註冊 登入

劉曉明:中央從未指示香港修例

本主題由 motivation 於 2019-6-13 04:07 PM 移動

劉曉明:中央從未指示香港修例 E-mail 此主題給朋友

依家出黎講呢D野,林鄭被遺棄啦?

中國駐英國大使劉曉明接受英國廣播公司(BBC)節目Newsnight訪問時表示,香港回歸後,《中英聯合聲明》就完成了其使命,「一國兩制」在香港的實踐非常成功,並稱中央從未指示香港修例。 對於周日香港大規模遊行,抗議修訂《逃犯條例》,劉曉明稱,整個事件被歪曲,香港修訂條例是為了完善法律,堵塞現行法律體系的漏洞。 他續說,包括BBC的傳媒,把事件曲解成香港政府修例是受中央政府指使。事實上,中央從未指示香港修例,此次修例是香港政府自己發起,起因是一宗發生在台灣的兇殺案。 被問及有警察打遊行市民,劉曉明稱,開始時是和平遊行,但後來變得很惡劣,襲擊警察,警察也要自衞,警方必須維持秩序。 ...

新聞來源連結:
https://stockviva.com/post/ogro

精選樓盤
香港政府係基於社會需要而進行修例,我都相信中央冇指示過,只係非常支持香港政府嘅決定。

修補本港法例漏洞
得到中央支持
但並非由中央下令

謀可寡而不可眾,利可共而不可獨
共狗:淋病睇路呀

刘大使駐英都駐咗好多年。佢真係做得幾好。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 平凡的一隻貓 於 2019-6-13 03:23 PM 發表

中國駐英國大使劉曉明接受英國廣播公司(BBC)節目Newsnight訪問時表示,香港回歸後,《中英聯合聲明》就完成了其使命,「一國兩制」在香港的實踐非常成功,並稱中央從未指示香港修例。 對於周日香港大規模遊行,抗議修訂《逃犯條例》,劉曉明稱,整個事件被歪曲,香港修訂條例是為了完善法律,堵塞現行法律體系的漏洞。 他續說,包括BBC的傳媒, ...
樓主,
人哋即係話中央一直貫徹一國兩制落實執行

中央係咪暗示比林鄭知呢條例唔係必定要過?

回覆 引用 TOP

你信??? 哈哈

引用:
原帖由 平凡的一隻貓 於 2019-6-13 03:23 PM 發表

中國駐英國大使劉曉明接受英國廣播公司(BBC)節目Newsnight訪問時表示,香港回歸後,《中英聯合聲明》就完成了其使命,「一國兩制」在香港的實踐非常成功,並稱中央從未指示香港修例。 對於周日香港大規模遊行,抗議修訂《逃犯條例》,劉曉明稱,整個事件被歪曲,香港修訂條例是為了完善法律,堵塞現行法律體系的漏洞。 他續說,包括BBC的傳媒, ...
指示、支持,都未分得清,就學人發表偉論。

回覆 引用 TOP

唔係信

林鄭賣港賊唔係須主子命令,那有如些膽量跟香港人作對

維穩奴才網軍出沒 小心呵
引用:

睇完報道一個唸法係

自作自受 輪到個女人一嘗被賣的感受了
大佬...分分鐘比美國凍結資產 仲唔畫清界綫?

外交方面 唔撇開個女人搞出來既人權包袱
好難同美國達成協議
華為亦無辦法拉攏歐洲支持抗衡美國
寧可盡量置身事外 起碼令歐洲國家感覺良好
係香港政府以爲自己好中立
中立仲衰過take sides 寧可你大方承認你係偏幫共產黨
起碼唔洗呃來呃去 市民又唔信你
又一直被中央利用過橋 上電視喊幾多次都無用

信你都白痴,以前覚得你似個人但現正似只狗畜多D

回覆 引用 TOP

中央一向堅守一國兩制唔俾人有機會小題大做,係盲反點都唔信啫。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。