• 瀏覽: 75,110
  • 回覆: 453
  • 追帖: 2
+25
引用:
原帖由 simonlam1987 於 2019-6-13 06:09 PM 發表

都冇話台灣司法就一定好好
但如果要有一條引渡條例 對當地司法要求係相對高
而且唔單單係個分數問題 本身係唔係司法獨立 同係唔係有埋人權條款等

加上講到明可因種族、宗教、國籍或政治意見而在審判時受到不公平的待遇,被懲罰、被拘留或使個人自由受限制 就已經可以唔交的   而金錢都係 唔會有充公

同埋雖然唔係行普通法但係大陸法系和普通法系的混合體

當然最大問題係中國司法信唔 ...
如果就憑一句信唔過大陸司法制度,咁菲律賓更加唔應該同香港有協議!其實講來講去就係因為菲律賓pro-US 而大家就唔會唔信得過菲律賓?總的來說,到今日所謂呢個擔心都係冇得sunstantiate嘅,總之有一班人覺得菲律賓冇問題但大陸信唔過,有陰謀!大佬,如果呢個議題係一單案,我已經見到反對嘅人係以極其主觀同偏見嘅態度去睇呢件事!根本連傾都唔諗住傾,內會選過主席都要玩足嘢!安個送中名,話過咗就樓價大跌,有錢佬撤資,去美國告狀,去英國及歐盟大叫狼來了,高呼要將成個修訂撤回,咁用返你嘅邏輯,反對派係咪動機?

引用:
原帖由 kpchg4 於 2019-6-13 06:22 PM 發表

09 年銀河跌到 $2 關咩 23條事?
根本就唔關事~

只係當時D反對派, 恐嚇話立了23條後, 遊客就會怕咗, 影響來澳門遊客數量, 拖累賭業, 亦無商業機構再泥澳門開賭...

事實係完全相反, 反而治安穩定咗, 更多人泥消費, 亦更多財團來澳門投資賭業

亡國興還未列仙班?
唔好食咁多午餐肉無益....

立法外資走,失業率升,唔使花費巨額維穩,出貼搵食嗰啲自己睇路

吊人地環球時報話騷亂咋

引用:
原帖由 stp571 於 2019-6-13 06:43 PM 發表
立法外資走,失業率升,唔使花費巨額維穩,出貼搵食嗰啲自己睇路
外資係仆街黎,點會咁易走

聽日都唔開,好快腳痛?

引用:
原帖由 姣婆四 於 2019-6-13 06:30 PM 發表
亡國興還未列仙班?
唔好食咁多午餐肉無益....
亡國興冇議席梗係唔驚,難為佢班同僚唔敢出聲

開到會還要過飯民大吵大鬧個關

引用:
原帖由 呢個奔放的樓盤 於 2019-6-13 03:02 PM 發表

李球事年點嚟
既然係咁同修例有咩關係

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2019-6-13 03:00 PM 發表

再過埋23 條咪得囉
過埋23條
你唔返大陸犯案都係港審

引用:
原帖由 nhldp 於 2019-6-13 06:26 PM 發表
如果取消,太失望了,以後政府施政都唔會順利,俾人示威一下就退讓。你睇睇特朗普,杜特爾特?要做就做,點啊!!!不過人哋有強勁的警察,夠膽襲警就開槍!香港的官太費,唔夠膽咁做。 ...
完全不能理解,開咗咁多槍扔咁多催淚彈,而家勢成騎虎不成功便成仁

過到林鄭就係英雄入哂歷史

如果過唔到,我都會問返轉頭,你開咁多槍把能呀?

在外地干犯嚴重罪行如殺人、販毒的人才不會逃到本港

講,有邊個?

引用:
原帖由 Better. 於 2019-6-13 12:55 發表
Comment:
The extradition bill amendment should be put aside due to so many (a million of) people protest against the revised version. 我不知道修定內容點樣對香港有利,but the protestors' voices become the truth. 若真能閣 ...
呢D卜街唔識感恩

香港做左幾十年反共基地,逃犯天堂,大陸發左幾十年

香港俾大陸摽簽,反左你乜野?
就係有香港先有今日大陸人,你親手摧毀,只會令大陸更差

引用:
原帖由 kpchg4 於 2019-6-13 06:49 PM 發表

外資係仆街黎,點會咁易走
幾時都係互利互惠,政府只會保官員有飯食,平民食一年草都唔會死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]