• 瀏覽: 80,429
  • 回覆: 436
  • 追帖: 5
+6
不管反修例遊行、金鐘暴動和反中亂港集團的「後續行動」鬧得多麼惡浪滔天,有多少外部勢力「最強支持」,這場修例之戰的中心戰場還是在香江立法會;反對派的所有惡行、暴行施加壓力也是「千里來龍,在此結穴」。他們一是要令立法會開不成會,二是以會場外巨大破壞之力撬動建制派議員中的動搖者「反戈一擊」,重演廿三條立法流產。這一次他們若獲勝,將是美英外部勢力和反中亂港集團領導「顏色革命」取得成功,「一國兩制」玩完,一國權威、中央權威崩盤,「顏色革命」浪潮狂衝內地,中美貿易戰、「大國競爭」,山姆大叔「先下一城」,影響之巨大深遠可謂「怎麼估計都不會過高」。

對此,反對派和外部勢力十分清楚,他們無比瘋狂、不擇手段,不惜在暴亂中毀掉香港,他們確乎是在「晒冷」、「盡地一煲」也。

因此,朝廷、香江府衙、建制派要在立法會打好這一仗,首先要擊退他們在立法會外和社會上的猖狂進攻,目前情況下打敗其進攻不能只採取守勢,必須主動出擊,對他們製造的騷亂、暴亂不能只是被動應付,驅趕了事。對他們的暴力行為、衝擊行為必須有力還擊,當場抓捕,打掉其「有生力量」和進攻氣燄,事後更應該除惡務盡,快速搜查拘捕暴徒,展開檢控。其次是行政長官、香江府衙必須強烈譴責暴力行為和一切搗亂破壞行為,香港警方必須確保立法會隨時開會的安全,立法會必須盡快開會,按原定時間通過法案,不能以任何藉口延期開會;特區政府還須不斷明確表示修例草案一定期內通過,沒有任何拖延、暫緩、收回、等到甚麼「合適時機」再上議會的空間,要讓反對派徹底死心、動搖派放棄幻想。而朝廷、香江府衙、建制派尤其不能怕亂,不能怕「撕裂社會」、「矛盾加劇」等不講是非的指摘,以為退縮就能換來反對派「停止進攻」。

然而,非常可悲,特首林鄭關鍵時刻居然「縮沙」,跪地求饒,緩推條例上會,要重新諮詢。明明可勝,偏偏弄敗,其心可誅,其行可恥,她到底要幹甚麼!

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190616/00184_002.html

今鋪完全係一子錯,滿盤皆落索

林鄭自上台以來就只懂得一廂情願搞咩「大和解」一味向泛獨陣營不斷退讓,今次仲要係明明政府有能力亦必須打勝仗之下寧願選擇「求和」以委曲求全,真係天真到尤如南宋宋高宗一樣

相反如果係梁振英繼續特首既話修例肯定已經晨早通過左,更加唔會一拖再拖俾泛獨陣營有時間養精蓄銳搞出各種暴動大遊行.老實講真係愈來愈掛住梁振英

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 03:40 AM 發表
今鋪完全係一子錯,滿盤皆落索

林鄭自上台以來就只懂得一廂情願搞咩「大和解」一味向泛獨陣營不斷退讓,今次仲要係明明政府有能力亦必須打勝仗之下寧願選擇「求和」以委曲求全,真係天真到尤如南宋宋高宗一樣

相反如果係梁振英繼續特首既話修例肯定已經晨早通過左,更加唔會一拖再拖俾泛獨陣營有時間養精蓄銳搞出各種暴動大遊行.老實講真係愈來愈掛住梁振英 ...
唉,師兄,很多人,在林鄭上任前後,好努力咁樣為她創造良好條件。在咁好的條件下她不推進23條立法,小弟我已經有所失望,心感不妙。唉,林鄭真敗家!!!!

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 03:40 發表
不管反修例遊行、金鐘暴動和反中亂港集團的「後續行動」鬧得多麼惡浪滔天,有多少外部勢力「最強支持」,這場修例之戰的中心戰場還是在香江立法會;反對派的所有惡行、暴行施加壓力也是「千里來龍,在此結穴」。他們一是要令立法會開不成會,二是以會場外巨大破壞之力撬動建制派議員中的動搖者「反戈一擊」,重演廿三條立法流產。這一次他們若獲勝,將是美英外部勢力和反中亂港集團領導「顏色革命」取得成功,「一國兩制」玩完,一 ...
吾,亦有同感!一上場搞什麼....大和解,
擺明示弱喇!自揭底牌!泛民仲唔搞你咩!

