• 瀏覽: 19,982
  • 回覆: 141
  • 追帖: 1
+54

七情上面叫警察收隊
龍和道媽媽被指「演員」?

2019.06.15 21:40 焦點

喺眾多金鐘暴動嘅影片中,對黃友嚟講最「賺人熱淚」嘅一條片,莫過於係一位中年女士,單人匹馬面對全副武裝嘅警隊,聲嘶力竭,七情上面咁對住警察大嗌「你哋收隊啦」、「唔好打啲細路呀」嘅一幕,真係聞著傷心,聽者流淚!當被煽動上街嘅人紛紛拿出呢條片,去證明警察有幾衰,佔友有幾無辜之際,事件忽然嚟個反高潮,原來呢位「龍和道媽媽」,居然被指係一名「演員」!?

搞事前科多

大家只要喺Google一下「龍母」真名陸錦城,就會發現有名工黨成員同佢同名同姓,無獨有偶,佢亦多次出席社運,例如2016年「特事特辦」事件,佢以市民嘅身份受訪,話自己係「兩名朋友陪同和支持,出資製作貼紙,昨日帶同行李箱到機場表態。」,再查查新聞,又會發現佢參加過2016年空勤工會靜坐,2013年碼頭工人罷工事件,一人做咁多角色,小編就覺得,佢都可以話係一名專業嘅「臨時演員」。

更搞笑的是,佢喺自己Facebook專頁「陸錦城 Tina Luk」上,自稱做「政治人物」(Politician)添,真係鬼拍後尾枕囉,大家又點睇先?

https://www.hkgpao.com/articles/1003091

陸錦城,唔該交代妳兩個仔有冇出嚟抗爭?

新聞來源連結:

https://www.hkgpao.com/articles/1003091

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-6-16 07:57 AM 發表

七情上面叫警察收隊

喺眾多金鐘暴動嘅影片中,對黃友嚟講最「賺人熱淚」嘅一條片,莫過於係一位中年女士,單人匹馬面對全副武裝嘅警隊,聲嘶力竭,七情上面咁對住警察大嗌「你哋收隊啦」、「唔好打啲細路呀」嘅一幕,真係聞著傷心,聽者流淚!當被煽動上街嘅人紛紛拿出呢條片,去證明警察有幾衰,佔友有幾無辜之際,事件忽然嚟個反高潮,原來呢位「 ...
有相有真相!!!!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-6-16 07:57 AM 發表

七情上面叫警察收隊

喺眾多金鐘暴動嘅影片中,對黃友嚟講最「賺人熱淚」嘅一條片,莫過於係一位中年女士,單人匹馬面對全副武裝嘅警隊,聲嘶力竭,七情上面咁對住警察大嗌「你哋收隊啦」、「唔好打啲細路呀」嘅一幕,真係聞著傷心,聽者流淚!當被煽動上街嘅人紛紛拿出呢條片,去證明警察有幾衰,佔友有幾無辜之際,事件忽然嚟個反高 ...
有乜出奇。
成日都有啲人打電話上峰煙節目話自己係代全表香港沈默嘅大多數嘅小市民啦。
一個小市民就可以代表全香港沈默嘅大多數。泛民有乜做唔出?

引用:
原帖由 big3624 於 2019-6-16 08:14 AM 發表

有相有真相!!!!

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-16 08:21 AM 發表

有乜出奇。
成日都有啲人打電話上峰煙節目話自己係代全表香港沈默嘅大多數嘅小市民啦。
一個小市民就可以代表全香港沈默嘅大多數。泛民有乜做唔出? ...
同埋d乜9電話問卷調查,分分鐘都無調過就作得就作,再唔係打來打去都係同一班人

引用:
原帖由 DonaldGood 於 2019-6-16 08:24 AM 發表
工黨成員唔可以造阿媽?
其實有咩問題
佢兩個仔有冇罷課?有冇遊行?有冇抗爭?

工黨對呢件事梗係緊張,卓人被上面開過名,你估佢唔驚。

叫警察收隊?點解佢唔叫暴動果的人返屋企?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-16 08:21 AM 發表

有乜出奇。
一個小市民就可以代表全香港沈默嘅大多數。泛民有乜做唔出? ...
phone in都係有篩選㗎,我打過去商台港台,主持人會先問你發表嘅內容,先決定俾唔俾你講嘢

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2019-6-16 08:39 AM 發表
叫警察收隊?點解佢唔叫暴動果的人返屋企?
大家睇清楚

陸錦城有兩個仔,有冇出嚟?

泛民政棍老西毛,大種腳跛,精神分裂咆哮全, 黑金生果無樓心生瘤知嬰, 民陣能頭目...你地推人去死, 終於如你地所願有人死咗, 快啲為今次死人罪孽引咎辭職. 唔係你地喱一世, 黃衣短命種都會化成厲鬼拉你地落黃泉填命, 要你地一生都無安樂日子過. 沉默的從來無投票的香港人, 請用你地選票, 踢走泛民成班政棍.

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-6-16 08:40 AM 發表

phone in都係有篩選㗎,我打過去商台港台,主持人會先問你發表嘅內容,先決定俾唔俾你講嘢
我打上香港電台都係咁。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-6-16 08:42 AM 發表

我打上香港電台都係咁。
d黃媒好L陰險惡毒

佢係咪食綜援嘅新港人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]