• 瀏覽: 45,320
  • 回覆: 10
  • 追帖: 6
+41
引用:
原帖由 港幣四十萬 於 2019-6-13 01:58 PM 發表
第一其實只要唔犯法有咩好驚?第二, 係邊度犯法引渡返去邊到坐監,好公平好公道. 犯得法就預左. 香港人係台灣殺左人到而家逍遙法外,就係因為冇引渡條例. 令受害人得唔到公道! 受害者家屬憤怒而冇用, 香港警察唔係做唔到野而係冇法可依. 就係差一條引渡條例
結論: 夠膽犯法就而預左承擔犯罪成本, 反對通過引渡條例等于縱容犯罪者犯罪,後果會非常嚴重 假如有一日,你係大陸或台灣比香港人殺死, 而兇手即時 ...
因為佢哋"擔心"大陸會"製造"佢哋嘅犯罪證據之後引渡佢哋返大陸

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 03:00 PM 發表

唔洗製造
只要使用中共法
你同我、全港人都犯緊 係睇下捉邊個
請問中共法係點樣唔使提供證據就可以提出引渡要求?
定係犯咗中共法係唔使證據/符合逃犯條例指定嘅罪行都可以引渡?

引用:
原帖由 Kaskas166166 於 2019-6-13 03:17 PM 發表

你依兩個問題問得好呀
當修例後,你再問番同樣問題
香港有關方面會答你無能為力
閣下係有水晶球定一切都係閣下想當然出嚟?

引用:
原帖由 忙到氣咳 於 2019-6-13 04:15 PM 發表

請問銅鑼灣書店老闆曾經突然被消失係咩原因係咩罪名?
如果相信銅鑼灣書店嗰單嘢
通唔通過修訂都一樣
既然中共喺無法例下都有辦法將目標人物拉返大陸
何必多此一舉整咁多文件去引渡?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-13 04:30 PM 發表
成單嘢,一開始影響太大,所以好多人出嚟反,後來演變成信心危機!!

現在,根本已經同條法律冇咩關係!!

真心講句,有幾多罪案,刑期七年以上?就算許仕仁,都係幾年!!

無論如何,今日已經變成一場,香港人同政府嘅對抗局面!!

我可以同你講,香港政府點樣都係輸家,只係輸得輕啲,定係輸得大啲!!

死都要立法,你將會喪失好多人對香港嘅信心,我覺得你真係輸鋪大嘅!!

諗D辦法,拖住先,最多輸面子,大 ...
政府唔一定輸晒
今次同佔中唔同
佔中大家有晒心理準備
而且係夜晚放工後開始
今次毫無先兆突然喺返工時間嚟玩
搞到返緊工嘅人失晒預算
而且經過佔中後
部分市民都討厭呢種鬥爭方式
起碼我身邊嘅人無話警方唔啱

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-13 04:38 PM 發表
喺呢度,我唔想同大家講立場,講而家嘅情況,群眾被發動起來,根本就已經唔係理性嘅嘢,你再講咩道理,多餘啦!!

一你就去到盡,一你就縮!!

無論任何決定,都只衡量代價,利益!

好似六四,鄧小平用一個人嘅意志,壓到全中國,贏得發展機會!!

你林鄭又敢唔敢呢?香港其實根本冇實體工業,如果信心爆煲,香港肯定玩完,呢個後果,你敢唔敢搏? ...
其實嘈嚟嘈去都係嗰班
政府點做佢哋都唔會滿意

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-13 04:56 PM 發表

我懷疑是學歷派,諗出嚟嘅死橋,佢根本唔明白香港人,係幾怕共產黨法律,好多香港人其實都在大陸奶過野!!

無論如何,呢單野過後,我希望香港政府,可以聽多少少對實際情況了解紅褲子講嘢!!

今次發動得咁快,來得咁猛,係因為,香港人真心害怕大陸,唔係淨係經常性反對香港政府嘅人! ...
今次發動得快
主要係背後嘅部署做得好
尋日睇直播見到有個人做手勢(同時有唔只一個人咁做)
鏡頭外就有人攞個頭盔過去
傳兩傳就去到某人手中
類似嘅情節出現過幾次
好明顯喺物資/人手調配都做足功夫

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-13 05:16 PM 發表

你將重心,放喺呢班暴力分子身上,相信你已經中計!因為你嘅內心,欺善怕惡!係唔係,唔使用武力,你就唔會怕?

關鍵係星期日嗰一百萬人,唔係暴力!! ...
你真係覺得星期日有一百萬人?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-13 05:16 PM 發表

你將重心,放喺呢班暴力分子身上,相信你已經中計!因為你嘅內心,欺善怕惡!係唔係,唔使用武力,你就唔會怕?

關鍵係星期日嗰一百萬人,唔係暴力!! ...
係你擺錯重心
我想指出今次係有人喺背後精心策劃

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-6-15 04:10 PM 發表

兩地司法不同,正常的引導是要兩個相同的司法地區才可引導。那為何要突破這個界線?
南韓/泰國/西班牙/義大利等幾十個國家嘅司法制度同大陸一樣嗎?
係咪引渡/點樣引渡, 只要雙方傾好, 搞掂法例問題(例如訂立相關法例/程序)就得

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-6-15 05:58 PM 發表

你又知你講既國家的引導條例是如何?講泥聽聽。
係你話引渡應該係兩地司法相同
所以我話有幾十個國家同大陸有引渡安排
係咪應該由你去證明呢幾十個國家嘅司法係同大陸一樣呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]