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-6-17 03:47 AM 發表

唉,師兄,很多人,在林鄭上任前後,好努力咁樣為她創造良好條件。在咁好的條件下她不推進23條立法,小弟我已經有所失望,心感不妙。唉,林鄭真敗家!!!! ...
其實我而家愈來愈覺得林鄭係鬼,睇下佢平時對泛民反對派同建制派完全係兩個態度
對住泛民反對派就好寬容好細心聆聽好願意接納佢地意見甚至主動捐錢俾佢地,
對住建制派就好冷漠經常不揪不睬甚至時不時會對佢地既言行冷嘲熱諷
睇住佢成日係到對泛民反對派熱臉貼冷屁股真係覺得好犯賤

引用:
原帖由 tktprim 於 2019-6-17 03:47 AM 發表

唉,師兄,很多人,在林鄭上任前後,好努力咁樣為她創造良好條件。在咁好的條件下她不推進23條立法,小弟我已經有所失望,心感不妙。唉,林鄭真敗家!!!! ...
總之今次中央是完全看錯人了
就算當年無更好人選,也應該極力勸梁振英留任,
而不是俾只懂婦人之仁而完全無承擔既林鄭上台

早兩日一係唔好打,打左就要堅持到底,而家打完先縮?其實係聽下面班垃圾勸諫,佢為自保作出讓步,但佢唔知佢咁反而害死自己

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 04:18 AM 發表

如果林鄭婦人之仁就唔會第一天就落令打啦!

你呢個時候唱衰佢,唔知你企邊邊呢?

金庸終於有繼任人!緊張刺激高潮疊起!

0巨既退宿,對暴徒既道歉真系令我對0巨好失望。。

0巨就好似做緊當年64,趙紫陽同班學生喊住講“對不起我來遲了”1樣。。。好難睇!!!

依家0巨2面不是人。。

0巨系好心做壞事。。or 另有其它原因真系好難知。。

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 03:40 AM 發表
不管反修例遊行、金鐘暴動和反中亂港集團的「後續行動」鬧得多麼惡浪滔天,有多少外部勢力「最強支持」,這場修例之戰的中心戰場還是在香江立法會;反對派的所有惡行、暴行施加壓力也是「千里來龍,在此結穴」。他們一是要令立法會開不成會,二是以會場外巨大破壞之力撬動建制派議員中的動搖者「反戈一擊」,重演廿三條立法流產。這一次他們若獲勝,將是美英外部勢力和反中亂港集團領導「顏色革命」取得成功,「一國兩制」玩完,一 ...
講就天下無敵。當你見到成街都係人,你就唔會講得咁輕鬆,而且,G20在即,你攪亂咗,到時八國聯軍又有借口。
好唔想見到班政棍得逞,但為大局,可能退一退好啲,打仗時,有時都要知所進退。
這刻,覺得需要繼續支持林鄭,別讓她孤軍作戰,使人有機可乘。

引用:
原帖由 GoGoGo07 於 2019-6-17 06:46 AM 發表

講就天下無敵。當你見到成街都係人,你就唔會講得咁輕鬆,而且,G20在即,你攪亂咗,到時八國聯軍又有借口。
好唔想見到班政棍得逞,但為大局,可能退一退好啲,打仗時,有時都要知所進退。
這刻,覺得需要繼續支持林鄭,別讓她孤軍作戰,使人有機可乘。 ...
所以咪話你同林鄭太天真囉,以為退下來就會少D人反對同上街遊行
你一退下來,敵人覺得佢地做既野有用,咪會乘勝追擊囉,尋日仲多左人出來遊行你無眼見嗎?
咁接下來你係咪覺得林鄭要繼續退,撤回修訂同下台先得?

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 07:12 AM 發表

所以咪話你同林鄭太天真囉,以為退下來就會少D人反對同上街遊行
你一退下來敵人咪會乘勝追擊囉,尋日仲多左人出來遊行你無眼見嗎?
咁接下來你係咪覺得林鄭要繼續退,撤回修訂先得? ...
分分鐘下次港獨出黎搞事,林太都不知點應對,唉。。。
依家黃藍真係齊心一致叫佢落台了。。。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2019-6-17 05:04 AM 發表

如果林鄭婦人之仁就唔會第一天就落令打啦!

你呢個時候唱衰佢,唔知你企邊邊呢?
意圖或企圖幫反賊拉林鄭落台,傻嘅,中央已出口支持林鄭

引用:
婦人之仁

引用:
原帖由 bdrom1 於 2019-6-17 04:18 AM 發表

甘呢樣你又要理解
阿爺唔想比富豪地產黨上台
梁特唔夠票
曾俊華上台對阿爺更不利

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]