• 瀏覽: 16,351
  • 回覆: 120
  • 追帖: 1
https://www.hk01.com/政情/339897/逃犯條例-梁愛詩現身金鐘太古廣場-遭途人攔路指罵

梁愛詩在商場等候升降機時繼續被示威者包圍指罵。(讀者提供片段截圖)

《逃犯條例》修訂草案原定今(12日)在立法會恢復二讀,大批反修例的市民包圍立法會大樓與警方產生嚴重衝突,警方出動警棍、胡椒噴劑、催淚水劑、布袋彈及橡膠彈,以及手擲的催淚彈等驅趕示威者,金鐘一帶現場極為混亂。

下午5時,前律政司司長、基本法委員會前副主任梁愛詩被路人看見,現身立法會示威地點附近的金鐘太古廣場,梁身邊有兩人隨行。有載口罩的示威者認出梁愛詩,結果約十數人在商場內沿路尾隨梁愛詩並向她指罵,有人高呼「死賤種」、「賣港賊」,又用手機拍攝她。梁愛詩不發一言繼續步向港麗酒店,一名白衣男子曾一度想阻擋梁的去路,有人即呼「唔好掂佢」。

梁愛詩在商場等候升降機時繼續被示威者包圍指罵,陪伴她同行的男士向示威者勸道「老人家嚟㗎」,示威者激動回罵「老人家就可以賣港? X你老母!」「你過唔過意得去?」「仲夠膽入嚟?」

其後有保安人員趕至了解事件,現場人士情緒依然激動,有人喊「你過唔到晚年呀!」「我哋喺出面中咗幾多嘢你知唔知?」之後梁愛詩步入升降機,有記者欲跟隨進入升降機,被保安攔下。

梁愛詩曾公開支持《逃犯條例》修訂,表示修例是可以堵塞法律「漏洞」,亦增加涉案人的人權保障,「這本來不是一件複雜的事情,而是被政治化和妖魔化」。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/339897/逃犯條例-梁愛詩現身金鐘太古廣場-遭途人攔路指罵

咁撚惡, 黃衛冰定黑社會啊. 

每個人不是都有發表意見的權利嗎?支持及反對都應尊重,否則,那些人跟大陸政府有甚麼分別?

暴徒
想殺人>?

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2019-6-12 07:50 PM 發表
請問關梁愛詩甚麼事?
暴徒冷血
理得你
係中國人就想殺

黃人就係咁低質

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2019-6-12 07:50 PM 發表
請問關梁愛詩甚麼事?
講真,都唔關香港人事,我地被人拉落水,對抗中央嘅炮灰

引用:
每個人不是都有發表意見的權利嗎?支持及反對都應尊重,否則,那些人跟大陸政府有甚麼分別?
佢地戈異黨同的港式民主

佢年紀唔細,又唔聽警方勸告唔好去金鐘,自己羅嚟。

智障學生,被利用都唔知

口講民主但獨裁嘅港燦

共狗末日

引用:
原帖由 赤共 於 2019-6-12 08:03 PM 發表
共狗共奴未日
嘻嘻,睇下點

十足十紅衛兵

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]