• 瀏覽: 4,170
  • 回覆: 15
人地70年代就有既飛機無理由依家中國都造唔出,究竟有乜難度

版權,越大就越不會有多餘的。可設計性根本地低。

講笑咩An124係中國有版權?

最難就係發動機

引用:
原帖由 chan011086 於 2019-6-14 05:16 PM 發表
人地70年代就有既飛機無理由依家中國都造唔出,究竟有乜難度
如果系容易就不會全球得2,3個國家能制造。

全板權,唔容易

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-14 07:06 PM 發表
最難就係發動機
飛機渦輪引擎的扇葉...材料比例合成的問題  結構復雜,設計難度大 如何耐高溫 壽命長 少維修 要提高發動機效率,解決熱效率和推進效率 渦輪扇葉冷卻技術  這些都是好複雜的問題

引用:
原帖由 jacksingss 於 2019-6-15 06:08 AM 發表

你咁撚叻你又試下做囉,講你就好兇狠,做你啊碌撚!
利害了我的國已經 超越美國,點解做唔出?

呆灣人又蠢又儍, 自己都無能力造,又要人造到? 真是白痴!

都2019了點解老尾仲未用5G?

真係好無聊, 同問 "我老豆點解唔係李嘉誠" 有咩分別!

除了各種技術買不回來,要花時間金錢自己去補課外,還有一個問題,就是今天的標準已和當年不同。不能只求造出以前那個質量的產品,也不能付出當天那個比重的國力去造,今天造出來的不只要能飛上天,還要有性價比。如果像印度的光輝戰機那樣,貴到自家人都不想買,也是沒意義。

點解美國50年前就可以上月球,到今天想再上去會那麼難?其實也是差不多的道理。

引用:
原帖由 wai177 於 2019-6-15 05:10 PM 發表

利害了我的國已經 超越美國,點解做唔出?
每個國家都有自己的長處和短處,老尾都冇可能犯犯都領先全球。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]