• 瀏覽: 66,182
  • 回覆: 420
  • 追帖: 3
+15
引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-6-13 12:08 PM 發表

你唔好咁幼稚又傻,血汗工廠已搬到Bangladesh. 你變成一個不安全的地方,資金還留下來嗎?用腦啦唔該。賣港容易,聲譽難留。
再講你隻豬聽下啦,最早搬廠嘅係大陸資金,低端工業係深圳廠要搬家早係千禧頭已經進行,人講你就信,侵侵成日話大陸跪低,有冇吖?成日話快達成協議,有冇吖?而家重話G20唔見主席要加關稅,要加係人都知早加效力大過遲加啦,做乜唔加?又話華為偷美國技術做乜唔罸錢?而家華為反而要罸美國鄉郊電訉商億億聲侵犯私用華為專利罸欵呀,正懵豬。

引用:
原帖由 siuroy123 於 2019-6-13 08:46 AM 發表
6月13日

【10:33】港鐵補充,今早約8時接獲警方通知,調景嶺站二號月台有一批人士聚集。他們陸續登上觀塘線往何文田方向的列車,車長留意到抵達個別車站時,有人阻礙車門關閉,亦有乘客按動車上緊急掣。

【08:34】港鐵表示,觀塘線因應受乘客求助、列車車門運作、列車車門受阻等多宗輕微事故影響,觀塘線列車預計需要額外行車時間,月台上候車時間亦會較長。另外,港鐵香港站公告指中環站月台擠迫,要 ...
將軍澳有地鐵好方便!

引用:
原帖由 kid_a 於 2019-6-13 11:54 AM 發表

CHING....班無知小童天真到.以為脫離左大陸就有美好既將來....
啲人成日聽人講深圳廠幾多幾多搬走咗,鳳崗,東莞廠區變鬼城,佢地唔會睇下搬嘅係乜野廠,有幾多搬咗去邊,只會人講佢地又講,無錯港商會困難啲,原因係深圳招工難(回老家打低端密集勞力工廠工收入除變高外,支出變少了,邊個重會離鄉別井),所以老唱搬廠使大陸工人失業,根本一知半解,又話大陸就業數字做侵,搬去內地開發區唔合港商成本同貨源何況大陸勞工密集低論出口源頭歐美早已經走下坡,睇下從最近十年數字就知,低端密隻出口貨源早已安排同一帶一路前進,啲傻人只要去睇下近年西北中亞貿易數字就知,唔好以為加關稅會打跨中國,對中國是有影響,因為怖署未完全完成,但傷害更大嘅係老美,睇下美聯署要減稅就知美國經濟如何了,G20主席會去但侵侵要見就唔係咁容易啦。

引用:
原帖由 vv169169 於 2019-6-13 08:53 發表
佔領港鐵
係就好呀!等市民睇清楚佢哋原來係想搞亂
市民生活,干擾市民日常生活!

成班低能仔

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-6-13 08:58 AM 發表
擺明犯民政棍就係與民為敵。
在youtude 鄺議員教學生如何玩遊擊戰!😈😈😈

引用:
原帖由 至愛不渝 於 2019-6-13 02:44 PM 發表

幼稚嘅係你,你知唔知大陸用咗幾多年先至做到世界工廠?你估搬廠就搬廠咁簡單?一聽就知你未開過廠,話咗教你等於幫人教仔,工廠,設備只係硬件,如果你識搬廠嘅問佢地要俾幾多指令先至可以做到execution 下?深圳低端工業你唔想走,大陸都會趕你走,豬豬  ...
聽完你講先知你在吹,根本不是商人,要搬走,話走就走,還有很多方法轉移,總之計過條數除笨有精,話之你。你好明顯唔識野啦

擒賊先擒王,拉曬D主謀,蝦仔自然縮📢

引用:
原帖由 金菇豆腐湯 於 2019-6-13 09:06 AM 發表
港鐵表示,觀塘綫因應受乘客求助、列車車門運作、列車車門受阻等多宗輕微事故影響,
觀塘綫列車預計需要額外行車時間,月台上候車時間亦會較長,提醒乘客為行程預留充裕時間。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

表達訴求都要做得和平理性,做埋D 犯眾憎既野,只會自討苦吃 ...
百萬遊行是催化劑,助長港獨行為。現在影響民生自作自受!只可憐理性的市民😑

與民為敵,與市民為敵,普通人要番工.做小日生意泛民免我租金水電.

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-6-13 09:16 AM 發表
癱瘓地鐵都白痴,又唔可以阻到法案,搞地鐵做咩。
反送中是借口,攪亂金融才是目的。美勞要領旨辨事📢

有乘客話唔好阻住番工, 班廢人仲要鬧人番工重要咩?

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-6-13 04:32 PM 發表

係就好呀!等市民睇清楚佢哋原來係想搞亂
市民生活,干擾市民日常生活!
數年前還未看清?又來提醒健忘的港人😈

引用:
原帖由 什麼名字才可用 於 2019-6-13 17:15 發表

數年前還未看清?又來提醒健忘的港人😈
港人善忘!又不多思考,毒果才有市場!

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-6-13 04:54 PM 發表

聽完你講先知你在吹,根本不是商人,要搬走,話走就走,還有很多方法轉移,總之計過條數除笨有精,話之你。你好明顯唔識野啦
中國將國內低端產業轉移,出錢出力去推動,為了提升國內中高階產能。已是好幾年的事,馬雲幾年前已預告。但質量真不能跟大陸比,到專門店買波鞋時,看看鞋的質量以為買翻版😑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]