• 瀏覽: 45,641
  • 回覆: 378
  • 追帖: 1
+31
聲明說,特別關切警方昨日對示威者採取的過份武力,指據他們了解《警察通例》有列明對待公眾時,警察要有高度制約,除非必要,並且不能採取其他方式執法,否則不應該訴諸武力,亦應採取最低程度的武力。法律界選委強烈要求警方嚴謹跟隨警察通例規定,當局並需為昨日處理示威的方式作獨立調查。

又指有影片顯示警方向示威人士及前線記者作出罔顧他們安全的行為,包括在示威人士似乎無對警方或公眾造成威脅下,向手無寸鐵的示威人士、甚至記者使用非必要的武力,顯示警方似乎已遠超其行使維持公共秩序的合法權力。

我覺得最不能令人接受既, 係有一個殺得失心瘋既黑警, 用胡椒噴劑近距離噴向一個行動不便既外籍老人~
你噴示威者, 都尚可以用咩維持公安為理由, 但噴向一個根本唔係示威者、兼行動不便既老人, 你係撚唔係人黎架???

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/550480/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
防暴警察係被3點左右受各方衝擊先還拖,全日電視多角度直播係暴亂而非示威了!

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-6-13 03:44 PM 發表
防暴警察係被3點左右受各方衝擊先還拖,全日電視多角度直播係暴亂而非示威了!
點解釋向手無寸鐵既長者噴射胡椒水?

手上既吋鐵丟向警方後, 便是手無吋鐵既示威者

警察應該企定定俾示威者沖擊至死亡嗎?

無頭無尾 ...
請問阿伯俾人噴左之後
結果如何 ? 

點解d大律師可以顛倒是非?
律師就係好人?
睇到楊岳橋既言論就會明白多麼可笑!

附件

FB_IMG_1559962311971.jpg(42.17 KB)

吸血鬼公會出黎講野

咁大律師公會對扔磚又有無D乜既睇法呢

大律師high完tea啦!

樓主,唔好埋沒良心好唔好?

附件

20190612_71e955936cca98763525bLaQr0IImgtW.jpg(62.96 KB)

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-6-13 03:52 PM 發表
無頭無尾 ...
請問阿伯俾人噴左之後
結果如何 ? 
因為果個外藉人任唔識講廣東話,唔知行動不便。

不過都冇咩理由不胡椒水,出都應該"隊"住行咁噴

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-6-13 03:52 PM 發表
無頭無尾 ...
請問阿伯俾人噴左之後
結果如何 ? 
希望佢D妝唔好甩咗啦!

大律師公會對香港警察思維肯定沒有跟美國接軌。

過份無力

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]