既根部。所以我盡量會避免同立場唔同既人討論政治,因為你同時間等於挑戰佢咁多項因素。這解釋點解有人因為政治父母不和,婚姻都可以轉差。但有立心不良的,會反方向由上而下先控制人的政治取向,當人所有野都變左立場行先,最後我所指既咁多因素,都會被影響,甚至變成再無影響。

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-6-18 09:36 AM 發表

當然會搞你,因為 他們的間諜騰騰震
代價就由香港人付出
咁人家還拖都好正常啫……一個出招,一個還拖吖!

引用:
原帖由 siupercy 於 2019-6-18 11:34 AM 發表

真的。試幻想一棵大樹,一個人既經歷,性格,學到既知識,道德,宗教,朋輩和家長影響,成長環境等等好多因素來決定一個健康既政治取向,呢個係由下而上。我會說呢 d 因素好似大樹既根部。所以我盡量會避免同立場唔同既人討論政治,因為你同時間等於挑戰佢咁多項因素。這解釋點解有人因為政治父母不和,婚姻都可以轉差。但有立心不良的,會反方向由上而下先控制人的政治取向,當人所有野都變左立場行先,最後我所指既咁多 ...
師兄的諗法完全同我一樣. 這也是我選擇沉默的原因.  我很欣慰香港仍然有師兄這些知識份子。要好好保護清晰的思路。

唔洗講咁多理論,到真係想推翻大陸香港控制權就大家預備真槍實彈同美狗漢奸開戰!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]